Je ziet ze meer en meer rustig rondsnorren over het gazon: een robotmaaier die het gras kortwiekt zonder dat je er moeite voor moet doen. Maar hoe reageert je hond op die vreemde elektronische aanwezigheid, die onverstoorbaar zijn dagelijkse traject aflegt in de tuin? En kan zo’n maaier ook gevaarlijk zijn voor je nieuwsgierige viervoeter? Wij beantwoorden de meest gestelde vragen voor jou!

Hoe werkt een robotmaaier?

Een robotmaaier is een grasmachine op batterijen die op eigen houtje je gazon kort houdt. Om te vermijden dat hij ook je mooie bloemenperkjes te lijf gaat, kan je ’m zo instellen dat hij binnen bepaalde grenzen van je tuin blijft. Je gebruikt daarvoor een perimeterdraad, die je vastklemt in de grond of ingraaft onder je graszoden. Die draad stuurt een signaal uit naar de robotmaaier, zodat hij weet waar je gazon begint en eindigt. 
 
Het slimme robotje is ook voorzien van sensoren die voorkomen dat hij van een afgrond rijdt of tegen obstakels opbotst. Je hoeft dus niet dagelijks alle rommel in je tuin op te ruimen voor hij aan de slag kan. Opladen doet de robotmaaier in een laadstation – zijn garage, zeg maar – waar hij automatisch naartoe rijdt zodra zijn energielevels beginnen te zakken. Even bijtanken en een paar uur later kan hij weer volop aan het werk!
Robotmaaier rijdt langs border over gazon
Sensoren voorkomen dat de robotmaaier je bloemperken te lijf gaat

Kan een robotmaaier je hond verwonden?

Geen zorgen, de kans op ongelukken met je viervoeter is minimaal. De ervaring leert namelijk dat honden en andere huisdieren vanzelf wel uit de buurt blijven van dat ronkende wagentje. En zelfs als ze dat niet doen, is er geen reden tot bezorgdheid.
 
  • Ligt je hond nietsvermoedend te snurken in het midden van het gazon, pal op het traject van de maaier? Dan hoef je geen frontale botsing te vrezen. Dankzij de ingebouwde sensoren zal het robotje jouw hond als een ‘object’ detecteren en automatisch rechtsomkeer maken. 
  • Heeft hij je huisdier toch te laat opgemerkt, dan krijgt die hooguit een klein duwtje, zonder blik- of lichamelijk schade. 
  • Loopt je hond tijdens het spelen zélf tegen de robotmaaier aan en rolt die ondersteboven? Dan schakelt het toestel de messen automatisch uit om ongelukken te voorkomen.
 
Opgelet: honden met een lange vacht kijken wél beter uit hun doppen wanneer de robotmaaier zijn ronde doet. Met een beetje pech kunnen hun lange haren verstrikt raken in de draaiende messen van het apparaat. Op de meeste toestellen zit wel een veiligheidsmechanisme ingebouwd, zodat de maaier meteen stopt met maaien wanneer de messen blokkeren en je een ongewenste knipbeurt vermijdt. Let hierop wanneer je als hondeneigenaar van plan bent een robotmaaier aan te schaffen! 
Raken de haren van je hond verstrikt in de messen, dan stopt de robotmaaier meteen met maaien

Hoe reageert een robotmaaier op hondenpoep?

Tenzij jouw trouwe viervoeter bekend staat om zijn drollen met de omvang van een klein zandkasteel, zal een robotmaaier hondenpoep op het gazon vermoedelijk niet detecteren. Het resultaat? Jep, hij rijdt er gewoon rustig overheen. Gaat het om een hoopje dat al een tijdje lag uit te drogen in de zon, dan zal de maaibeurt hooguit wat stoffige snippers hondenpoep opleveren. Bij een vers gedraaid exemplaar daarentegen zit je maar beter niet met een cocktail in je hangmat vlak naast de crime scene … 
 
Voor het mechanisme van de robotmaaier kan het op zich niet veel kwaad. Vervelender is wel dat hij de geur van hondenpoep nog enkele dagen over je hele gazon verspreidt. Daar zijn twee oplossingen voor: ofwel ga je aan de slag met rubberen handschoenen en een warm sopje, ofwel zorg je ervoor dat je gazon vrij is van hondenpoep voor je robotmaaier aan zijn shift begint.
Hondenpoep op gazon
Hoopje hondenpoep op het gazon? Daar rijdt je robotmaaier gewoon overheen
TIP: Leer je hond om steeds op hetzelfde plekje zijn behoefte te doen in de tuin. Je eigen hondentoilet, kortom! Da’s makkelijk voor jou – je weet dan dat je enkel dáár drollen moet rapen – en voor de robotmaaier.
 
 

Mag mijn hondje rondrijden op de robotmaaier?

Je kent ze wel, die grappige filmpjes op YouTube van honden en katten die vrolijk rondjes door de woonkamer maken op de robotstofzuiger. Of dit ook kan met een robotmaaier? Je zal er vast heel veel likes mee scoren, maar met die ronddraaiende messen is het allesbehalve veilig voor je viervoeter. Verzin liever een Instagram-hit die je huisdier niet een stukje van z’n staart kan kosten! 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen