Honden kwispelen als ze blij zijn, maar kunnen ze net als ons ook glimlachen? Je ontdekt het hier!

Hoe toont een hond zijn emoties?

Honden kunnen hun emoties op 101 verschillende manieren uiten. De meest bekende manier waarop honden aan hun baasje tonen dat ze blij zijn, is door het breed kwispelen van de staart. 
 
Maar om nu écht te weten te komen of een hond tevreden is, moeten we niet kijken naar de staart, maar naar andere lichaamsdelen. Vooral de blik in de ogen, de positie van de mond en de stand van de oren verklappen ons veel over hoe onze viervoeter zich voelt. 
 

Tanden bloot? Twee betekenissen! 

Het tonen van de tanden, wordt vaak geassocieerd met agressief gedrag. Slechts weinig mensen weten dat honden ook om een andere reden hun tanden bloot ‘lachen’. Zie je blote tanden in een ontspannen houding en met een zachte blik? Dan heb je waarschijnlijk eerder te maken met een ‘submissive grin’ of ‘onderdanige grijns’, een vorm van lichaamstaal waarmee honden je vertellen dat ze het goed met je menen en geen kwaad in de zin hebben. 
 
Natuurlijk is het erg belangrijk om je niet te vergissen van ‘smile’ type. De ene hond wil de afstand tussen hem en zijn belager vergroten, de andere is juist blij om je te zien. Hoe kan je toch zeker zijn van je stuk? Dat gaat in drie stappen!
  1. Bestudeer naar de lichaamstaal van je hond. Is zijn lijfje gespannen of ontspannen? 
  2. Kijk naar de ogen van je hond. Heeft hij je een agressieve of een zachte blik in zijn ogen?
  3. Wat is de context? Ziet de hond iets waar hij blij van wordt of voelt hij zich bedreigd? 
 

Niet elke hond heeft deze vorm van lichaamstaal in zijn repertoire zitten. Sommige rassen, zoals de dalmatiër en de pharao hond, staan letterlijk bekend om hun lieflijke glimlach. 
hond blij
Onderdanige grijns
hond boos
Agressieve grijns

Het geluid van een glimlach

Ten slotte kunnen honden ook het geluid van een glimlach nabootsen. Zo kan een spelende hond een hijgend geluid maken dat bijzonder hard lijkt op het geluid van een mens die uitbundig aan het lachen is. Op die manier stimuleren honden anderen om met hem mee te spelen. 
 
Hoewel we al een heleboel weten over onze trouwe viervoeters, is de glimlach van de hond nog steeds een groot mysterie. Er werd lange tijd gedacht dat enkel de mens kon glimlachen, al wordt er de laatste jaren meer en meer ontdekt dat ook andere diersoorten op een gelijkaardige manier hun geluk uiten. Hoe ze dat precies doen, is afhankelijk van het dier. De lach van een mens is dus niet identiek hetzelfde als de lach van een hond, zo uit elk diertje op zijn eigen unieke manier zijn emoties.

Aanbevolen artikelen