Geiten zijn fantastische dieren. Ze kunnen zo tam en aanhankelijk zijn, dat ze soms ook wel honden met hoorntjes worden genoemd. Met hun bokkensprongen lach je je een breuk en hun lieve ogen doen je hart smelten. Dus als je plaats en tijd hebt om twee of meer geitjes te kopen of te adopteren en je hebt de aanschaf van een huisdier goed overwogen, dan is dit misschien wat voor jou!
 

Stevige omheining

Het gras is altijd groener aan de overkant, of dat denken geiten toch. Ze kunnen bijzonder vastberaden en creatief zijn als ze ergens iets lekkers hebben gezien. Onderschat zeker niet hoe slim ze zijn! Een van mijn bokken weet perfect hoe hij het poortje van zijn park kan openen. Een stevige omheining is dus geen overbodige luxe.
 
Omdat geiten grazers zijn en dus van plant tot plant en van boom tot boom gaan, kan het wel zijn dat als ze ontsnappen, je bloemen niet gespaard worden. Maar laat dat je niet afschrikken om geiten te nemen, want je kan het ook als voordeel gebruiken. Als je een stuk weide of tuin hebt dat overwoekerd is, dan ruimen je geiten dat met veel plezier voor je op. Let wel op voor giftige planten zoals taxus en gooi geen snoeisels over de omheining als je niet zeker bent of deze veilig zijn!

 
 

Hoefonderhoud en ontworming

Zoals wij onze nagels knippen, moeten ook de hoeven van geiten van tijd tot tijd getrimd worden. Zorg voor een geschikte, gemakkelijk te gebruiken kniptang voor het hoefonderhoud. Hoe vaak je dit onderhoud moet uitvoeren, hangt een beetje af van de grond waarop je geiten lopen. Hebben ze een stuk beton in hun weide of park, dan kunnen de hoeven vanzelf afslijten.
 
Net als andere huisdieren moeten ook geiten regelmatig gecontroleerd worden op parasieten, zoals luizen of mijten. Luizen kan je meestal zelf met het blote oog spotten tussen de haren van de vacht. Zorg in dat geval steeds voor een snelle behandeling.
Bruine geit met hoorns
Geiten zijn meester-ontsnappers, dus zorg zeker voor een stevige omheining

Hoog en droog

Geiten houden niet van wind en ze worden niet graag nat. Daarom raden we een hoog en droog hok aan. Mijn bokjes hebben een hok op hoge poten, waar ze via een trapje in kunnen. Dat vinden ze geweldig! Als ze in een gekke bui zijn, springen ze er graag op en af. Zorg voor zaagsel op de grond van het hok, dat neemt urine en andere vochtigheid op en voorkomt hoefproblemen door te vochtige bodems. Leg daarboven een laagje stro en je hebt meteen een zacht bed voor je geiten. Maak het hok natuurlijk wel regelmatig schoon. Probeer ook hun weide of park te voorzien van een plek waar ze in de winter uit de wind kunnen zitten of in de zomer de schaduw kunnen opzoeken.
 
 

Gezonde voeding

Voorzie grashooi van goede kwaliteit. Hier mogen geiten de hele dag door toegang tot hebben. Daarnaast kan je ze ook speciale korrels voor geiten – ook wel 'geitenbrok' genoemd – geven die hen voorzien van eiwitten en andere broodnodige voedingsstoffen. En net zoals wij graag eens een koekje of een snoepje eten, willen ook geiten af en toe verwend worden. Je doet ze vooral plezier met een stukje wortel.
 
 

Speeltijd

Niets saaier dan je te vervelen, ook geitjes weten dat. Zorg daarom dat ze altijd iets hebben om op te spelen. Geiten klimmen graag, dus met houten constructies of een oude glijbaan zullen ze al heel tevreden zijn. Let wel op voor oude nagels als je zelf aan de slag gaat met planken en boomstammen.
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen