Klinken volgende scenario’s je herkenbaar in de oren? Je hond die tijdens de ochtendwandeling al snuffelende de hondenkrant leest, de sfeer opsnuift wanneer je thuiskomt van het werk of bij elke hondse ontmoeting een nasale inspectie uitvoert … Juist ja: snuffelen is zowat de superpower van élke huishond. Daarom kan je hem extra verwennen met een rondje neuzelen in eigen tuin. Lees hier onze tips voor een succesvolle DIY-snuffeltuin! 

Elke hond kan snuffelen 

Van puppy tot senior, van rustige bankhanger tot hyperactieve sporthond: élke hond weet hoe hij zijn neus moet gebruiken. Het grote voordeel van een snuffelsessie is dat honden er mentaal moe van worden. Zelfs honden die ‘niet uit te putten’ zijn, hoeveel kilometers er ook op hun teller staan, gaan gegarandeerd een uiltje knappen na een intensieve ervaring met hun neus. Om dezelfde reden is het heel dankbaar om een jonge of net heel oude hondenneus aan het werk te zetten. Zulke honden kunnen of mogen misschien geen lange wandelingen maken en krijgen op deze manier toch een uitdaging-op-maat voorgeschoteld. 
 

Hoe maak je van je tuin een snuffeltuin? 

Gebruik allerlei spullen die je vindt in de tuin of in je (tuin)huis om lekkers in, op of onder te verstoppen. Maak het niet te moeilijk: dit is geen hersenwerk! Je hond hoeft dus geen ingewikkelde problemen op te lossen, maar moet gewoon zijn neus volgen en eventueel een klein voorwerp omver duwen of opzij schuiven.
Dat wil zeggen dat je hond helemaal zelfstandig kan gaan snuffelen: hij heeft jouw hulp daar niet voor nodig.
Leg alles klaar terwijl je hond binnen rustig op zijn beurt wacht. Wanneer alle hondenkoekjes verstopt zijn, mag hij naar buiten. Haal je hond niet weg wanneer je ziet dat hij alle brokken gevonden heeft, maar wacht tot hij helemaal uitgesnuffeld is. Geef hem de tijd om deze topervaring in alle rust af te ronden - of verstop gaandeweg nog wat extra brokjes op plekken die hij al gecheckt heeft. 
 

 
De beste snuffel-ideeën voor je tuin

Heb je zin gekregen om je eigen snuffeltuin uit te bouwen? Hier zijn alvast wat tips! 
 
  • Tover het ballenbad van de kinderen om tot een snuffelspel door er lekkere hondenkoeken overheen te strooien. Maak het ballenbad niet te diep, zodat je hond er makkelijk bij kan. Of haal enkele ballen uit het bad en leg ze in een doos of op een hoopje in het gras. 
 
  • Een tuinafvalzak vormt een prima halve tunnel voor de meeste honden - tenzij het echte reuzen zijn. Leg de zak op zijn zij en zorg ervoor dat hij niet kan omrollen, bijvoorbeeld door er enkele blokken hout langs te leggen. Strooi wat snoepjes in de koker. 
Hond met neus in ballenbad
Hond met neus in tuinafvalzak
  • Vul een mandje met lege wc-rolletjes en verstop er wat lekkers in. Sommige honden halen de rolletjes één voor één uit het mandje, andere duiken met hun snuit rechtstreeks naar de bodem. 
 
  • Neem enkele plastic picknickbekers en zet ze omgekeerd in het gras. Verstop onder elke beker een snoepje. Zet eventueel twee bekers met de rand op het snoepje, zodat je hond direct weet dat er lekkers te vinden is. 
Hond met neus in mandje vol lege wc-rolletjes
Hond duwt plastic bekers om
  • Vul een kinderzwembadje of andere lage bak met water. Laat er enkele omgekeerde frisbees of lichtgewicht onderzetters op drijven, waarop je telkens een hondenkoekje legt. Is er nog veel plaats over? Leg dan nog wat extra hondenspeelgoed in de bak. 
 
  • Heb je een voorraad sprokkelhout? Dat is ideaal om wat langwerpige kauwstaafjes in te verstoppen. Je hond ruikt ze wel, maar ziet ze in eerste instantie niet. Tot hij het probleem uitgesnuffeld heeft en triomfantelijk met de buit aan de haal gaat! Je kan ook lekkers verstoppen tussen grotere blokken hout, maar let op voor splinters. Leg de hondenkoekjes daarom liefst op de schorskant.
Hond vist brokjes uit bak met water
Hond zoekt kauwstaaf tussen bak met korte takjes
  • Maak gebruik van je tuinmeubilair en leg overal wat brokjes te rapen - net zoals de paashaas overal zijn paaseieren achterlaat. Je hond verwacht het niet, maar is des te meer verrast wanneer hij een lekkernij vindt op de rand van een bloembak, of een stoel of in het speelhuis van je kinderen. 
 
  • Leg enkele hondenspeeltjes op een hoop en strooi er wat snoepjes overheen. Zorg ervoor dat er ook helemaal onderaan nog wat te vinden is. 
 

Geen eigen tuin? Geen probleem! 

Heb je zelf geen tuin, maar wil je je hond wel verwennen met een all-in snuffelervaring? Lees elders op onze website hoe je een speurtocht organiseert in je huis of ga eens op bezoek in een snuffeltuin die open is voor het grote publiek. Succes gegarandeerd! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen