Ben jij helemaal klaar om een hond in je gezin te verwelkomen? Wat fijn dat je op zoek gaat naar een kindvriendelijke hondenras dat écht bij jullie past. In dit artikel diepen we uit welke rassen meer geschikt zijn bij jonge kinderen dan andere, maar bekijken we ook enkele randvoorwaarden voor een goede match. Want laten we wel wezen: geen enkele hond wordt kindvriendelijk geboren … 
Vooraleer we ons ultieme lijstje met kindvriendelijke hondenrassen met jou delen, willen we dus eerst enkele basistips voor succes met je doornemen. Ze zijn geen garantie voor een perfecte speelkameraad, maar ze verhogen de kans op slagen enorm. Droom je van een hond die onbekommerd in de tuin ravot met je kinderen? Lees dit artikel dan grondig door!  
 

Een goede socialisatie start bij de fokker

Honden die nooit eerder in aanraking kwamen met kinderen, weten niet wat ze aanmoeten met zulke ‘kleine mensjes’. Wat onbekend is, vinden ze vaak zelfs bedreigend. Het is dus uiterst belangrijk dat je nieuwe huisgenoot van jongs af positieve ervaringen opbouwt met kinderen. Dat heet ‘socialiseren’ en het begint al bij de fokker. Tussen de leeftijd van 3 en 12 weken zijn pups immers heel nieuwsgierig: het perfecte moment om hen kennis te laten maken met (beleefde) kinderen. Koop je je hond in een winkel of ergens anders waar de honden niet in een huiselijk gezin leven, dan loop je kostbare tijd mis om hem te leren omgaan met de wereld om zich heen. Hoe meer leuke ervaringen je hond op jonge leeftijd heeft met kinderen, hoe leuker hij ze later zal vinden. 
Baby speelt met twee beagle pups
Zowel kind als puppy's socialiseren hier met elkaar 

Duidelijke omgangsregels tussen hond en kind

Je kan van een hond niet verwachten dat hij kindvriendelijk is, als je kind niet hondvriendelijk is. Een hond mag nog zo goed gesocialiseerd zijn, dat wil niet zeggen dat hij het pikt wanneer er aan zijn staart getrokken wordt of dat hij zijn eten moet delen met kleine huisgenoten. Maak dus vanaf dag 1 duidelijk op welke manier je kind hoort om te gaan met zijn viervoetige broertje of zusje. 
 
Enkele basisregels (klik hier voor uitgebreidere tips): 
  • Stoor geen slapende hond
  • Stoor geen etende hond
  • Pest de hond niet
  • Pak geen hondenspeelgoed af
  • De bench of hondenmand is verboden terrein 
  • Geen omhelzingen, niet aanstaren
  • Aai de hond op de borst of de hals (niet op de kop)
  • Laat kinderen niet alleen met de hond
  • Wees extra aandachtig wanneer er vriendjes op bezoek zijn
  • Niet rennen achter de hond of van de hond weg
  • Kinderen mogen de hond niet straffen (en zelf doe je dat ook beter niet)
  • Een hond die gromt of wegloopt, laat je met rust
 

Kindvriendelijke hondenrassen

Het is ondertussen duidelijk dat dé ideale gezinshond niet bestaat, maar toch is het ene ras een betere match met kinderen dan het andere. Zo bestaat de kans dat heel energieke honden die als een bulldozer door het leven gaan (border collie, Mechelse herder …) je kleuter wel eens goedbedoeld omver kegelen. Honden die een imago hebben als vechtersbaas (American Staffordshire, Rottweiler, Chowchow) kunnen perfecte gezinshonden zijn, maar áls het fout gaat, gaat het goed fout. Bij heel kleine of net gevoelige honden bestaat dan weer de kans dat de hond het slachtoffer wordt van een té enthousiast kind in huis
 
Honden die wél geschikt zijn voor een gezellig gezinsleven, zijn van alle markten thuis. Ze zijn stabiel en goed van inborst, sociaal met mens en dier, niet snel onder de indruk en makkelijk te trainen. Binnen eenzelfde ras heb je ook veel individuele verschillen. Zoek een fokker uit die zijn pups in huis laat opgroeien en die je helpt bij het ontdekken van de karakters. Kies niet voor het meest verlegen hondje of het haantje-de-voorste, maar ga voor de pup die gewoon zijn ding doet. 
 
Deze rassen zien een rijkgevuld gezinsleven wel zitten: 
 

1. Asielhond

Dat is toch geen hondenras, horen we je al denken? Klopt! Maar hét grote voordeel van een asielhond is dat het karakter (meestal) volledig gekend is. De dieren zijn vaak al volwassen wanneer ze afgestaan worden en de oude eigenaars geven alle informatie over hun ex-hond door aan de asielmedewerkers. Lang niet alle honden in het asiel hebben trouwens een ‘rugzakje’: er zitten ook een heleboel brave, vrolijke gezinshonden die door een scheiding, verhuis of ziekte op zoek zijn naar een liefdevol baasje. Hun dankbaarheid voor een nieuw leven is groot en je kind leert een belangrijke les over ‘tweede kansen’.
Mix hond met kind geven kushe
Ook een kruising kan een goede speelkameraad zijn 
Meisje omhelst golden retriever
Golden retriever 

2. Golden retriever 

De golden retriever is nog altijd een populaire gezinshond en dat heeft een reden. Het is een vriendelijke en zachtaardige hond die bekend staat om zijn verdraagzame karakter. Dat laatste is een aandachtspunt: sommige goldens laten letterlijk met zich sollen en hebben een volwassene nodig die voor hun rechten opkomt. Maar al bij al vormen ze een leuke speelkameraad die geduldig omgaat met (ook kleine) kinderen. 
 

3. Cocker spaniël

Mag het een maatje kleiner? De cocker spaniël is een middelgrote hond die vrolijk in het leven staat. Hij houdt van actie, zonder hyperactief te zijn. Toch is het belangrijk om deze hond op tijd wat rust te gunnen, want zonder remmen blijft hij doorgaan. Hou er rekening mee dat cocker spaniëls ietwat koppig kunnen zijn. Ze zullen niet eindeloos hetzelfde hetzelfde trucje opvoeren, maar hebben afwisseling nodig. De Amerikaanse cocker spaniel is ietwat meegaander dan de Engelse cocker spaniel, maar beide rassen houden ervan op avontuur te trekken in de wilde natuur. 
Kind wandelt met beagle
Beagle
Kind en cocker spaniël in de winter
Engels cocker spaniël 

4. Beagle

Over koppig gesproken: ook de beagle staat bekend om zijn eigen willetje. Laat dat de pret niet bederven: als rasechte meutehond houdt hij enorm van zijn gezin. Hou er rekening mee dat hij gefokt is om zelfstandig beslissingen te nemen: hij zal geen ster op vlak van gehoorzaamheid worden. Maar met een geduldige doch consequente opvoeding, groeit hij beslist uit tot een aangename gezinshond. Heb je al een kat of lopen er kippen in de tuin? Besteed daar dan extra aandacht aan wanneer de beagle nog een pup is, zodat hij ze later niet als prooi gaat aanzien.  
 

5. Cavalier King Charles spaniël

Nog kleiner is de Cavalier King Charles spaniël, een ongecompliceerd hondje met vrolijke inborst. Ze zijn vriendelijk voor iedereen en stellen zich zachtaardig op. Ze houden van aandacht en spelen graag spelletjes, zoals apporteren en zoekopdrachten. Besteed voor dit type hond extra veel aandacht aan de keuze voor een goede fokker: het ras kampt met heel wat erfelijke gezondheidsproblemen, o.a. door hun korte snuit. 
Cavalier King Charles spaniël rent door bos
Cavalier King Charles spaniël
Kind zit op stoep met labradoodle
Australian labradoodle 

6. Australian labradoodle

Dit designerras staat bekend om zijn vriendelijk en sociaal karakter, mits hij goed gesocialiseerd wordt. Hij komt goed overeen met kinderen en houdt van knuffelen. Er is ook een kanttekening aan zijn sociale karakter: hij blijft niet graag alleen en moet dat stapsgewijs leren. Hou er rekening mee dat de vacht van een labradoodle een intensieve verzorging nodig heeft - en dat is niet iets dat je aan de kinderen kan overlaten! 
 

7. Newfoundlander 

Hou je van groot, groter, grootst? Met de Newfoundlander haal je een grote teddybeer in huis! Ondanks zijn gigantische afmetingen, is hij gemakkelijk in de omgang. Hij vormt een aandoenlijk vriendje voor zelfs kleine kinderen, die hij zachtmoedig en vriendelijk benadert. Het grootste plezier doe je deze loebas door hem af en toe een zwempartijtje te gunnen.  
Newfoundlander en kind in het gras
Newfoundlander 
Berner Sennenhond en kind op bankje
Berner Sennenhond 

8. Berner Sennenhond

Nog zo’n grote vriendelijke reus is de Berner Sennenhond. Dit ras is kalm en stabiel, maar tegelijk ook vrolijk en attent. Trouw aan zijn gezin, gaat de Berner Sennenhond door het vuur voor zijn gezinsgenoten. Met deze hond hebben je kinderen gegarandeerd een lief speelmaatje, dat zelf aangeeft wanneer hij rust nodig heeft door op een fijn plekje neer te ploffen. Het enige nadeel aan de Berner Sennenhond? Hij wordt vaak niet heel oud. 
 

9. Franse bulldog

Deze gemakkelijke hond is zachtaardig, vredelievend en dapper. De Franse bulldog is dol op spelletjes en hangt af en toe de clown uit. Hij vormt dan ook een fantastische metgezel voor je kinderen. De meeste mensen smelten voor zijn uiterlijk, maar laat dat nu net ook zijn zwakke punt zijn. Die schattige snurkneus is immers een voorbode voor ernstige gezondheidsredenen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook fokkers die ‘sportieve’ frenchies fokken met een iets langere neus. 
 

10. Flatcoated retriever 

Misschien had je hier de labrador retriever verwacht, die zeker ook past in een gezin met kinderen, maar wij stellen hier graag deze minder bekende apporteerder voor. Deze vrolijke en onstuimige clown is misschien minder geschikt voor de allerkleinsten, maar voor oudere kinderen en pubers vormt hij een onuitputtelijke bron van spelplezier. De flatcoated retriever is een goedaardige, vriendelijke vriend voor het leven, die zich makkelijk aanpast aan het leven binnen een sportief en ondernemend gezin. Let wel op: hij verwacht meer van het leven dan wachten tot iemand zin heeft om te spelen. De flatcoated retriever heeft altijd zin in een nieuwe fysieke of mentale uitdaging! 
Franse bulldog en kind knuffelen
Franse bulldog
Flatcoated retriever
Flatcoated retriever 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen