Een kleine drie jaar geleden haalden Dorien Reynaert en haar partner Robin een Berner Sennen-pup in huis. Vandaag is Maurice een gezonde, energieke en vooral heel lieve hond. Maar tijdens zijn eerste twee levensmaanden liep niet alles van een leien dakje. Zijn zuigreflex was namelijk niet goed ontwikkeld, waardoor hij amper moedermelk binnenkreeg, en zijn zusjes net dubbel zoveel. Als je Maurice vandaag ziet, een kolos van 50 kg, kan je je nauwelijks inbeelden dat hij er toen uitzag als een overgroeide rat. Lees hier hoe Dorien op zoek gaat naar nieuwe hondenvoeding voor Maurice. 
 

De 'obsessie' van Maurice

Een gevolg van die eerste moeilijke periode is dat Maurice een soort obsessie heeft ontwikkeld om altijd zoveel en zo snel mogelijk te eten. Niet alleen voedsel, maar ook plastic, afval, kleding … Alles werkt hij naar binnen als hij de kans ziet. Gelukkig heeft Maurice een 'ijzeren' maag en is hij bijna nooit ziek. Al zou een extra paar ogen op mijn rug wel handig zijn om te kunnen vermijden dat die kleine veelvraat voor de honderdste keer een kartonnen doos opeet.

Berner Sennen hond
Maurice is een gezonde, energieke en vooral heel lieve hond

Koolhydraten vs. eiwitten

Maurice krijgt bij ons dezelfde droge brokken voorgeschoteld die hij ook bij de fokker kreeg: ’s ochtends en ’s avonds een portie van telkens 250 gram. Op zich heb ik niets aan te merken op die voeding, maar ik merk wel dat Maurice zeer vaak zijn grote behoefte moet doen. Soms wel vier keer op één dag, en helaas niet altijd in vaste vorm. Via opzoekwerk ben ik te weten gekomen dat er vrij veel koolhydraten in zijn huidige voeding zitten, en minder eiwitten. Dat zou een oorzaak kunnen zijn van zijn te vlotte stoelgang. Daarom was ik heel benieuwd wat het verschil zou zijn met de Optima+ hondenbrokken van AVEVE.
 
 
 

De smaaktest

De verpakking is alvast heel duidelijk en overzichtelijk. Je hoeft niet te zoeken naar de belangrijkste informatie, zoals samenstelling van de brokken, gebruiksaanwijzing en contactgegevens.

Met behulp van een kleine wiskundige berekening leerde ik dat de verhouding eiwitten/koolhydraten een stuk beter is bij de Optima+ hondenbrokken van AVEVE, dus dat is alvast positief. Door de aanwezigheid van hoogwaardige eiwitten heeft Maurice genoeg aan een kleinere portie (425 g/dag). Dus minder eten, maar wél kwaliteitsvoller!

De brokken zijn ook wat groter dan wat Maurice gewoon is. Zo is hij verplicht om erop te kauwen, wat de kans op tandsteen vermindert. Hij verslikt zich ook minder snel, want de andere, kleinere korrels zuigt hij naar binnen alsof het water is.

Belangrijk bij goede hondenvoeding is dat het zoveel mogelijk – hoogwaardige – voedingsstoffen bevat. Zelf heb ik niet de tijd om Maurice elke dag verse en evenwichtige voeding voor te schotelen. Daarom moeten zijn droge brokken al de nodige vitamines bevatten. Een juiste verhouding vlees/vis/gevogelte, groenten, koolhydraten, vetzuren, antioxidanten en vocht is dus noodzakelijk. Daarnaast is het een pluspunt als de voeding makkelijk verteerbaar is om een eventuele maagkanteling bij grote rassen te voorkomen én om een vastere stoelgang te bevorderen.

De AVEVE-voeding bevat geen conserveermiddelen of toegevoegde smaak- en kleurstoffen, wat ik alleen maar kan toejuichen. Voor Maurice zit de smaak ook goed, maar hij is niet meteen de kieskeurigste hond ter wereld.
Berner Sennen hond
Maurice verslikt zich minder snel dan bij andere, kleinere korrels
Berner Sennen hond krijgt bakje hondenvoer
Met Optima+ heeft Maurice genoeg aan een kleinere portie

Mijn conclusie?

Maurice heeft twee weken lang de Optima+ hondenbrokken van AVEVE achter de kiezen gehad, en ik kan met zekerheid stellen dat dit voor hem een zeer goede droge brok is. Hij lust het graag, de brokken zijn goed van formaat en zijn stoelgang is vaster van vorm. Bovendien doet hij nog maar twee à drie keer per dag zijn grote behoefte.
 
Als je hond speciale behoeftes heeft (strikt dieet, allergie, maagproblemen …) moet je natuurlijk nog dieper ingaan op de samenstelling van zijn voeding. Voor Maurice hou ik het voorlopig bij de gewone Optima+ hondenbrok van AVEVE, dat is al meer dan voldoende!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen