Dé ideale binnenkat bestaat niet. Net zoals bij mensen, heeft elke kat haar eigen karakter. Zelfs bij rustige rassen, heb je af en toe te maken met een superspeelvogel. Maar de kans dat je toekomstige kat tevreden is met een luxeleven in huis, wordt groter als je je vooraf inleest over raseigenschappen en karaktertrekken. 
Verderop in dit artikel maak je kennis met enkele rustige kattenrassen die vaak met succes binnenshuis gehouden worden. Maar vooraleer je verder scrolt, geven we je nog enkele tips mee om je binnenkat een gelukkig leven te bezorgen. Want katten die hun jaag- en exploratiedrang buiten niet kunnen botvieren, hebben extra veel baat bij een gekatificeerd huis. 
 
 

Waarom een binnenkat? 

Iedere katteneigenaar heeft zo zijn eigen redenen om zijn kat binnen (of net niet) te houden. Het is een keuze die iedereen voor zichzelf maakt en daarbij kan je volgende argumenten in overweging nemen: 
 
  • Binnenkatten raken niet in kattengevechten verwikkeld en lopen dus minder kans op verwondingen of overdraagbare ziektes zoals FIV (kattenaids).
     
  • Binnenkatten krijgen minder snel wormen, vlooien en teken.
     
  • Binnenkatten doden geen wilde dieren.
     
  • Binnenkatten worden nooit aangereden door auto’s.
     
  • Binnenkatten worden niet geconfronteerd met honden.
      
  • Binnenkatten lopen niet verloren.
      
  • Binnenkatten kunnen niet gestolen worden uit de tuin. 
   
 

Zijn er ook nadelen verbonden aan het binnenhouden van je kat? 

Enkele nadelen verbonden aan het permanent binnen houden van je kat:
 
  • Een grotere kans op gedragsproblemen.
     
  • Meer kans op schade in huis bij verveling.
      
  • De kattenbak schoonhouden is een dagelijkse klus.
     
  • Binnenkatten ontwikkelen sneller overgewicht.
     
  • Je kan nooit even een raam of deur open zetten.
     
  • Je kat is volledig afhankelijk van jou voor haar welbevinden en gezelschap.
Jonge kat krabt aan zetel
Verveelde binnenkatten zullen vaker huisraad vernielen 
Kat in kattenren
Met een kattenren krijgt je kat het beste van twee werelden 

Hoe pas je je huis aan voor een binnenkat? 

Het belangrijkste tegenargument om katten binnen te houden, is dat je hen een belangrijke uitlaatklep ontneemt. Buitenkatten hebben over het algemeen meer mogelijkheden om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen: achtervolgen, onderzoeken, jagen, klimmen … Wie besluit om zijn kat binnen te houden, is het dus moreel verplicht om mogelijkheden aan te bieden om zo’n gedrag in huis te kunnen uitvoeren. Doe je dat niet, dan loop je de kans dat je binnenkat (van zetelhanger tot hyperactief) zich gaat vervelen met ongewenst gedrag als gevolg. Zet je binnenkat het huis op stelten en merk je frustratie, sloopgedrag, overmatig miauwen of agressie op? Dan is je kat je niet aan het pesten, maar schreeuwt ze om aandacht en een aanpassing van je huis. 
 
Een binnenkat leeft dag na dag, week na week en jaar na jaar in dezelfde ruimtes. Daar kan ze zich perfect gelukkig voelen, mits je haar alles geeft wat een kat nodig heeft: 
 
  • Voldoende kattenbakken op de juiste plaats.
     
  • Meerdere verticale en horizontale plekken om te krabben.
      
  • Voedsel en water op verschillende plaatsen en nooit naast elkaar.
     
  • Rustplekken in de hoogte waar ze het overzicht over de kamer heeft.
     
  • Gezellige slaapplekken waar ze met rust gelaten wordt.
     
  • Een variatie aan speeltjes die regelmatig omgewisseld worden.
     
  • Minstens tweemaal per dag een spelletje dat haar jachtinstinct aanwakkert.
     
  • Een vriendje, zeker wanneer je een jonge kat in huis neemt
   
 

Een kattenren of catio: ideaal compromis tussen binnen en buiten

Wil je je kat behoeden voor de gevaren van buiten, maar haar toch laten genieten van de buitenlucht. Met een kattenren of catio geef je haar het beste van twee werelden. Lees hier onze tips voor een geweldig buitenverblijf!
 
 

Dit zijn rustige katten die in huis kunnen leven 

Met de nodige aanpassingen en een goede raskeuze is de kans op succes het grootst. Ga op zoek naar een rustige kat die gesteld is op gezelschap en af en toe houdt van een spelletje. Bespreek je gezinssituatie met de fokker, hij of zij kan als het beste inschatten of diens kittens bij jou passen. 
  
Deze rassen passen zich goed aan als binnenkat: 
 

1. Asielkat 

Om te beginnen geen raskat, maar wél een garantie op succes. Asielmedewerkers kennen hun oogappels door en door. Meestal hebben ze ook informatie over de voorgeschiedenis van hun katten: katten die vroeger als binnenkat door het leven gingen, zullen daar ook nu geen problemen rond maken. Vaak zitten er in het asiel ook katten die om medische reden niet meer naar buiten mogen. Denk aan blinde en dove katten, of katten die besmet zijn met FIV. Zulke katten kunnen niet meer naar buiten, maar vormen wél een perfecte huisgenoot. 
Huiskat in zetel
Asielmedewerkers weten perfect welke kat in aanmerking komt voor een leven binnenshuis 
Sphynx
De sphynx mist een warme vacht om comfortabel buiten te kunnen leven

2. Sphynx

Met haar naakte huid en gevoelige vel is de sphynx ongeschikt om buiten te gaan. Ze kan zich bezeren aan doornen, krijgt het snel te koud of verbrandt zich in de zomerzon. Hou er wel rekening mee dat de sphynx erg sociaal is en veel aandacht eist. Neem haar alleen in huis wanneer de kat niet te vaak alleen moet zitten. 
 
 

3. Perzische kat 

Rust, rust en nog eens rust: dat is zowat het verlanglijstje van de Perzische kat. Ze heeft niet veel beweging nodig en aardt perfect binnenshuis. Let wel op: het is niet omdat je haar niet vaak in actie aantreft, dat ze geen uitdaging nodig heeft. Zelfs de meest luie Pers houdt van klimmen of een jaagspelletje! 
Perzische kat
Perzische kat lijkt liever lui dan moe ... en kan dan ook urenlang binnen liggen soezen
Ragdoll
Ragdolls genieten intens van een aaisessie op je schoot

4. Ragdoll

De ragdoll is een kat die zich makkelijk aanpast en schikt naar de situatie. Ze is helemaal relaxed wanneer ze zich op je schoot of in je armen vlijt. Het prachtige ras is rustig, vriendelijk, sociaal, aanhankelijk en een tikkeltje speels. Trakteer haar dus regelmatig op een actief moment en je wordt voor altijd haar beste vriend. 
 
 

5. Devon rex

De Devon rex is een aparte kat met gekrulde vacht, snorharen en wimpers. Die vacht is zo kort, dat deze raskat niet bestand is tegen te koude of warme temperaturen. De ideale binnenkat, kortom!
Devon rex
De Devon rex komt met haar korte, gekrulde vacht liever niet buiten in de kou of de warmte
Brits korthaar
De Brits korthaar houdt van knuffelen ... wanneer het haar uitkomt

6. Brits korthaar

Dit rustige kattenras houdt van wat uitdaging, maar ook vooral van haar plekje op de zetel. De aanhankelijke Brit is een echte knuffelkont die haar liefde in het rond strooit. Daarnaast is ze ook gesteld op haar privacy van tijd tot tijd. Ze zal je dus geen boze blikken geven wanneer je overdag uit huis gaat werken, als je er ‘s avonds maar honderd procent voor haar bent. 
 
 

7. Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan houdt van rust en knuffelen. Ze is gesteld op haar mensen, maar trekt zich terug wanneer het te druk of lawaaierig wordt. Wanneer de Birmaan uitgerust is, houdt ze van een kort spelletje. Als je dat een dag overslaat, zal ze je dat niet kwalijk nemen. 
Heilige birmaan
De Heilige birmaan houdt van rust, niet van drukte
Blauwe Rus
Idem voor de blauwe Rus, al heeft ze wel mentale uitdaging nodig

8. Blauwe Rus

Ook de blauwe Rus is gesteld op haar rust en verkiest een gezin zonder drukte en lawaai. Het is een onafhankelijke kat die perfect alleen kan blijven wanneer je uit werken gaat, op voorwaarde dat ze een kattenvriendje heeft of dat je haar op andere momenten entertaint. Het is niet omdat ze houdt van een rustige omgeving, dat ze zelf rustig van geest is: de blauwe Rus is gek op spelletjes en andere mentale uitdagingen! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen