Honden zijn dol op hun dagelijkse wandeling, maar hoe vaak hebben ze daar nood aan? Wel, dat hangt af van verschillende factoren! 

Waarom wandelen? 

Een wandeling is niet enkel goed voor jouw gezondheid en die van je hond, het is een moment waar je hond volop kan snuffelen en socializen met andere viervoeters. 
 
Een wandeling is voor veel honden ook een moment waarop ze hun behoefte kunnen doen, en dat is belangrijk om bij stil te staan. Gun je hond de tijd om een goed plekje uit te zoeken en zich comfortabel te voelen. 
 
Een hond plast bovendien niet altijd omdat hij zo nodig moet plassen, maar laat op die manier geursporen achter waarmee hij communiceert met andere dieren. Snuffeltijd is dan ook heel belangrijk voor je huisdier. Geef hem de tijd om te ruiken, zo zal hij voldaan naar huis terugkeren. 
 

Hoe vaak wandelen?

Hoe vaak je best met je hond gaat wandelen, hangt af van verschillende factoren. Zo heeft een chihuahua minder beweging nodig dan een Border collie en is een jonge hond vaak energieker dan een oude viervoeter. Toch raden we aan om dagelijks meermaals met je hond naar buiten te trekken. Ideaal voor een volwassen hond is drie- tot viermaal daags: ‘s ochtends, ‘s middags, ‘s avonds en voor het slapengaan. Hoe lang die wandelingen moeten zijn, hangt af van je hond!
 

De energieke pup

Een pup is speels, energiek en wil graag vaak naar buiten. Maar let op! Zijn lichaam is nog volop in ontwikkeling waardoor lange wandelingen sterk worden afgeraden. Plan daarom meerdere korte wandelingen per dag in. Een handige truc is om de leeftijd (in weken) van je pup om te zetten in aantal minuten wandelen. Zo maakt een pup van negen weken oud wandelingen van negen minuten lang. Gun de pup tussen wandelingen door genoeg rust om gewrichtsproblemen te voorkomen.
 

De actieve speelvogel

Eens een hond volwassen is, hangt het aantal wandelingen sterk af van het ras van je hond en zijn individuele behoeftes. Elke hond is anders, hou daar dus altijd rekening mee. We kunnen wel stellen dat grote, energieke honden zoals Golden Retrievers, Vizsla’s of Border collies vaak behoefte hebben aan lange wandelingen waar ze zich volop kunnen uitleven. Zij zeggen zeker geen nee tegen een stevige boswandeling!
 

De rustige bankhanger

Niet elke hond is dol op een lange trektocht. Sommige onder hen genieten liever buiten in de zon of van een sessie netflixen op de bank. Zo is de Basset Hound gesteld op zijn rust en is de Franse bulldog snel buiten adem. Op die manier is er voor iedereen hond die bij hem past!
 

De sleepy senoir 

Is je hond al wat ouder of heeft hij last van gezondheidsproblemen? Dan is het een goed idee om voldoende rustmomenten in te lassen tijdens de wandeling. Je kan je hond in plaats van fysiek ook mentaal uitdagen door samen nieuwe omgevingen te verkennen. 
wandelen hond

Heeft mijn hond genoeg beweging gehad? 

Tijdens een wandeling kan een hond al zijn energie kwijt. Daarom zal hij zich, eens thuis, rustig en kalm gedragen. Blijft je hond onrustig of vraagt hij constant je aandacht? Dan kan dat een signaal zijn dat de wandeling onvoldoende lang of uitdagend was. Trek er dus nog eens op uit of ga er een eindje mee rennen. 
 
Weet ook dat honden, net zoals ons, een conditie hebben die rustig moet opgebouwd worden. Zeker bij honden met overgewicht is het belangrijk hierop te letten. Verleng je wandeling daarom steeds slechts met tien minuutjes zodat je hond zich rustig kan aanpassen. Deze wijze raad werkt ook omgekeerd: een hond die erg veel en lange wandelingen gewoon is, zal die ook nodig hebben om rust te vinden. 
 
Het is ook belangrijk om te weten dat honden echte gewoontedieren zijn. Zorg voor een zekere routine in jullie uitstapjes. Ga niet op maandag drie keer wandelen, om vervolgens op dinsdag het huis niet te verlaten. Wandelen vormt voor je hond vaak het hoogtepunt van zijn dag en je wil vast en zeker die schattige puppy-ogen niet teleurstellen.
 
Hoe lang je wandelt hangt ten slotte ook af van je hond zijn andere dagactiviteiten. Misschien is hij heel actief binnenshuis of rent hij overdag graag rond in de tuin? Hou er dus rekening mee dat als je hond overdag niet buiten kan, hij nog meer nood heeft aan beweging, frisse lucht en de gelegenheid om zijn darmen te ledigen.
 

Waar wandelen? 

Op zoek naar inspiratie? Probeer eens een (privé)speelweide of een snuffeltocht uit. Je stimuleert je hond door hem af en toe nieuwe locaties te leren kennen. Het is ook dé perfecte plaats voor nieuwe instagramfoto’s met je huisdier. 
 

Ready? Set. Go! 

Voor je naar buiten trekt, check nog even of je deze essentials bij je hebt: 
  • Poepzakjes om alles schoon achter te laten
  • Een riem en een leiband voor plekken waar je hond aangelijnd moet blijven
  • Lange tocht voor de boeg? Zorg dat je wat water bij de hand hebt. Je hond krijgt ook dorst!
  • Een lekker tussendoortje doet altijd deugd. Vergeet de hondenkoekjes niet. Zo kan je goed wandelgedrag belonen en zindelijkheid bij je pup stimuleren. 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen