De Border collie staat bekend als een echte herdershond waarbij schapen hoeden in de genen zit. Omdat deze honden oerslim zijn, wordt vaak van hen gedacht dat ze gemakkelijk tot een brave huishond om te scholen zijn. Mispoes: dit energieke hondenras heeft meerdere uitlaatkleppen nodig! Denk niet dat je je border collie in een grote tuin kan loslaten en dat hij zichzelf wel bezighoudt. Alhoewel: putten graven, sporen trekken, snoeiwerken, blaffen ... het zijn maar enkele hobby's die een verveelde collie uitvindt wanneer hij onvoldoende uitgedaagd wordt door zijn gezin. Ben je daarentegen op zoek naar een sportmaatje om veel mee te ondernemen en om levenslang nieuwe dingen aan te leren, dan ben je bij dit vurige ras aan het juiste adres! 

Oorsprong - waar komt de Border collie vandaan?


De Border collie is een hondenras afkomstig uit Groot-Brittannië. Hoewel herders in de heuvelachtige Borders van Schotland al langer dan driehonderd jaar collies gebruikten, kreeg dit ras zijn huidige naam pas in 1915. De Borders is het grensgebied tussen Engeland en Schotland. De Border collie is altijd een werkhond geweest in de Engelse grensgebieden.


De Border collie wordt al tijden als de beste herdershond ter wereld beschouwd en wordt over de hele wereld geëxporteerd. Hij is gefokt op uithoudingsvermogen en intelligentie en heeft een natuurlijk hoedersinstinct. Van jongs af aan heeft hij de karakteristieke sluipgang en loopt hij om de kudde heen. Hij leert het werk van oudere, ervaren honden. 

 

De Border collie heeft ook grote faam verworven bij behendigheids- en gehoorzaamheidswedstrijden. De Border collie doet sinds 1873 mee aan sheepdog trials (oftewel: schapendrijven). Ook worden sommige Border collies heuse filmsterren, omdat ze erg goed zijn in het aanleren van trucjes. In 2015 won Border collie Matisse met z'n baasje zelfs Britain's Got Talent!


Grootte en gewicht - hoe groot en hoe zwaar wordt de Border collie?


Over de grootte van de Border collie
 

De Border collie is gemiddeld tussen de 46 en 56 centimeter groot. De ideale schofthoogte voor reuen is 53 centimeter, voor teven iets minder. Andere karakteristieken zijn de matig stompe snuit, stevige botten, rechte voorbenen en de weersbestendige vacht. Samen met voldoende stevigheid straalt hij uithoudingsvermogen uit. Het lichaam ziet er atletisch uit en de staart is middelmatig lang.


Over het gewicht van de Border collie


Een volwassen Border collie weegt gemiddeld tussen de 14 en de 22 kilogramObesitas is een groot probleem voor het ras. Ongeveer 25 procent van de Border collies die een bezoek brengen aan de dierenarts heeft overgewicht. De beste remedie tegen obesitas is preventie, daarom is beweging voor de Border collie heel belangrijk. Naast te weinig beweging of te veel vet eten, kunnen ook andere zaken de oorzaak zijn van een obese Border collie, zoals erfelijke belasting of een hormonale disbalans.


Persoonlijkheid en gedrag – het leergierige karakter van de Border collie


Een vurig beestje
 

De Border collie is gehoorzaam en trouw met een uiterst sterke neiging om zijn baasje te plezieren. Doorgaans vormt hij al gauw een sterke band met zijn eigenaar, maar hij kan wel best achterdochtig zijn tegenover vreemdelingen. Hij is ook een harde werker. Verder is hij vurig, uiterst leergierig en een uitmuntende schaapshond.

 

Border collie bruin tricolor doet aan agility
De Border collie heeft actie nodig! 

Met opgroeiende kinderen geeft de hond doorgaans geen problemen, maar hij is minder geschikt in combinatie met erg jonge kinderen. De Border collie is nog steeds vooral een werkhond die goed is in het hoeden van koeien en schapen - dat instinct durft hij ook wel eens op wild spelende kinderen uitoefenen. Hij blinkt ook uit bij gehoorzaamheidswedstrijden, want hij is gemakkelijk te trainen. De hond is moedig en hard voor zichzelf. Daarnaast hecht hij zich sterk aan zijn baasje. De Border collie is heel alert en is zich steeds bewust van zijn omgeving.
 

Let wel op, want met zijn legendarische werkdrang kan hij snibbig worden als hij niets te doen krijgt. De kans bestaat ook dat een Border collie die niet mag werken, zelf een job zoekt zoals het bij elkaar drijven van kinderen, fietsen of auto's. Zoek je een rustiger type, dan kan je kiezen voor een Border collie uit een showlijn. 


Bewegingsbehoeften - heeft een Border collie veel beweging nodig?


Beweging is noodzakelijk


Bij de Border collie is beweging en ‘zinnig’ werk kunnen doen noodzakelijk. De levendige, oplettende, scherp reagerende en intelligente Border collie heeft daarnaast ook mentale prikkels nodig. Om te voorkomen dat deze hond dwars gedrag vertoont, moeten zijn geest en lichaam dus dagelijks bezig gehouden worden.
 


Activiteiten waar dit ras van houdt zijn onder ander joggen, zwemmen, achter een bal aanlopen en lange wandelingen maken. Het kan ook fijn zijn om je samen met een Border collie bij een club aan te sluiten en samen activiteiten zoals vee hoeden, dogdance, agility training, gehoorzaamheidstraining en flyball te beoefenen. De Border collie is dus geen hond voor minder actieve baasjes! 


Verzorging en voeding - hoe verzorg je een Border collie?


De vacht verzorgen 

De vacht van de Border collie hoeft slechts van tijd tot tijd geborsteld of gekamd te worden, om te vermijden dat dode haren gaan samenklitten. Over het algemeen vergt de Border collie weinig onderhoud. Nadat ze geravot hebben in de natuur, kan er vuil hun vacht blijven kleven. Dat kan je er meestal zo uit borstelen. Begin wel zeker met het borstelen van je Border collie wanneer hij nog een puppy is. Deze energieke honden staan van nature niet graag stil, dus hoe eerder je je Border collie leert om van de borstelsessie te genieten, hoe makkelijker dat in de toekomst zal verlopen.


Over de voeding van een Border collie 


Om de Border collie zijn karakteristieke energie te geven, is het belangrijk dat hij de juiste voeding krijgt. Bij het berekenen van het aantal calorieën die je Border collie nodig heeft, is het belangrijk om rekening te houden met hoe actief hij precies is. Border collie pups hebben veel energie nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Geef voeding met een kwaliteitsvolle bron van eiwitten, eventueel aangevuld met omega-vetzuren. 


Gezondheid - hebben Border collies veel kwaaltjes?


Ziektes bij Border collies 

Over het algemeen is de Border collie een taai en gezond ras, maar net zoals bij elk ras zijn er ook enkele ziektes die eigen zijn aan het ras. Mogelijke ziektes die de Border collie kunnen treffen zijn onder andere: 
 

  • Heupdysplasie
  • Collie eye anomaly (CEA oftewel aangeboren abnormaliteit oogbol en netvlies)
  • Hypothyreoïdie (een traag werkende schildklier)
  • Osteochondritis dissecans (een gewrichtsaandoening in de knie)
  • Lensluxatie, epilepsie, progressieve retinale atrofie (PRA)
  • Persistente ductus arteriosus.
Red merle border collie
Border collies komen in allerlei kleuren met witte aftekeningen voor

Niet alle Border collies krijgen te maken met deze ziektes, maar het is wel belangrijk dat je als baasje weet dat ze bestaan en dat je de symptomen ervan kan herkennen. Border collies zijn vaak ook overgevoelig aan ivermectine en andere geneesmiddelen, waardoor ze niet tegen sommige ontwormmiddelen kunnen.

Veel van deze ziektes zijn het gevolg van erfelijke factoren. Als ze lijden aan een erfelijke aandoening, kan het soms in vroege fases al gedetecteerd worden door de dierenarts. Beter nog is het om te voorkomen, vraag dus altijd na of de ouders getest zijn als je een puppy wil aanschaffen. 


Uiterlijk van de Border collie - de kleur en kenmerken van de vacht en ogen


Over de vacht van de Border collie
 

Er zijn twee vachtvariëteitenmiddelmatig lang haar en kort haar. Beide hebben een dichte bovenvacht en een zachte, dichte en weersbestendige ondervacht. Border collies komen in veel kleuren voor, vaak met witte aftekeningen. De meest voorkomende kleur is zwart met wit. Alle kleuren zijn toegestaan, maar het wit mag niet overheersend zijn. 

 


Je mag verwachten dat de vacht van de Border collie tamelijk consequent ruit doorheen gans het jaar. De Border collie heeft namelijk zijn vacht broodnodig om zich warm te houden als hij buiten bezig is en het ruien van de vacht zorgt ervoor dat de vacht weer als nieuw is en efficiënt zijn werk kan doen. Twee keer per jaar, bij de seizoenswisseling, zal de vacht nog net iets meer ruien.


Over de ogen van de Border collie
 

De ogen van de Border collie zijn meestal bruin. Merles (= een vlekkenpatroon op de vacht dat o.a. bij de Border collie voorkomt) hebben soms één of twee blauwe ogen. 

 

Levensverwachting - hoe oud wordt een Border collie?


Een Border collie wordt gemiddeld 12-14 jaar, al zijn er ook honden bekend die 17 jaar werden. De meest voorkomende doodsoorzaken bij Border collies zijn kanker (23%), ouderdom (17%) en cerebrale vaataandoeningen (9%).

 

Hoe kies je een Border collie pup?

 

Eerst en vooral is het belangrijk om in overweging te nemen dat Border collies enorm actieve honden zijn, dus evalueer je best even je eigen levensstijl om te beslissen of zo’n energieke viervoeter daar wel in past. Gezien veel van de ziektes erfelijk zijn bij de Border collie, is het ook een goed idee om een kijkje te nemen naar de familiale geschiedenis van je puppy.

Border collie drijft schapen (niet in beeld)
Het drijfinstinct zit ingebakken in de border collie 

Als je je puppy bij een goede kweker koopt, zou hij dit normaal gezien moeten bijhouden en je dus ook kunnen vertellen hoe lang familieleden van je pup leefden en aan wat ze overleden. 


Indien je twijfelt tussen een mannelijke Border collie en een vrouwelijke Border collie, weet dan dat de teefjes over het algemeen een beetje kleiner en lichter zijn dan hun mannelijke variant. Border collies zijn heel populaire honden, wat betekent dat een pup bij een fokker vaak veel geld kost. Ook zorgt de populariteit van het ras ervoor dat er mensen zijn die te vaak Border collies fokken op een onethische manier uit puur winstbejag. Een Border collie uit het asiel redden, is dus zeker geen slecht idee! Asielhouders weten meestal heel goed wat voor vlees ze in de kuip hebben en kunnen je alle info geven over de kindvriendelijkheid en het energieniveau van de hond die je wil adopteren. 


Als je voor een puppy gaat, let er dan op dat het beestje zeker niet angstig of agressief is. De pups moeten parasiet-vrij zijn en moeten er gezond en gelukkig uitzien. Denk vooraf goed na of je een Border collie wil uit een werklijn of een showlijn. Met andere woorden: een energiebom of een hond die nét dat tikkeltje minder energiek is.

Let er ook op dat er geen afscheiding uit de oren of de ogen van de puppy komt en dat hij geen vuile oren heeft. Een volwassen Border collie uit het asiel redden heeft ook zijn voordelen: je kan goed inschatten wat zijn temperament is en hoe de hond er in zijn definitieve vorm uitziet.

 


Tot slot is een Border collie een goede keuze voor een actief gezin, maar als je heel kleine kinderen hebt, op een appartement woont of een zeer druk werkschema hebt, kies je misschien toch maar beter voor een ander ras.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen