Kippen zijn grappige, intelligente dieren die je met wat geduld ook handtam kan krijgen. Overweeg je kippen als huisdier? Kom er via de volgende vragen achter of je geschikt bent als kippeneigenaar!
 

Ben je klaar voor 10 jaar zorg?

De ene kip wordt maar enkele jaren oud, terwijl de andere 20 kaarsjes uitblaast. Kan jij voor een periode van gemiddeld 10 jaar voor ze zorgen? Ook als je kinderen hebt, zijn kippen leuk huisdieren: de kinderen zien ze opgroeien en kunnen helpen bij de verzorging.Zie je het zitten om er meer dan één te nemen?

Kippen zijn sociale dieren, die graag met soortgenoten samenhokken. Via hun typische pikorde bepalen ze onderling de kippenhiërarchie. Er wordt wel eens gezegd dat hennen rustiger zijn als er ook een haan aanwezig is. Liever geen kuikens? Neem dan geen haan, of haal de eieren dagelijks weg.
Kippen zijn intelligent en leren graag trucjes, maar de keerzijde daarvan is dat ze zich snel vervelen als ze niets te doen hebben.

Heb je genoeg ruimte?

Kippen hebben een verlucht maar tochtvrij binnenhok nodig: reken op minstens 1 m² per drie kippen. Daarnaast heb je ook een legnest nodig. Om de natuurlijke slaaptoestand van kippen na te bootsen, hang je stevige stokken op verschillende hoogtes in het hok. Voorzie minstens 20 cm zitstok per kip en liefst zitstokken van verschillende diameters, zo blijven de pezen van je kippen flexibel. Pas de grootte van je hok altijd aan aan het aantal kippen.

De favoriete bezigheid van een kip is scharrelen, op zoek naar kleine beestjes: zorg voor minstens 5 m² loopruimte per kip, zodat ze hun energie kwijt kunnen. Let er ook op dat je tuin goed omheind is: je wilt natuurlijk niet dat er roofdieren met je kippen gaan lopen. Heb je niet zo heel veel plaats? Ga dan voor kleinere krieltjes in plaats van grote hoenders.

Heb je al andere dieren?

Mits een goede aanpak kunnen kippen met andere dieren samenleven. Pas toch steeds op als je hond in een jachtbui is en zorg ervoor dat de dieren elkaar altijd kunnen ontwijken.
 


Hoeveel tijd kan je erin steken?

Heb je dagelijks tijd om je kippen te verzorgen en eieren te rapen? Kunnen je kippen scharrelen als jij niet thuis bent? En is er iemand die ze kan verzorgen als jij op vakantie bent? Kippen zijn intelligent en leren graag trucjes, maar de keerzijde daarvan is dat ze zich snel vervelen als ze niets te doen hebben. Om te vermijden dat ze hun frustraties afreageren op soortgenoten, moet je ze genoeg bezigheid (en ruimte) geven.
 


Hoeveel budget heb je ervoor over?

De aanleg van een fatsoenlijke ren kost wat. Je moet de ren immers afrasteren tegen ongewenste bezoekers. Denk aan een hek om de vos en marter buiten te houden, maar ook een net aan de bovenzijde tegen de buizerd. Neem ook een automatisch luik voor de binnenren dat zich ‘s avonds automatisch sluit. Zo zitten je kippen veilig in het donker.

Daarnaast hebben je kippen ook voeding en verzorging nodig. Reken ongeveer 1,5 euro per maand per kip. Bovendien moet je met een zieke kip naar de dierenarts. Hou in dat geval ook rekening met de aankoop van een aparte ren: een zieke kip moet apart zitten tot ze helemaal genezen is.
 


En je buren?

Als je beslist om er een haan bij te nemen, denk dan ook even aan je buren. Hoe staan zij tegenover het gekraai? Probeer samen tot een compromis te komen.
Is er geen twijfel meer mogelijk dat jij de geschikte kippeneigenaar bent? Ga op zoek naar de geschikte kip voor in jouw tuin!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen