Katten zijn meesters in de subtiele communicatie. Als je wil te weten komen wat je kat te vertellen heeft, dan zal je dus goed moeten opletten. Terwijl jij haar staart misschien gewoon als een leuk aanhangsel ziet, is ze voor jouw pluizige viervoeter net een onmisbare tool om duidelijk te maken hoe ze zich voelt of hoe ze over jou denkt. Zet je schrap: wij leren je kattenstaarten lezen in no-time!

Hulpmiddel voor balans

Natuurlijk hebben katten hun staart niet in de eerste plaats gekregen om mee te ‘praten’. Zoals de meeste dieren met een langere staart, gebruikt ze dit extra lichaamsdeel als een manier om haar evenwicht te bewaren. Hou je poes maar eens in de gaten wanneer ze over een smal muurtje, een vensterbank of een boomtak trippelt: haar staart is voortdurend in beweging om de juiste balans te vinden. Wanneer ze jaagt op een prooi of een speelgoedje wijst de staart strak gespannen naar achteren, tot ze overgaat tot het ‘vangen’ en dan … floep, vouwt de staart zich als een antenne de lucht in!
Kat loopt behoedzaam over puntig hek
Een staart is een onmisbaar hulpmiddel voor katten om hun evenwicht te bewaren

Kattenemoties herkennen

Als je de gemoedstoestand van je kat wil achterhalen, doe je er goed aan haar staart nauwgezet in de gaten te houden. Recht omhoog, langzaam zwiepend of tussen de achterpoten: met deze signalen drukt je kat een waaier aan emoties uit.


Positieve signalen

 
  • Tevreden en ontspannen: je kat neemt een neutrale positie aan, waarbij haar staart in een wijde boog naar beneden hangt, met het puntje naar boven gericht. Alsof ze wil zeggen: “Ik mag het allemaal wat laten hangen vandaag”. 
     
  • Goedgeluimd en vrolijk: omdat katten niet zo sterk zijn in glimlachen of high-fives geven, moeten ze op een andere manier duidelijk maken dat ze in een opperbeste stemming zijn. Hun staart wijst dan recht omhoog, met het puntje een beetje gekruld.
     
  • Nieuwsgierig en speels: staat de staart van je kat in een grote boog naar boven gericht? Deze staarthouding – ook wel ‘het vraagteken’ genoemd – geeft aan dat je kat openstaat voor iets nieuws. Haal de speelgoedjes maar boven!
     
  • (Dag)dromend: je denkt dat je kat aan het slapen is, maar je ziet het puntje van de staart af en toe bewegen. Dat kan betekenen dat ze tijdens haar dutje in een droom verwikkeld zit, maar evengoed dat ze ontspannen is, maar wel nog bewust van geluiden of bewegingen in haar omgeving, zodat ze snel kan reageren.
     
  • Opgewonden: als je de rechtopstaande staart van je kat kleine, snelle trillingen ziet maken, dan weet je dat ze extreem in haar nopjes is. Meestal zie je haar op die manier achter je aanlopen wanneer ze aanvoelt dat het etenstijd is of er een snoepje wordt uitgedeeld.
Rosse kattenstaart met gekruld puntje
Heeft je kat een staart die recht omhoog wijst, met het puntje een beetje gekruld, dan heeft ze een goed humeur

Negatieve signalen

 
  • Geschrokken: een hard geluid of een plotse beweging: omdat katten zowel jager als prooidier zijn, schrikken ze meestal snel. Ze zetten dan een hoge rug op en krijgen een dikke, opgezette staart die ze naar beneden laten hangen. Vooral kittens doen dit vaak, omdat quasi alles nieuw en potentieel bedreigend voor hen is.
     
  • Geïrriteerd: mocht je het nog niet weten, ook katten kunnen het serieus op hun heupen krijgen. Zie je enkel het puntje van de staart snel heen en weer bewegen? Hou dan maar op met waar je mee bezig bent, want kitty is not amused.
     
  • Boos of nerveus: als je kat niet op haar gemak is of er is iets gebeurd wat haar ontstemt, dan laat ze haar hele staart aan een hoog tempo heen en weer zwiepen. “Blijf uit mijn buurt!” is de boodschap.
     
  • Agressief: is je kat op oorlogspad, dan kijken de buurtkatten maar beter uit hun doppen. Een kat die klaar is voor de aanval, zet zowel haar staart als de haren erop recht overeind. Zo doet ze zich groter en imposanter voor dan ze eigenlijk is, maar die vermomming lijkt wel effect te hebben op de meeste soortgenoten.
     
  • Defensief: wanneer je kat het gevoel krijgt dat een andere kat het op haar gemunt heeft, zal ze haar staart naar omlaag krullen en eventueel haar staartharen overeind zetten. Zo zegt ze: “Haal je niks in je hoofd, want ik sta op scherp!”
     
  • Verslagen: komt er toch een gevecht van, dan levert dat onvermijdelijk een winnaar en een verliezer op. Die laatste zal haar staart naar beneden laten hangen terwijl ze de aftocht blaast, of als ze zich écht vernederd voelt: tussen de achterpoten.
Geschrokken kat met gekromde rug in de sneeuw
Een hoge rug en een dikke, opgezette staart die naar beneden hangt, is een signaal dat je kat geschrokken is

Kan een kat ook kwispelen?

Dat kan ze zeker! Al betekent dit vaak iets anders dan wanneer een hond het doet. Bij poezen is traag met de staart ‘kwispelen’ vaak een teken dat ze op hun gemak zijn, maar wel klaar zijn voor wat actie. Vaak begint het met enkel het puntje van de staart dat zachtjes heen en weer beweegt, maar hoe alerter poeslief wordt, hoe meer de volledige staart gaat zwaaien. 
 
Hoe je weet of dit een positief signaal en geen teken van irritatie of boosheid is? Kijk niet enkel naar de staart van je kat, maar ook naar wat er zich op dat moment afspeelt in de omgeving. Zo kan je het kwispelen van je kat correcter inschatten.
 
 

Wist je dat …

 
  • Een kattenstaart gemiddeld 25 tot 30 centimeter lang is? De Maine Coon heeft – niet verwonderlijk als je zijn totale omvang ziet – de langste staart. Eentje haalde er zelfs het Guiness Book of Records mee, met een staart van maar liefst 44,65 centimeter!
     
  • Heeft je kat een kwetsuur aan haar staart, ga er dan meteen mee naar de dierenarts. Een verwonding aan een van de zenuwen die door de staart lopen, kan namelijk een impact op de mobiliteit van je kat hebben.
     
  • Sommige kattenrassen, zoals de Manx, hebben geen staart. Zij moeten dus op zoek naar andere manieren om hun gemoedstoestand uit te drukken, bijvoorbeeld met hun oren, ogen of hun hele lichaamshouding. Staartloze katten kunnen ook verschillende miauwtjes laten horen om duidelijk te maken wat ze wel of niet van je verwachten. Het kost misschien wat extra tijd om de communicatie van je kat te doorgronden, maar het maakt jullie band alleen maar sterker!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen