Jong geleerd, is oud gedaan. Heb je een nieuwe pup in huis, dan is het belangrijk om vanaf de eerste dag te starten met de opvoeding van je hond. Zo is je grote loebas straks zeker zo leuk als toen hij nog onhandig over zijn eigen pootjes struikelde.
Na het opvoeden van vijf honden kan ik je al één ding verklappen: geen enkele hond is dezelfde. En maar goed ook! Gelukkig zijn er enkele basisregels die je al een heel eind op weg helpen in de verdere opvoeding van je nieuwe viervoeter. Van zindelijkheid tot simpele bevelen als ‘zit’ en ‘blijf’.

Voor je van start gaat, is het geen slecht idee om je hond eerst zijn naam aan te leren. Spreek hem aan en als hij je aankijkt, geef je hem een beloning. Van daaruit is het veel makkelijker om hem bevelen aan te leren.

 

1. Zindelijkheid

De beste manier om een puppy zindelijk te maken? Ga er in het begin zoveel mogelijk korte wandelingen mee maken. Doe dit na elke maaltijd en nadat hij heeft gedronken. Wanneer de pup dan z’n behoefte doet tijdens de wandeling, beloon je hem met een snoepje, speeltje of lieve woorden. Probeer na enkele dagen de tijd tussen maaltijd en wandeling te verlengen, zodat je pup leert om zijn behoefte even op te houden. Straf je pup nooit door zijn neus in een ongewenst plasje of hoopje te duwen, zo maak je hem alleen maar bang.
 Maak zoveel mogelijk korte wandelingen met je puppy
Maak zoveel mogelijk korte wandelingen met je puppy

2. Zit

In allerlei dagdagelijkse situaties kan een hond best even - rustig - gaan zitten: bij het oversteken van een straat, op een terrasje, bij de dierenarts, in de wagen, ... Dit is heel eenvoudig aan te leren. Je neemt een koekje, houdt het voor z’n neus en tilt het omhoog zodat de pup naar boven moet kijken. Tegelijkertijd geef je het bevel ‘zit’. De meeste honden doen dan automatisch een stapje naar achteren en gaan zitten. Beloon je hond vervolgens met het koekje. Als dit in het begin niet zo vlot verloopt, kan je de pup helpen met zachtjes z’n poep naar beneden te duwen. Je zal zien, op een paar dagen tijd heeft hij het helemaal door!

 

3. Blijf

Een bevel dat van levensbelang kan zijn. Mijn eigen hond, Cosmo, liep op een dag plots enthousiast de straat over richting een knap “vrouwtje”. Toen hij wou terugkomen, kwam er net een auto tegen hoge snelheid aangereden. Kende hij toen het bevel ‘blijf’ maar ...

Wat je ook met dit bevel kan voorkomen, is dat er tijdens jouw maaltijd een kwijlende hond naast je zit die er tijdens een moment van onoplettendheid vandoor gaat met die gebakken worst. Hoe leer je dit bevel aan? Laat je hond rechtop staan, zitten of liggen en geef het bevel ‘blijf’ heel kort en krachtig. Terwijl je het zegt, toon je je hand - een soort van high five - en stap je traag achteruit. Je moet de afstand tussen jezelf en je hond gestaag opbouwen. Zo stap je eerst een meter achteruit, ga je terug naar je hond en beloon je hem omdat hij is blijven staan. Nadien probeer je het eens met 2 meter, 3 meter, enzovoort. Komt hij toch eerder naar je toe zonder toestemming? Leid hem dan terug naar zijn plaats en begin opnieuw.

 

4. Los

Het is ook belangrijk dat je hond leert om dingen los te laten op commando. Hij zou maar eens iets duurs of gevaarlijks in z’n muil moeten nemen. Zo ga je te werk: van zodra je pup iets vastneemt, geef je het bevel ‘los’ en houd je een snoepje voor z’n neus. Wanneer hij het voorwerp loslaat, krijgt hij het snoepje als beloning. Oefen dit enkel met voorwerpen waarvan je vindt dat je pup ze niet mag hebben. Hem een leuk speeltje geven en opnieuw afnemen, leidt vooral tot frustratie bij je hond.

 
Een gouden regel bij het aanleren van elk trucje: bouw de beloning stilaan af. Als je hond bijvoorbeeld 10x flink gaat zitten wanneer je dat vraagt, dan geef je hem 4 van de 10 keer een snoepje. Waarom niet elke keer belonen? Zo vermijd je dat jouw hond zonder die leuke extraatjes niet (goed) zal luisteren. Hem uitvoerig belonen met lieve woordjes mag natuurlijk altijd!