Bier drink je met verstand. En met je maten. Zo werkt het althans volgens de reclames. Maar wat als je beste maatje een hond is? Dan klink je met een flesje hondenbier! Is dat wel gezond? En lusten alle honden het? Lees hier het antwoord op de meest gestelde vragen over hondenbier. 

1. Is hondenbier echt bier? 

Langs de buitenkant ziet hondenbier eruit als écht bier: in een typisch bruin, glazen flesje met kroonkurk en een aantrekkelijk etiket erop of in een fancy blik dat qua uitzicht niet moet onderdoen voor het gemiddelde cafébiertje. Maar wat erin zit, verschilt danig van the real thing. Het grootste verschil? Echt bier heeft een plantaardige basis, terwijl hondenbier gemaakt wordt van een vlezige bouillon. 
 

2. Zit er alcohol in hondenbier? 

Absoluut niet! Honden horen geen alcohol te drinken, want het is erg slecht voor hun lever. Er wordt wel eens gezegd dat honden relatief gezien sneller schade ondervinden van alcohol, maar dat klopt niet helemaal. De dodelijke dosis alcohol per kilogram lichaamsgewicht is ongeveer hetzelfde voor honden als voor mensen. Maar omdat de meeste honden een stuk minder wegen dan de gemiddelde volwassen mens, heeft één glaasje véél meer impact op een hond. Er zit trouwens ook geen prik of koolzuurgas in hondenbier, want daar houden onze viervoeters niet van. 
 

3. Hoe serveer je hondenbier het best? 

Honden drinken niet graag uit een glas en dat verandert niet wanneer je hen plots een biertje voorschotelt. Giet de inhoud dus gewoon in hun drinkkom ‘voor speciale gelegenheden’. Lees eerst de instructies op het etiket, bij sommige hondenbiertjes moet je eerst een beetje uitgieten en de rest vervolgens goed schudden voor je het erbij kiepert. Op die manier kan ook je hond genieten van een smeuïge schuimkraag. Hou er rekening mee dat je je hond geen plezier doet met een ‘frisse pint’. Een drankje op kamertemperatuur wordt meer gewaardeerd én is beter voor zijn gezondheid. 
Golden retriever puppy ligt tussen lege bierflesjes
Geef nooit echt bier aan je hond! 

4. Hoeveel hondenbier mag mijn hond drinken? 

Ook hiervoor raadpleeg je best de verpakking van het bier dat je gekocht hebt. Omdat hondenbier zo’n lekker smaakje heeft, wil je hond er misschien meer van drinken dan goed voor hem is. Het spreekt vanzelf dat grote honden meer bier kunnen verzetten dan hun kleine soortgenoten. Een goede maatstaf: grote honden (type labrador en groter) mogen een gans hondenbiertje drinken, middenslag honden hebben genoeg aan een half biertje en kleine hondenrassen geef je best maar een heel klein beetje. Het overschot bewaar je in de koelkast en laat je de volgende dag weer op kamertemperatuur komen voor je het aan je hond geeft. 
 

5. Mag ik meedrinken van het hondenbier? 

Dat mag, want de inhoud van het flesje is gemaakt van ingrediënten die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Vooraleer je het flesje aan je lippen zet, raden we je aan om toch eerst even te ruiken of je er wel zin in hebt. Want hondenbier smaakt allerminst naar mensenbier: het is in feite niets meer dan een afgekoelde vleesbouillon zonder prik. Niet meteen een aperitief waar wij naar uitkijken! 
 

6. Mag mijn hond ook gewoon bier drinken? 

Omgekeerd geldt hetzelfde: de smaak van ons bier zal weinig honden kunnen bekoren. En maar goed ook, want het is nooit een goed idee om honden alcohol te laten drinken (zie hogerop). Ook met 0% bier is het trouwens opletten geblazen. Vaak zitten er zoetmiddelen in, zeker wanneer het bier ook als ‘light’ omschreven wordt, en een van die zoetmiddelen (xylitol) is extreem giftig voor honden. 
 

7. Lusten alle honden hondenbier? 

Over smaak valt niet te twisten en dat is ook zo met hondenbier. De ene hond is er gek op, de andere haalt er zijn superspeurneus voor op. Meestal zijn de honden die geen hondenbier lusten ook op andere vlakken erg kieskeurig. Maar de doorsnee labrador-die-alles-opeet-wat-hij-tegenkomt wil waarschijnlijk graag met jou gaan pintelieren! 
Border collie zit op kruk aan de toog van een ouderwets café
Serveert jouw stamcafé al hondenbier? 

8. Is hondenbier gezond? 

Het bruine goedje is geen maaltijdvervanger, maar in tegenstelling tot de variant voor mensen is hondenbier best gezond. De drank bestaat uit vleesbouillon aangevuld met enkele smaakmakers en gezonde additieven die in geen geval schadelijk zijn voor je favoriete viervoeter. Zie het als een verfrissende snack die je hond met mate mag consumeren, net zoals elke andere hondse versnapering. Heb je zo’n hond die weigert te drinken op verplaatsing? Misschien gaat hij hiermee wél overstag. 
 

9. Welke hondenbieren bestaan er? 

Het Belgische Snuffle Beer is waarschijnlijk het bekendste bier voor honden, maar er bestaan nog heel wat andere merken met ronkende namen zoals Kwispelbier, Bottom Sniffer, Happy Tail Ale, Dawg Grog, Barkbrew en Bowser Beer (verkrijgbaar in de smaken Beefy Brown Ale, Cock-a-Doodle Brew en Porky Pug Porter). 
 

10. Waar kan je hondenbier kopen? 

Hondenbier kan je kopen in dierenspeciaalzaken, maar er zijn ook steeds meer hondvriendelijke cafés die een hondenbiertje op het menu hebben staan. Op hondenevenementen vind je dan weer hondenbars die zelfs wijnen en cocktails voor honden verkopen. Ben je trouwens al eens op bezoek geweest in een echt hondencafé

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen