Veel fokkers en dierenartsen raden nog steeds aan om – terwijl je hond aan het eten is – zijn voerbak weg te nemen, met je handen aan zijn eten te zitten of er wat brokjes bij te gooien. Je hond zou dit moeten toelaten, want jij bent toch de baas? Daar kan je toch maar beter mee oppassen, zegt hondengedragsexpert Sofie van Hondersteboven. Voer- of baknijd is namelijk geen teken van dominantie, maar van toenemende stress waar je hond geen blijf mee weet.
 

Wat is voernijd of baknijd?

Voernijd of baknijd is de angst die een hond voelt omdat hij denkt dat je zijn eten zal afnemen. Om duidelijk te maken dat hij het niet leuk vindt wat je doet, kan je hond subtiele signalen geven. Zo kan hij stoppen met eten en je aanstaren, maar evengoed sneller beginnen te eten uit schrik dat je met zijn eten aan de haal zal gaan. Wanneer jij als baasje die signalen niet oppikt, dan kan je ze ook niet erkennen en respecteren.
 
Vervolgens kan de situatie twee richtingen uitgaan: ofwel ervaart je hond dat er niets ergs gebeurt – hij behoudt zijn voer en krijgt er zelfs nog brokjes bij. Maar evengoed kan het negeren van zijn conflictsignalen hem serieuze stress bezorgen, die gaandeweg zodanig opbouwt dat er een ontlading volgt in de vorm van een snauw of een hap. Honden die tot het uiterste gedreven worden, kunnen zelfs effectief gaan bijten naar hun baasje. Dit is geen bewijs van dominantie, maar een zoektocht naar een uitlaatklep voor de stress die je hond ervaart door niet op zijn gemak te kunnen eten.
 
 

Eten wegnemen heeft geen enkele zin

Door de voerbak van je hond naar believen weg te nemen, aan te raken of bij te vullen terwijl hij aan het eten is, denk je misschien dat je het vertrouwen met je hond kan opbouwen, maar vaak is het tegendeel waar. Hoe zou je zelf zijn, wanneer iemand voortdurend je bord probeert weg te pakken wanneer je net een lekkere hap in je mond wil steken? Hoe kan je die persoon nog vertrouwen als hij/zij je de hele tijd zit lastig te vallen tijdens je maaltijd? En als je het zelf al niet verdraagt dat een ander met zijn vork in je bord zit te prikken – denk maar aan de bekende scène uit Friends: “Joey doesn’t share food!” – waarom zouden we dit dan moeten verwachten van onze honden?
Hand houdt voerbak van hond vast
Door de voerbak van je hond zomaar weg te nemen terwijl hij zit te eten, win je meestal geen vertrouwen bij je viervoeter
Dit geldt trouwens niet alleen voor de brokken die hij in zijn eetbak krijgt, maar ook over de speciale snack die je je hond als extraatje geeft. Eens je hem zijn lekkere hapje gegeven hebt, blijf je er best met je handen van af. Anders is het geen cadeautje, toch? Moet je zijn tussendoortje toch afnemen, omdat je je hond bijvoorbeeld even alleen moet laten en je het niet veilig vindt om hem zonder toezicht verder te laten kauwen, bied hem dan een interessante ruil aan. Gooi bijvoorbeeld wat lekkere worstjes of stukjes kaas in zijn richting, zodat hij zijn kauwsnack vrijwillig loslaat en jij hem rustig kan wegnemen.
 
 

Hoe ga je om met voernijd of baknijd?

Voer- of baknijd kan al van jongs af aan merkbaar zijn bij een hond. Sommige pupjes gaan bijvoorbeeld naar hun nestgenootjes grommen wanneer ze tijdens het eten simpelweg in de buurt komen. Dit kan je proberen tegen te gaan door steeds voldoende voerbakjes te voorzien, zodat dit gevoel van angst er niet hoeft te zijn. 
 
Maar ook op latere leeftijd kan voer- of baknijd ontstaan. Sommige honden stoppen zelfs al met kauwen op het moment dat jij voorbij wandelt, omdat ze beginnen te anticiperen op het moment dat je er met hun eten vandoor gaat. Dit kan potentieel best gevaarlijke situaties creëren, zeker als er kinderen in de buurt zijn. Stel, je hebt een kleine peuter in huis die net begint te kruipen en weleens koers zet in de richting van de voerbak van je hond. In plaats van aan je hond te willen aanleren dat hij de handjes van je peuter in zijn eten moet verdragen, kan je beter aan je kind aanleren om bij de hond weg te blijven terwijl hij aan het eten is. Of beter nog: geef je hond een apart en vast plekje, waar hij in alle rust en ongestoord van zijn maaltijd kan genieten.
Golden retriever eet uit voerbak van andere hond
Heb je meerdere honden in huis? Zorg dan dat ze niet uit elkaar voerbak kunnen 'stelen'
Ook wanneer je meerdere honden in hetzelfde huishouden hebt, is het belangrijk dat ze elk hun eigen plaats hebben om op hun gemak te eten. Zet je de eetbakjes daarentegen netjes op een rij, vlak naast elkaar, dan kunnen ze elkaar vanuit hun ooghoeken voortdurend in de gaten houden en misschien al eens grommend hun ‘eigendom’ verdedigen terwijl ze hun eten naar binnen schrokken. Is er eentje sneller klaar met eten, dan kan die bovendien ruzie gaan maken over de eetbak van de ander. Het klinkt misschien gezellig, met z’n allen samen tafelen, maar je honden krijgen er alleen maar stress van! Indien nodig zet je je honden zelfs beter elk in een aparte ruimte met de deur dicht tot ze allemaal klaar zijn met eten.
 
 

Wanneer je hond problematisch omgaat met eten

Opgelet: vertoont je hond agressief gedrag telkens hij iets te eten aangeboden krijgt – of wanneer je in de weer bent met de bereiding van je eigen maaltijd – dan is het wel sterk aangeraden om eens een bezoekje aan een gespecialiseerde dierenarts te brengen. De kans bestaat dan immers dat je hond aan een bepaalde dwangstoornis lijdt en medicatie nodig heeft.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen