De kat is oorspronkelijk een woestijndier en heeft van nature weinig nood aan water. Ondertussen leeft ze natuurlijk al een tijdje in een ander klimaat en is voldoende drinken wél noodzakelijk voor haar gezondheid. Om blaasgruis of nierproblemen te voorkomen, doe je er dus goed aan haar vochtinname te stimuleren. Zeker bij warm zomerweer kan poeslief wel wat extra water gebruiken, zodat ze niet uitgedroogd raakt. Deze Beestige tips kunnen daarbij helpen!

Voorzie verschillende drinkplekjes

Een drinkbakje in de keuken, eentje in de huiskamer, in de gang, in de garage, op het terras … Water is er nooit genoeg op warme dagen! Door je kat in en rond het huis verschillende mogelijkheden te bieden om rustig een paar slokjes water te drinken, krijgt ze gedurende de dag makkelijker genoeg vocht binnen. Kies wel voor schaaltjes die groot genoeg zijn, zodat haar snorharen de rand niet hoeven te raken. En zoek ook even uit welk type drinkbak jouw poes het meest aanspreekt. Katten kunnen best kieskeurig zijn en bijvoorbeeld hun neus ophalen voor een schaaltje uit plastic. 
 
Extra tip: zet het drinkbakje nooit naast het eetbakje en zeker niet naast de kattenbak. Katten willen niet drinken waar ze eten of hun behoefte doen, om hun drinkwater niet te vervuilen.
Tijgerkat drinkt uit blauw schaaltje
Zet verschillende drinkbakjes neer in en rond het huis, op plekjes waar je kat regelmatig passeert

Zorg voor fris en vers water

Kijk er niet van op als poeslief alleen maar eens snuffelt aan het water en vervolgens haar weg weer verderzet. Bij tropische temperaturen warmt het water in een klein drinkbakje snel op en van lauw water houden de meeste katten niet. Tijdens een hittegolf is het dus belangrijk dat je het water regelmatig ververst. Giet het opgewarmde water niet weg – je kan er zeker je kamerplanten nog een plezier mee doen! En zet de drinkbakjes ook af en toe eens in de vaatwasser, om de kweek van bacteriën te voorkomen. Zorg wel dat er geen zeepresten achterblijven, want dat is ook een no-go voor kritische katten.
 
Blijft je kat haar drinkbakje negeren? Dan houdt ze misschien niet zo van de smaak van ons kraantjeswater. Probeer eens af te wisselen met flessenwater, gefilterd water of schoon regenwater. Of meng een beetje vocht uit een blikje tonijn of wat vleesbouillon met het water, daar kan ze vast moeilijk aan weerstaan!
 
 

Schaf een drinkfonteintje aan

Een drinkfontein voor katten geeft niet alleen een rustgevend, kabbelend zen-geluid in je woonruimte, het wekt ook de nieuwsgierigheid van je kat. Kijk maar eens wat er gebeurt als je de keukenkraan een beetje laat openstaan. Wedden dat je poes binnen de kortste keren op het aanrecht zit om aan het druppelende waterstraaltje te likken? Niet zo energiezuinig of hygiënisch, natuurlijk … Met een drinkfonteintje heeft je kat non-stop toegang tot vers, stromend water, waar ze bovendien makkelijk van kan drinken. Omdat het water in beweging is, wordt het voortdurend verrijkt met zuurstof en smaakt het lekkerder dan stilstaand water.
 
Een drinkfonteintje is natuurlijk net iets minder handig om af te wassen dan een klassiek drinkbakje of schoteltje. Voor jou als katteneigenaar vergt het dus wat meer moeite, maar je kat zal je er dankbaar voor zijn!
Lapjeskat met drinkfontein
Katten worden makkelijk verleid door vers, stromend water waar ze makkelijk bij kunnen

Geef wat extra natvoer

In de natuur haalt een kat haar vocht uit regenplassen en verse prooien zoals vogels en muisjes. De meeste huiskatten, en zeker binnenkatten, moeten het doen met droge of natte brokjes en een schaaltje water erbij. Om de vochtinname van je kat op warme dagen wat te verhogen, kan je naar verhouding wat extra natvoer in haar zomerse menu verwerken. Zorg voor een goede variatie en serveer het natvoer op kamertemperatuur. Zo lijkt het – in een kattenbrein, tenminste – het meest op een vers gevangen prooi. Je kan er zelfs nog wat water onder mengen voor nog meer vochtinname. 
 
Blijft het natvoer enkele uren onaangeroerd? Dan moet je het wel weghalen, want de combinatie van vlees en warme temperaturen heeft de neiging uit te monden in een madenfestival. 
 
 
Blijft je kat hardnekkig in een boogje om alle drinkbakjes heen lopen en krijg je het met deze tips niet opgelost? Breng dan zeker een bezoekje aan je dierenarts, zodat je medische problemen snel kan uitsluiten.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen