Poesje mauw, kom eens gauw, ik heb lekkere melk voor jou! Je hoort het zo vaak in kinderliedjes en het lijkt gewoon zo logisch: de kat melk geven. Maar wist je dat je je kat beter geen gewone koemelk geeft? Hoe ernstig kunnen de gevolgen van koemelk op katten dan wel zijn en wat geef je dan beter wél om te drinken? Kom het hier te weten!

Geef je kat geen koemelk!

Het is geen goed idee om je kat een schaaltje met koemelk te geven: katten kunnen namelijk maar kleine hoeveelheden suikers, zoals lactose, verteren. Het teveel aan suikers blijft in de darmen zitten en verstoort de darmflora en de vlotte doorgang. Eén kommetje melk is voor je kat genoeg om hevige diarree en spijsverteringsproblemen van te krijgen. Zelfs als je de melk aanlengt met water, kan het nog voor ongemak zorgen. Hetzelfde geldt trouwens ook voor melkproducten, zoals kaas, yoghurt of kwark.
 
Wat mogen katten dan wel drinken om hun vochtgehalte op peil te houden? Water, of kattenmelk. Kattenmelk kan je vergelijken met de melk die jonge kittens bij hun moeder drinken: ze bevat tal van belangrijke voedingsstoffen, maar wel veel minder suikers dan koemelk. Je kan deze speciale melk gewoon kopen bij de dierenspeciaalzaak of in de supermarkt.
 
Onthoud wel dat kattenmelk een extraatje is voor je kat – ze bevat immers behoorlijk wat calorieën, wat overgewicht in de hand kan werken – en dat het geen hoofdmaaltijd kan vervangen! De essentiële voedingsstoffen die in kattenmelk zitten, haalt je huisdier ook uit haar voeding, op voorwaarde dat die evenwichtig is samengesteld.

Kitten met glas melk
Wist je al dat katten ook lactose-intolerant kunnen zijn?

Een lactose-intolerante kat, bestaat dat?

Wist je dat de capaciteit van een kat om lactose om te zetten en te verteren daalt met de leeftijd? Een kitten kan dus veel beter lactose verteren dan een volwassen kat. Net zoals bij baby’s en volwassenen dus! Zodra je kitten stopt met het drinken van moedermelk kan je hem dus beter ook geen koemelk meer geven. Bovendien hebben volwassen katten de voedingsstoffen die in koemelk zitten helemaal niet nodig!
 
Wist je trouwens dat er, net als bij mensen, ook lactose-intolerante katten bestaan? Sommige katten missen lactase, het enzym dat lactose afbreekt, waardoor ze helemaal geen lactose kunnen verdragen en er simpelweg ziek van worden. Wanneer je merkt dat je kat na het drinken van melk last heeft van haar maag, begint te braken en diarree heeft, is de kans groot dat je kat lactose-intolerant is. In ernstige gevallen is het altijd nodig om met je kat even langs te gaan bij de dierenarts.

Drinkt jouw kat plotseling veel meer dan voordien? Voor dit gedrag kunnen verschillende oorzaken bestaan. Heeft ze net moeite met drinken en maak je je zorgen dat je poes niet genoeg vocht binnenkrijgt? Dan kan een klein scheutje kattenmelk in haar waterbakje haar waarschijnlijk wel over de streep trekken. Al zijn er nog heel wat andere manieren om je kat meer te laten drinken!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen