Sommige mensen kunnen niet slapen zonder viervoeter aan het voeteneinde, anderen huiveren van de gedachte alleen al. Maar … wist je dat wetenschappers ontdekten dat bij de hond slapen heel wat meer oplevert dan enkel maar die spreekwoordelijk vlooien? Lees snel verder en je kruipt nooit meer zonder Max in bed! 
Vooraleer we verder gaan met het opsommen van voordelen, eerst even een hardnekkige mythe uit de wereld helpen: nee, je hond zal niet proberen het ‘leiderschap’ over te nemen als je hem in de slaapkamer toelaat. Het dominantie-idee is al jaren achterhaald en honden hebben vooral nood aan voorspelbaarheid, duidelijkheid en aangenaam gezelschap. Zich opwerken tot leider van het gezin, staat niet op hun bucketlist. 
 
Maar wanneer die duidelijkheid ontbreekt, bijvoorbeeld omdat hij de ene dag onder de lakens mag en de volgende koudweg de kamer wordt uit gestuurd, leidt dat tot verwarring. Dat kan conflicten veroorzaken: niet omdat je hond zijn zinnetje wil doordrukken, wel omdat hij niet begrijpt waarom de regels plots veranderen. Kies je ervoor om je hond lekker in je bed te laten slapen, dan is dat dus niets om je over te schamen. En dan nu over naar de voordelen van die beslissing!
 
 

Meer ontspannen met een hond op het bed

Wanneer je hond in de buurt is, wordt het hormoon ‘oxytocine’ vrijgegeven in je hersenen. Dat hormoon wordt ook wel eens het ‘knuffelhormoon’ genoemd: het komt vrij wanneer moeders hun baby zien of wanneer twee mensen verliefd worden. Het geeft je een gelukkig gevoel en brengt je in een staat van ontspanning. Het hormoon bevordert ook hersengolven die je in een diepe slaap brengen: met huisdier in bed slaap je dus vaster. Daarnaast hebben wetenschappers ook ontdekt dat je bloeddruk daalt wanneer je je hond aait - zelfs tijdens je slaap. 
 

Een hond in bed geeft je een veilig gevoel

Behalve een effect op je slaap, hebben honden ook impact op je gevoelens. Met een hond in bed voelen vrouwen zich veiliger en bovendien ondervinden ze minder ‘last’ of verstoring van hun vierpotige bedpartner dan van hun menselijke bedgenoot. Hier winnen honden het duidelijk van katten, die het gevoel van veiligheid niet verhogen én de slaap van hun eigenaars vaker verstoren. Het effect van honden op ons veiligheidsgevoel is zelfs zo groot dat ze kunnen ingezet worden om slapeloosheid te behandelen bij mensen die last hebben van nachtelijke ongerustheid. Ook het aantal nachtmerries bij mensen met post-traumatische stress vermindert wanneer een hond de nachtelijke wacht houdt. Kortom: een hond op de lakens brengt je hersenen tot rust. 
Hond kijkt onder het laken uit, naast kindervoetjes

Honden bieden gezelschap

Veel mensen haten het om alleen te slapen en dan vormen honden een dankbaar alternatief. Mensen die als vrijgezel door het leven gaan geven aan dat de aanwezigheid van een hond hen helpt om goed te slapen. Zo’n harig maatje zorgt niet alleen voor gezelschap, maar ook voor wat warmte van een goede vriend. Op die manier helpen honden depressies voorkomen. 
 
 

Slapen met je hond voorkomt allergieën

Een veel gehoord tegenargument is dat honden je slaapomgeving bevuilen met allergenen. Toch brachten onderzoekers het omgekeerde aan het licht: jonge kinderen die met een huisdier slapen, krijgen later minder vaak te kampen met allergieënNatuurlijk is dit geen recept met succesgarantie, maar een geldig argument tégen honden in bed is het ook allerminst. Als je kind nog eens vraagt of Fifi mee in bed mag, kan je dus toch overwegen om het toe te laten Groot of klein: de band met je kwispelstaart wordt er in elk geval sterker door! 
 
 

Wanneer is bij de hond slapen geen goed idee? 

Is het dan altijd rozengeur en manenschijn, je hond toelaten op de slaapkamer? Neen, iedere situatie is anders. Is je hond een woelige slaper, word je zelf van de minste beweging wakker, heb je een snurkende hond in huis of woont hij nog maar een paar dagen in jullie gezin, dan is het misschien beter om een andere slaapplek voor je hond in te richten. Want hoe groot de voordelen ook zijn, als je slaap eronder lijdt, is het hoog tijd voor een andere aanpak. Wil je toch genieten van zijn aanwezigheid in je buurt, dan kan je bijvoorbeeld een mand of bench voorzien in de slaapkamer. Of je gunt je hond elke avond een kwartiertje knuffeltijd in bed, waarna je hem met een lekkere kluif naar zijn eigen rustplek begeleidt. Zolang het maar duidelijk is voor je hond wat er van hem verwacht wordt.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen