Dena Huys is catmom van een superleuk duo: Nacho (3) en Pinda (2). Nacho is een langharige seal lynx ragdoll, Pinda een mitted blue point ragdoll. Ze delen dezelfde mama, maar hebben een andere papa. In dit artikel testen Dena's katten een nieuwe voeding voor jou uit. 
Als freelance fotografe werk ik vaak van thuis uit en dan houdt dit komisch duo me gezelschap. Hilarisch zijn ze. Van slomo catfights, samen knuffelen en op mijn toetsenbord liggen tot even communiceren dat hun eten op is en dat ik mijn job als mama niet goed heb gedaan.
 
Samen zijn ze hier het leven in huis. We kunnen ze niet meer missen.
Nacho houdt van een vast ritme en gewoonte. Ik noem hem mijn mensenkatje. Hij praat echt met ons en heeft zichtbaar emoties. Hij toont heel veel liefde en is nogal aanhankelijk. Maar hij laat ook meteen weten als hem iets niet zint. Wanneer hij ernstig de woonkamer binnen wandelt en naast de zetel komt zitten, moet hij maar één keer op dat ene specifieke toontje wenen en we weten het: “Oh nee! Hun eten is op”. Zodra ik dan het bakje vul, gaat hij eens ruiken en is hij weer weg. Het gaat hem om het feit dat er eten in moet, niet eens dat hij honger heeft... Onze koning in huis.
 
Pinda is meer een harlekijntje. Hij is supergrappig! Een tikkeltje lomp en altijd vrolijk. Ik lach me dagelijks een breuk met hem. Hij doet de meest vreemde dingen (zoals in buddha-houding zitten), speelt heel enthousiast en onhandig (lees: struikelt over zijn eigen pootjes), maar dat maakt van hem een echte hartendief. Pinda was het sukkeltje uit zijn nestje. Zijn mama liet hem links liggen en hij moest gevoerd worden met een flesje. Hij was piepklein t.o.v. zijn broertjes en zusjes en dat maakte dat ik instant verliefd werd op zijn lief snoetje. Vandaar de naam Pinda.. al schiet hier duidelijk niets van over.
 
Samen zijn ze hier het leven in huis. We kunnen ze niet meer missen. Om zo goed mogelijk voor Nacho en Pinda te zorgen, probeer ik hen ook altijd de beste voeding voor te schotelen. Van AVEVE mogen we de Optima+ kattenbrokken testen. Ik ben benieuwd!
Nacho en Pinda
Nacho en Pinda ontdekken hun nieuwe brokken
nacho
Genieten voor de kerstboom

Eerste indruk

Mooie, eenvoudige verpakking. Meteen de belangrijkste eigenschappen op de voorkant: anti hairball, ideaal gewicht, licht verteerbaar. Exact wat ik zoek!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik weinig waarde hecht aan hoe de verpakking eruitziet, mij gaat het vooral om de bestanddelen. Ik draai de zak om en ga op zoek naar de voedingstabel; check! Zelfs een tabel die aangeeft hoeveel gram ze mogen eten per dag; dubbel check! Niemand wil een overweight kitty, toch?

Waar ik me mateloos aan kan ergeren bij verpakkingen, is dat ze niet altijd goed sluiten en dat de korrels hierdoor niet lang vers blijven. Een grotere zak kopen is dan zeker geen optie omdat de brokken meteen slecht zouden smaken (wees maar zeker dat Nacho het mij zou komen vertellen). Bij de Optima+ kattenbrokken van AVEVE is de sluiting slechts een kort stukje op de verpakking. Hoera voor verse brokjes! Bij dit voordeel komt wel een klein nadeel, ik krijg het eten moeilijk uit de zak zonder knoeien.
 

Voedingswaarde

Ik vind het heel belangrijk dat Nacho en Pinda gezonde voeding met de nodige vitaminen binnenkrijgen. Ik eet ook niet elke dag frieten en hamburgers. Aangezien ze een lange vacht hebben en binnenkatten zijn, heb ik ook graag een aangepaste formule die haarballen helpt te voorkomen. Daarnaast wil ik geen voeding waar ze dik van worden en waarvan hun stoelgang slecht gaat ruiken.

Voordat ik aan de slag ging met de Optima+ van AVEVE heb ik me dan ook eerst geïnformeerd bij de dierenarts. Qua ingrediënten zitten deze kattenbrokken zeker goed, alleen is het taurine-gehalte iets lager dan de voeding die ik eerst gebruikte. Dit zou volgens de dierenarts het enige minpuntje zijn omdat een kat deze stof niet zelf aanmaakt.​​

​​​​​
Pinda
De brokjes vallen in de smaak
Pinda
Pinda is al helemaal fan

Smaak

Ik heb geen kieskeurige eters in huis, alleen houden ze niet van verandering. Maar Pinda aarzelt niet en vliegt er meteen in. Nacho reageert twijfelachtig (want oh wee, het is ander eten dan hij gewoon is), maar beslist na lang wikken en wegen toch eens te proberen.

Ze lusten het! Wat een opluchting!
 

Mijn conclusie

Over het algemeen ben ik heel tevreden van deze AVEVE Optima+ kattenbrokken. Ik had verwacht dat Nacho het niet lekker zou vinden en een tijdje zou klagen, maar dat was gelukkig niet het geval. Smaaktest: geslaagd!

De Optima+ voeding is relatief goedkoop, maar beschikt volgens de dierenarts wel over de juiste voedingswaarden. Prijs-kwaliteit dus zeker en vast in orde.

Een laatste belangrijk punt voor mij is dat mijn katten de brokken goed kunnen verteren. In het begin was het even moeilijk omdat Pinda last had van zijn maagje en darmen. Dit is geen uitzondering als je van voeding wisselt. Ik heb dan gedurende enkele weken de nieuwe brokken met het “oude” voedsel gemengd, waardoor de overgang Pinda beter beviel en het vanzelf over ging.

Eind goed, al goed. En tot op vandaag eten Nacho en Pinda nog met veel smaak van de brokken. Een aanrader!
 

Deel dit artikel