Tijdens het overwinteren in een Andalusisch dorpje sloot schrijfster Jana Elza Wuyts Boef in haar hart, een Spaanse jachthond die uit de bergen kwam aanlopen. Hij gedroeg zich als een echte vagebond: zelfstandig, meesterlijk in het vinden van lekkers, steeds op zijn hoede, maar niet te beroerd om vriendschap te sluiten met al wie het goed meende. Toen Boef uit het dorp verdreven dreigde te worden, besloten Jana en haar man Marnix Peeters hem een gouden mandje in België te geven. De cultuurshock was groot, maar met vallen en opstaan leerde Boef genieten van zijn tweede leven. Het relaas van deze lange reis lees je in Jana’s boek ‘Boef’, dat je hier kan bestellen. 
“Je kan een hond uit het wild halen, maar het wild niet uit de hond.” Dat is maar één van de wijsheden die het boek voor toekomstige adoptanten in petto heeft. Hoe wild Boef precies was, kon Jana vanop de eerste rij meemaken: “Op een dag was hij daar, hij kwam uit de bergen waar hij zijn zusje was verloren. Hij zocht aansluiting bij een roedel honden die daar reeds leefde, ze waren trouwens niet altijd even opgezet met zijn komst. Maar Boef is koppig en bleef volharden. Zo leerden ook wij hem kennen, want de dorpshonden kwamen vaak bij ons over de vloer. Boef niet, die was nog nooit binnen in huis geweest en was ook niet van plan daar verandering in te brengen. Hij vond een geschikte slaapplek in de bloembak voor ons vakantiehuis.”
 

Van straathond tot streelhond

In het begin konden Jana en Marnix Boef niet aanraken, zelfs niet benaderen. “Gelukkig was hij wel erg nieuwsgierig”, vertelt Jana. “Hij begrijpt mensen niet zo goed, maar doet wel zijn best om te snappen hoe onze wereld in elkaar zit." 
Hoe die wereld verschilt van waar Boef opgegroeid is, kan je pas begrijpen als je het met eigen ogen gezien hebt.

Voor veel mensen voelt het adopteren van een buitenlandse hond als een erg nobele daad. Je haalt een dier weg uit een land waar dierenrechten ver zoek zijn en redt het van een gruwelijk levenseinde. Alleen wordt de impact van zo’n verhuis op het welzijn van de hond nog veel te vaak onderschat. Veel straathonden die op adoptiesites worden aangeboden hebben net als Boef nog nooit een leiband gedragen, moesten knokken voor hun eten, kennen geen auto’s en leefden permanent in een groep met andere honden. 

Hond ligt in curver box te slapen
Boef is een podenco orito, een ondersoort van de Spaanse podenco
Hond eet bloemen op in tuin
Boef is geen grote hulp in de tuin 
Jana: “Ik ben ervan overtuigd dat ons parcours veel hobbeliger was verlopen als we Boef niet in zijn natuurlijke omgeving hadden leren kennen. En dat wil wat zeggen, want ook nu verliep Boefs integratie allerminst van een leien dakje. Maar net omdat we wisten hoe hij zich in het wild gedroeg, konden we zijn gedrag beter begrijpen en zijn vertrouwen winnen, zodat we hem uiteindelijk ook konden aanraken en zelfs aaien. Een bijkomende moeilijkheid was dat we door de coronamaatregelen moeilijk hulp konden inschakelen van een deskundige, maar langs de andere kant zijn de lockdowns ook een zegen geweest voor onze band met Boef. We konden extra veel tijd met hem doorbrengen en hem op zijn eigen tempo laten wennen aan onze gewoontes. Op onze beurt konden wij hem de ganse dag door observeren en zo ontdekken wat voor hem belangrijk was.”
 

Een inspanning voor hond én mens

Het mooie aan het verhaal van Jana en Boef, is dat het doorheen het boek duidelijk wordt dat zo’n ‘wilde’ adoptie alleen kans op slagen heeft wanneer beide partijen inspanningen leveren. “We verwachten veel van onze huisdieren, maar soms passen onze verwachtingen  gewoonweg niet bij de hond die je in huis gehaald hebt. Je moet altijd rekening houden met het individu dat voor je zit. Met de kennis over hoe Boef zijn jeugd heeft doorgebracht, hebben we zijn noden en wensen kunnen doorgronden. Zo is Boef bijvoorbeeld enorm goed met andere honden, maar weet hij nog steeds niet goed hoe hij mensen moet inschatten.”
Jana en Boef zitten aan de oever van de Schelde
Jana en Boef aan de Antwerpse Schelde 
‘Boef’ is een boek dat iedereen beroert, ook mensen die niet per se iets met honden hebben. Maar voor mensen die van plan zijn een hond-met-een-reiszak te adopteren, is het een must-read. Jana geeft alvast enkele tips mee die Boef enorm geholpen hebben: 
 

Tip #1: Wees voorspelbaar

“Boef kende alleen geluiden waar hij mee opgegroeid is. Vliegtuigen, grasmaaiers, stofzuigers, het belletje van de microgolfoven, het dichtklappen van een boek … Allemaal alledaagse zaken waarvan hij regelrecht in paniek raakte. Wees rustig en voorspelbaar in de buurt van je nieuwe hond en geef hem alle tijd om die nieuwe prikkels te verwerken.”
 

Tip #2: Observeer

“Weersta de verleiding om alleen maar dingen te doen met je hond, maar reserveer ook voldoende momenten om hem te observeren. Zo kan je beetje bij beetje zijn handleiding doorgronden. Het is immers niet alleen de hond die met jou moet leren samenleven, ook jij moet gegarandeerd water bij de wijn doen.”
 

Tip #3: Wissel activiteit en rust af

“Voldoende rust is noodzakelijk voor je nieuwe huisgenoot, maar die rust moet hij ook kunnen vinden. Met Boef, die een heel actief leven gewend was, gingen we drie uur per dag wandelen op rustige plekken. Alleen dan was hij in staat om zich kalm te gedragen in huis.” 
 

Tip #4: Ruim je keuken op

“Boef moest in Spanje zijn eigen kostje bij elkaar te stelen. Dat kan hij als de beste zonder betrapt te worden, het lijkt wel alsof hij ogen op zijn achterhoofd heeft. Het duurde even vooraleer hij eraan gewend was dat eten hem op een dienblaadje gepresenteerd wordt en hij laat nog steeds geen kans om te stelen aan hem voorbijgaan. Langs de andere kant is zijn focus op eten ook een zegen: het maakt hem makkelijker te trainen.” 
 

Tip #5: Zorg voor structuur

Vaak is er op korte tijd veel veranderd in het leven van je adoptiehond. Maak het hem niet extra moeilijk door vanalles met hem te ondernemen, maar geef hem houvast met een duidelijk dagritme. Hou in het achterhoofd dat veel buitenlandse honden (nog) niet alleen kunnen blijven en dat je in het begin best thuis blijft om hen dat te leren.”
Cover van het boek Boef

Boef steunt asielen

 
Ben je benieuwd naar het volledige verhaal van Boef of kan je nog meer tips van Jana gebruiken? Het boek werd mede mogelijk gemaakt door Gumption Group en is te koop bij Standaard Boekhandel. Per verkocht exemplaar gaat er een euro naar organisaties die zich inzetten voor hondenwelzijn. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen