Katten zijn echte plantrekkers. Er wordt niet voor niets gezegd dat een kat altijd op haar pootjes terechtkomt, toch kunnen katten ook heel kwetsbare dieren zijn. Waar komt de uitdrukking dan vandaan? 


Er doen heel wat verhalen de ronde van katten die ongeneeslijke ziektes overleven, herstellen na een auto-ongeluk of een val van de derde verdieping overleven. Er wordt dan vaak gezegd dat een kat negen levens heeft. Kattenbaasjes hopen natuurlijk dat dat waar is, maar is dat wel zo? En waar komt die uitdrukking vandaan?


Een Egyptische god 

Het spreekwoord is ontstaan in Egypte. De almachtige god Atum-Ra kon negen gedaantes aannemen, waaronder die van een kat. Het getal drie was voor de oude Egyptenaren heilig, dus drie maal drie is gelijk aan de ultieme heiligheid. De Egyptenaren hebben altijd al een boontje gehad voor katten: ze dichtten hen bovennatuurlijke eigenschappen toe omwille van hun uitzonderlijke talenten. Wist je trouwens dat het snelste kattenras ter wereld afkomstig is uit Egypte? 


Hoe komt dat dan? 

Het vel van een kat zit niet zo vast aan haar beenderen als dat van de mens. Zo vergroot ze haar kans op overleven, bijvoorbeeld tijdens een gevecht met een andere kat. Bovendien heeft een kat ook heel soepele en flexibele gewrichten, waardoor ze minder snel breuken oploopt bij een val.
 

Je kat mag dan wel negen spreekwoordelijke levens hebben, dat betekent niet dat jij het niet zo nauw moet nemen met één ervan. Je wil immers niet riskeren dat ze tijdens dat eerste leven reeds het loodje legt ... Geef je huisdier dus altijd en overal de allerbeste zorgen en ga op tijd naar de dierenarts!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen