Of je kat nu altijd binnen leeft of af en toe naar buiten mag: ze rekent op jou om het allerbeste voedsel te krijgen. Als we kijken naar de voorkeuren van haar wilde voorouders betekent dat: een gezonde afwisseling tussen droge brokken en natte voeding. 

Natte voeding noodzakelijk voor de waterbalans

Oorspronkelijk leefden katten in gebieden met een droog klimaat. Ze hebben dan ook minder snel dorst dan andere dieren: ze halen hun waterbehoefte grotendeels uit kleine prooidieren zoals muizen en vogels. Maar dat wil niet zeggen dat katten zonder water kunnen. Om ervoor te zorgen dat je kat voldoende water binnenkrijgt, geef je haar best dagelijks een portie natte voeding. Serveer die liefst op kamertemperatuur, zodat het voedsel de lichaamstemperatuur van een vers gevangen prooi benadert. Natte voeding uit de koelkast wordt minder gesmaakt door katten. 
 

Meerdere drinkplaatsen

Natuurlijk wil je kat af en toe ook gewoon wat water drinken. Moedig haar aan door op verschillende plaatsen in huis vers water aan te bieden. Serveer het in grote, glazen schalen die de snorharen niet verstoren. Zet het water niet naast haar voerbakje, want daar houdt je kat niet van. In de natuur drinken katten nooit in de buurt van hun prooi om hygiënische redenen. 
 

Droge voeding is eiwitrijk en goed voor de tanden

Hoe verzot je kat ook is op haar portie natvoer, we kunnen je verzekeren dat ze ook van krokant voedsel houdt. Misschien zag je je kat al eens een knapperig insect naar binnen spelen? Daarnaast zetten wilde katten hun tanden geregeld in plakkerig kraakbeen, dat helpt bij de gebitsreiniging. Die functie wordt in het dieet van een huiskat overgenomen door droge brokken. 
Kat speelt met wat voedsel
Laat je kat op een speelse manier wennen aan een nieuw type voeding

Hoe een gemengd dieet aanbieden? 

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat katten best een gemengd dieet volgen - elke dag droge en natte voeding. Op die manier is een gezond evenwicht gegarandeerd én voldoe je aan haar natuurlijke behoeften. Wil je helemaal tegemoet komen aan het levensritme van je kat, voeder haar dan bij voorkeur bij de avondschemering en voor zonsopgang. Ben je niet zo’n ochtendmens? Laat dan wat droge brokken staan voor de nacht. 
 

Wennen aan nieuwe voeding 

Heeft je kat nog nooit natvoer gegeten? Dan moet ze daar in het begin even aan wennen. Introduceer het nieuwe voedsel na een spelsessie, zodat je kat het associeert met een leuk gevoel. Geef haar 7 tot 10 dagen de tijd om het lekkers te leren kennen. Wanneer je kat het natvoer graag begint te eten, kan je de portie opbouwen. Vergeet niet om tegelijkertijd haar hoeveelheid droge voeding te verminderen.
 
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Purina®

Deel dit artikel