Nee, chocolade is uiterst giftig voor je hond! Voor jou is chocolade wellicht moeilijk te weerstaan, maar voor je hond is het absoluut een no go. Meer nog: chocolade kan dodelijk zijn voor je viervoeter.


Waarom mag mijn hond geen chocolade eten?

Chocolade bevat het ingrediënt theobromine. Dat is een stimulerend middel dat inwerkt op het zenuwstelsel van je hond. Te veel theobromine veroorzaakt binnen de zes uur misselijkheid, diaree, onrust, bloedingen, veel urineren en hartfalen. Na een hapje chocolade kan je hond zelfs epileptische aanvallen krijgen.
 
Omdat je hond deze stof moeilijk kan verwerken, kan zelfs een klein stukje chocolade al catastrofaal zijn. Hoe hoger het cacaogehalte, hoe gevaarlijker voor je hond. Twintig gram pure chocolade is al zeer giftig voor een hondje van vijf kilogram. Melkchocolade bevat weliswaar minder cacao, maar elke soort chocolade blijft vergif voor je hond. Er zit dus maar één ding op: verstop de chocolade op de hoogste plank of in goed afsluitbare kasten. Je wil namelijk absoluut niet dat jouw hondje je geheime chocoladevoorraad vindt, toch? Dat is meteen ook goed voor je eigen gezondheid, zo ben je namelijk minder snel geneigd om te zondigen.
 
 

Wat moet ik doen als mijn hond chocolade heeft gegeten?

Kon je hond niet van de paaseitjes, de chocoladen sinterklazen of die doos pralines afblijven tijdens de feestdagen? Wacht niet te lang en neem meteen contact op met je dierenarts! Probeer ook in te schatten hoeveel chocolade je hond exact heeft opgegeten. Bij zwarte chocolade kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn vanaf 2 gram chocolade per kilogram lichaamsgewicht. Bij melkchocolade ligt deze grens hoger, namelijk op 10 gram chocolade per kilogram lichaamsgewicht.
 
De dierenarts heeft geen tegengif voor een chocoladevergiftiging bij je hond en zal dus de symptomen behandelen. Bij recente inname zal hij ook proberen de hond te laten braken, zodat de giftige stoffen niet opgenomen worden. Daarom is het heel belangrijk om geen tijd te verliezen en meteen je dierenarts te bellen als je denkt dat je hond chocolade gegeten heeft! 

Bruine hond likt met tong over neus
Als je denkt dat je hond chocolade heeft gegeten, moet je meteen de dierenarts bellen! 

Koffie en thee

Wist je trouwens dat koffie en thee net hetzelfde effect op je hond hebben als chocolade? Maar omdat de concentratie van het schadelijke bestanddeel in koffie en thee veel lager is, moet hij er veel meer van drinken voordat de effecten merkbaar worden. Laat dus nooit je koffie- of theekop staan op een lage hoogte waar je hond hem kan leegdrinken!
 
 

Wil jij na het lezen van dit artikel graag weten welke andere voedingsstoffen giftig zijn voor honden? Een goed voorbereid hondenbaasje is er tien waard!

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen