De Maine Coon is een zeer populair kattenras met een zeer imposant uiterlijk, maar laat je niet afschrikken door haar wilde haardos: het karakter van de Maine Coon is ongelofelijk zachtaardig! En met de juiste instelling, kan je die prachtige vacht redelijk vlot in goede conditie houden. Ben jij er ook volledig van overtuigd dat de super fluffy Maine Coon hét kattenras voor jou is? Lees hieronder dan alles wat je moet weten over deze prachtige kattensoort.


Oorsprong – waar komt de Maine Coon vandaan? 

De Maine Coon is een kattenras dat oorspronkelijk gevonden werd op boerderijen in de Noord-Amerikaanse staat Maine. Dat verklaart dan ook meteen het eerste deel van haar naam. Het tweede deel van de naam, Coon, verwijst naar het Engelse woord voor wasbeer, namelijk raccoon. De dikke, lange staart van de Maine Coon doet dan ook denken aan de staart van een schattige wasbeer. De legende gaat dat de Maine Coon ontstond door een kruising tussen een wasbeer en een lynx. Het uiterlijk van de Maine Coon doet je misschien twijfelen, maar wees gerust: de legende is helemaal verzonnen!  
 
Waarschijnlijk is de Maine Coon écht ontstaan doordat zeelieden halflanghaarkatten meebrachten op hun tocht naar Maine. In Maine plantten ze zich voort met de katten die er al leefden en kregen halflangharige katten een evolutionair voordeel door het strenge klimaat in Maine. Het kattenras overleefde door haar instinct om muizen te vangen, dat ze zeker nog niet verloren is! 

 
 

Uiterlijk – hoe herken je een Maine Coon? 

De Maine Coon heeft een erg lang lichaam. Doordat dit kattenras zo groot is, hebben ze ook heel grote poten. Typerend voor de Maine Coon zijn de pluizige haartjes tussen hun tenen. Uit hun oren zie je rastypische 'lynxpluimen' verschijnen. Ze hebben grote, mooie ogen die in alle mogelijke kleuren kunnen voorkomen. De Maine Coon heeft een pluizige, halflange vacht die langer is aan de buik en aan de staart. De staart is ook erg lang en dik, zoals de staart van een wasbeer. Wanneer de Maine Coon iets ouder wordt, groeit de vacht meestal nog meer in de winter, waardoor de kat een soort kraag rond zijn kop en een broek aan zijn achterpoten krijgt.
 
De vacht van de Maine Coon kan bijna alle verschillende kattenkleuren hebben, behalve lilac, chocolate en de point-kleuren. De vacht kan gestreept (tabby) of effen zijn en witte aftekeningen zijn toegelaten. 

 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Maine Coon? 

De Maine Coon is zowel qua lengte als qua gewicht één van de grootste katten die mensen als huisdier hebben. Zoals bij de meeste katten zijn ook hier katers groter en zwaarder dan kattinnen. Het gemiddelde gewicht van een Maine Coone kater ligt tussen 6 en 9 kilo. Een Maine Coon kattin weegt eerder 4 tot 6 kilo. Wist je trouwens al dat de langste kat ter wereld een Maine Coon is? Zijn naam is Omar en hij is wel 1,20 meter lang!

Een donkerkleurige Maine Coon
De haren uit de oren van de Maine Coon noemt men ook wel 'lynxpluimen'

Karakter en opvoeding – de Maine Coone is een vriendelijke kat

Maine Coons staan erom bekend om een heel zachtaardig, vriendelijk karakter te hebben. Deze katten zijn werkelijk altijd goedgehumeurd! Het vriendelijke en enorm tolerante karakter toont zich vooral in hun vlotte omgang met andere katten en in de meeste gevallen ook met honden. Bij honden is het echter van groot belang dat ze vroeg genoeg kennis hebben gemaakt en dat dat in rustige omstandigheden is gebeurd.
 
Daarnaast houdt de Maine Coon ook van mensen: ze zal een knuffelsessie of borstelbeurt nooit afslaan. Door haar extreem zachtaardige karakter is de Maine Coon een perfecte kat voor gezinnen met kinderen. De katten vinden het fantastisch om veel aandacht te krijgen van de kinderen! Dit kattenras is dus erg graag omringd door andere katten, honden en mensen. Tegelijkertijd is het ook een heel zelfstandig ras. De Maine Coon heeft er meestal geen enkel probleem mee om de enige kat te zijn binnen een gezin. Maar als je er de tijd en de ruimte voor hebt, zal ze gezelschap zeker op prijs stellen! 
 
De Maine Coon is ook erg nieuwsgierig en geïnteresseerd in zijn omgeving, waardoor hij erg geliefd was bij de boeren op het platteland. Doordat ze zo nieuwsgierig zijn, vinden ze het meestal leuker als ze ook buitenshuis kunnen rondlopen. Je kan een Maine Coon ook binnen houden, maar dan moet je haar voldoende te doen geven. De Maine Coon is immers ook extreem speels en intelligent. Wist je bijvoorbeeld dat sommige Maine Coons net als honden kunnen apporteren? Een opvallend kenmerk van de Maine Coon is dat zij enorm graag speelt met water, terwijl andere katten – behalve de Bengaal – hier vaak doodsbang van zijn.

 
 
Verzorging en voeding – welke verzorging heeft een Maine Coon nodig? 

De Maine Coon heeft een halflange vacht, net zoals bijvoorbeeld de Somali. Hoewel het er misschien een heel karwei uitziet om deze vacht mooi en gezond te houden, valt dat nog redelijk mee in vergelijking met sommige andere langharige kattenrassen. De Maine coon heeft weinig ondervacht, waardoor die minder snel klitten maakt en waterafstotend is. Maak er toch een goede gewoonte van om dagelijks gevoelige plekjes te controleren op beginnende knopen. Zo ben je er tijdig bij en voorkom je vervilting van de vacht. In dit artikel legt kattentrimster Sarah Andries uitgebreid uit hoe je de vacht van een Maine coon in topconditie houdt. 
 
De Maine Coon heeft niet veel beweging nodig en vindt het ook prima om in een afgesloten tuin te zitten. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, zijn zij heel intelligent en nieuwsgierig waardoor je ze trucjes kan aanleren. Ook worden ze erg gelukkig van een waterbakje om mee te spelen. Laat bijvoorbeeld enkele flessendopjes drijven in een bak water, met telkens een kattensnoepje erin. Daar kan geen enkele Maine Coon aan weerstaan! 
 
De Maine Coon heeft geen speciale behoeften wat voedsel betreft. Omwille van zijn grootte, eet hij uiteraard wel wat meer dan andere katten. Bij de aankoop van een kitten is het vooral belangrijk dat je rekening houdt met de voeding die gegeven werd bij de fokker. Misschien krijg je zelfs een beetje van zijn voer mee zodat je de overstap naar een nieuw soort voedsel zo aangenaam mogelijk kan maken voor je kat! Als de fokker je geen voedsel meegeeft, kan het handig zijn om alsnog te vragen welk voedsel hij gebruikte. Zo kan je hetzelfde in huis kan halen. Een rustige overstap naar een nieuw soort voedsel is noodzakelijk, omdat je Maine Coon-kitten al met veel stress geconfronteerd zal worden tijdens de verhuis.

Donkerkleurige Maine Coon
De Maine Coon is erg bekend om zijn wilde haardos die één borstelbeurt per week nodig heeft

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Maine Coon vatbaar?

Over het algemeen testen de fokkers van de Maine Coon hun katten geregeld op verschillende aandoeningen. Ondanks die strenge gezondheidstesten is de Maine Coon nog vatbaar voor bepaalde aandoeningen zoals de hartafwijking HCM (Hypertrofische Cardiomyopathie). Door haar grootte en gewicht worden er ook vaak gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie of patella luxatie vastgesteld bij Maine Coons. Tot slot zijn er ook gevallen bekend van spinale musculaire atrofie, een neuromusculaire aandoening, binnen dit kattenras.
 
De Maine Coon wordt twaalf tot vijftien jaar oud. Het ras groeit vrij traag op. Ze kunnen nog groeien of van type vacht veranderen tot ze de leeftijd van vier jaar bereikt hebben.

 
 
Waarop moet je letten bij het kiezen van een Maine Coon? 

Weet jij zeker dat je een Maine Coon wil en ga je een fokker bezoeken? Zorg dan dat je zeker bij een goede fokker je kitten koopt! Maar hoe weet je precies of een fokker goed is? Waar moet je allemaal op letten? Hier is een checklist:
 

  • Zijn de kittens gezond? Zien ze er te dik of juist te mager uit? Zien hun oogjes er glanzend uit en hoe voelt hun neusje aan? Hoe hygiënisch zien de eet- en drinkbakjes van de kittens eruit? Het is uiteraard erg belangrijk dat de kittens gezond zijn!
     
  • Zijn de kittens sociaal of eerder schuw? Schrikken ze als ze geluid horen? De kittens zouden normaal al sociaal moeten zijn en uit zichzelf bezoekers begroeten.
     
  • Hoeveel nesten heeft de fokker? Als een fokker meer dan twee nesten kittens op hetzelfde moment heeft, is het mogelijk dat de kittens minder goed gesocialiseerd zijn.
     
  • Vraag de fokker of het mogelijk is om meer informatie te krijgen over de ouders en misschien zelfs grootouders van jouw kitten. Vraag uiteraard altijd de officiële stamboom van jouw kitten en indien nodig zelfs kopieën van de stambomen van zijn ouders. Bij de stambomen is het belangrijk om te checken of alle voorouders échte Maine Coons zijn en natuurlijk moet je ook nakijken of er inteelt in de stamboom zit.
     
  • De Maine Coon mag het nest verlaten wanneer ze 13 weken oud is.
     
  • De gemiddelde prijs voor een Maine Coon ligt ongeveer tussen 600 en 1.000 euro. Als je een fokker vindt die Maine Coon-kittens verkoopt voor prijzen die ver onder dit budget liggen, kan het erop wijzen dat de kat geen echte Maine Coon is en een van zijn (groot-)ouders een ander soort kat is.  
     
  • Vergeet zeker niet om te vragen welk voer de fokker gebruikt zodat je een rustige overstap kan maken naar jouw voedsel door het te mengen!
     
 
Natuurlijk kan je ook altijd eens een kijkje nemen in een asiel of een herplaatsingsorganisatie die gespecialiseerd is in het ras. De kans bestaat dat daar een Maine Coon zit te wachten op een tweede thuis! Of wie weet vind je er wel een ander kattenras waar je hart sneller van gaat kloppen? Vertrouw gerust op de kennis en expertise van de medewerkers, want zij kennen hun dieren door en door, en weten precies welke kat bij welk baasje past. De dankbaarheid die je krijgt van een asielkat die al lang zit te wachten op een gouden mandje is bovendien onbeschrijfelijk.
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen