Het is weer bijna zover: binnenkort knallen we het nieuwe jaar in. Een groot feest voor ons, maar hoe zit dat met de gevoelige oren en de angst van onze knagers en konijnen? Of je nu thuis bent op oudjaarsavond of ergens anders gaat vieren: met deze tips zetten ook je dieren veilig het nieuwe jaar in.
 

Wonen je knagers of konijnen binnen?

● Zorg dat alle ramen en deuren gesloten zijn en doe de gordijnen dicht. Hierdoor isoleer je het huis tegen knallen en eventuele lichtflitsen.

● Drapeer een doek of deken over de kooi om het geluid te dempen. Let wel op dat een deel van de kooi onbedekt blijft, zodat je vriendjes voldoende zuurstof krijgen en jij hen in de gaten kan houden.

● Zorg voor voldoende schuilplekken. Zet bijvoorbeeld een kartonnen doos neer waar ze lekker in kunnen kruipen.

● Zet de radio of tv aan, als je dier dat gewend is. Dat geluid is eentonig en doet het geluid van de knallen naar de achtergrond verdwijnen. Zet het toestel steeds op een normaal volume en kies voor een programma waarop geen vuurwerk te horen is.

● Laat het licht of een lampje aan, ook als je niet thuis bent. Zo zijn flitsen minder duidelijk te zien.

● Leg heel veel hooi in de kooi, zowel op hun slaapplek in het nachthok als in een hoek van de kooi. Hier kruipen ze graag onder om zich veilig te voelen.

● Geef je dier, net voor het knallen begint, een flinke portie van zijn lievelingsvoedsel. De kans is groot dat hij daar dan zo mee bezig is dat hij het lawaai niet of minder opmerkt.

● Leg een trui of iets anders met jouw geur in de kooi. Dit dempt het geluid, is warm én heeft een vertrouwde geur.

● Behandel je dier op dezelfde manier als op elke andere dag. Als je de dagelijkse routine doorbreekt, is dit voor hen een aankondiging dat er iets aan de hand is.

● Zorg dat je dier niet bij de deur kan komen. Als die opengaat, kan hij in paniek weglopen.

● Haal scherpe of breekbare voorwerpen weg, zodat je dier zich zeker niet kan verwonden.

 
"Een groot feest voor ons, maar hoe zit dat met de gevoelige oren en de angst van onze knagers en konijnen?"

Wonen ze buiten of in een schuur?

● Laat je cavia’s of konijnen daar zitten waar ze dat gewend zijn, in hun eigen hok.

● Ben je bang om ze buiten te laten, omdat er misschien vuurwerk in het hok kan komen? Haal je dieren dan nooit plotseling in huis om ze daarna weer buiten te plaatsen. Dit temperatuurverschil is veel te groot, waardoor ze hun dikke wintervacht verliezen. Verhuis je dieren liever tijdelijk naar een veilige, onverwarmde ruimte, zoals de schuur of garage. Door dit enkele dagen vóór het vuurwerk te doen, bezorg je je dier veel minder verhuisstress.

● Zorg er steeds voor dat je konijnen of cavia’s voldoende schuilplekken hebben: huisjes, tunnels, mandjes of een berg hooi. Als je dier een geschikte schuilplaats heeft, zal hij sneller herstellen na een schrikreactie.

● Heeft je kooi een ren? Dek die dan af met een doek of zeil met zuurstofgaatjes, zodat er zeker geen vuurwerk bij je dieren kan.

● Zorg ervoor dat je huisdier lekker samen kan zitten met een maatje van dezelfde soort. Zeker in stressvolle situaties als deze trekken ze zich erg aan elkaar op.

● Dieren die op een balkon wonen, ervaren de knallen extra sterk door de omringende gebouwen. Houd bij hen een extra oogje in het zeil.

● Neem af en toe even polshoogte om te zien hoe het met je dieren gaat. Ze zijn vertrouwd aan je geur en stem, dus even langsgaan kan hen rust geven. Bovendien kan een dier dat in paniek raakt zichzelf bezeren en is het belangrijk daar op tijd bij te zijn.

● Zorg dat de dieren blijven eten, ook als ze stress hebben. Als een konijn of cavia 24 uur niets eet, vallen hun darmen stil. Verwen de dieren op deze dagen met hun favoriete voedsel, zodat ze lekker aan het eten blijven!


 

Aanbevolen artikelen