Mensen tonen hun affectie voor hun geliefde huisdier door hem te aaien, op te pakken, te knuffelen en te kussen... Maar vinden huisdieren dat eigenlijk wel zo fijn? Waar kan je je kat het beste aaien om de knuffelsessies aangenamer te maken en hoe weet je of je kat eigenlijk wel zin heeft in affectie?

Waar kan je je kat het best aaien?

Niet alle katten vinden het fijn om opgepakt of geknuffeld te worden. Sommige katten aanvaarden aanrakingen en genieten ervan, andere katten niet. Bovendien is ook de plaats op het lichaam waar ze geaaid worden en de hoeveelheid aanrakingen voor sommige katten enorm belangrijk. Katten worden het liefst geaaid op dezelfde manier als dat ze contact hebben met andere katten. Als katten sociaal gedrag naar elkaar vertonen, likken ze elkaar vaak op het hoofd en in de nek. Katten blijken over het algemeen positiever te reageren als mensen hen ook op deze plekjes aaien. Aai je kat dus bij haar kin, bij de mondhoeken en bij de oren. Laat ook altijd je kat kiezen of ze geaaid wil worden. Misschien heb je wel een vreemde geur aan je hand of heeft ze geen zin in affectie! Laat haar daarom altijd eerst aan je hand ruiken. Geeft je kat een kopje, dan mag je haar aaien!  

Roskleurige kat wordt geaaid op haar hoofd
Als je kat je een kopje geeft, weet je dat ze geaaid wil worden! 

En waar absoluut niet?

Als er één plaats is waar katten absoluut niet geaaid willen worden, dan is het wel hun buik. Voor mensen die eerst een hond als huisdier hadden, is dit misschien een grote verandering: honden houden er namelijk van om op hun buik geaaid te worden. Dit grote verschil is te wijten aan het feit dat katten kleiner zijn dan honden waardoor ze ook als prooi gezien kunnen worden. Als een ander dier hem als prooi ziet, is het voor de kat belangrijk om zijn buik goed te beschermen. Als je veel oefent, zou het kunnen dat je kat na een tijdje leert om de aanraking op zijn buik te aanvaarden, maar zeker niet alle katten zullen hieraan wennen!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen