In België is het sinds 1 april 2018 verplicht om je kat te laten castreren voor ze vijf maanden oud is (kattinnen worden technisch gezien ook ‘gecastreerd’). In Nederland wordt hetzelfde advies gegeven door de Nederlandse Raad voor Dierenaangelenheden. Tot nu toe is het er niet verplicht, maar wel sterk aangeraden. Wij vertellen je waarom!

Wat is het verschil tussen castratie en sterilisatie?
 

  • Castratie betekent dat de dierenarts de zaadballen of eierstokken van je kat verwijdert; bij de poes wordt soms ook de baarmoeder verwijderd. Daardoor wordt je kat onvruchtbaar. Castratie kan dus zowel bij een poes als bij een kater gebeuren.
     
  • Sterilisatie betekent dat de dierenarts de zaadballen of de eierstokken niet definitief verwijdert, maar alleen de zaadleiders of eileiders onderbreekt. Sterilisatie wordt bij huisdieren maar zelden toegepast. In de volksmond wordt het castreren van een poes wel vaak steriliseren genoemd, maar in principe is dit dus een verkeerd gebruik van deze term.

 
 

Wat zijn de voordelen van castratie?

Verplicht of niet, waarom is je kat laten castreren sowieso een goed idee? Allereerst worden de asielen elk jaar overstelpt door zwerfkatten en -kittens. Castratie van katers en poezen – in de volksmond 'sterilisatie' – helpt dit probleem te voorkomen en zo draag je je steentje bij aan het dierenwelzijn.
 
Het castreren van een poes zorgt ervoor dat ze niet om de haverklap krols wordt, het hele huis bij elkaar miauwt en op zoek gaat naar een kater om een nestje mee te maken. 
 
Daarnaast voorkom je door je kater of kattin te castreren ook hun sproeigedrag, en zullen ze er bovendien ook rustiger van worden. Is jouw kat gecastreerd, maar sproeit hij of zij nog steeds? Dan kan je hier enkele mogelijke oorzaken van dit gedrag vinden om er een oplossing voor te zoeken.

Bruine gestreepte kat slaapt op witte bank
Wist je dat zowel katers als kattinnen gecastreerd kunnen worden? 

Wat moet ik doen na de castratie?

Op de dag van castratie mag je kat meestal weer naar huis. Zorg voor een warme, rustige plek. Het is na castratie, net als bij alle andere operatieve ingrepen, het best om je kat in een kamer alleen wakker te laten worden. Door de verandering van geur kan het zijn dat de andere katten in huis eventjes agressief reageren. In dat geval is een korte herintroductie een goed idee. Doordat castratie bij een poes ingrijpender is dan bij een kater, heeft ze doorgaans iets meer tijd nodig om te rusten en te herstellen.
 

Onthoud trouwens altijd dat katers na een castratie nog vruchtbaar kunnen zijn. Het verwijderen van de teelballen neemt niet alle zaadcellen meteen weg, waardoor een ongelukje tijdens de eerste weken nog kan voorvallen! Om dit te voorkomen, kan je je kater altijd enkele weken binnenhouden.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen