Plan je een reis en wil je je hond er graag bij? Dan zijn er enkele dingen waarop je zeker moet letten. Of je nu met de auto, het vliegtuig of de fiets gaat, met deze tips kan je met een gerust hart vertrekken!
 

Regels in het buitenland

Voor je met je viervoeter de grens oversteekt, doe je best de nodige research. In bepaalde landen gelden namelijk specifieke regels voor het importeren van dieren. Reis je naar of door Europa? Dan geldt over het algemeen dat je hond een EU-paspoort moet hebben, verkrijgbaar bij de dierenarts. Zorg er ook voor dat je hond gechipt is, zodat hij zeker te identificeren is. En last but not least: ga na of je hond ingeënt is tegen rabiës. Heel belangrijk om in je vakantieland binnen te mogen! Vergeet niet dat een rabiës injectie pas geldig is 1 maand na de vaccinatie. Begin dus op tijd met plannen.


Ga je buiten de Europese grenzen? Dan heb je een importvergunning en specifieke vaccinaties nodig. Check voor de zekerheid op voorhand de criteria van jouw vakantiebestemming.
 


Rassen en regels

Hoe lief jouw hond ook kan zijn, in sommige landen worden bepaalde rassen gewoon niet toegelaten. Frankrijk en Spanje weren ‘potentieel gevaarlijke honden’ op basis van een aantal kenmerken. Rassen als de Rottweiler, Staffordshire Bull Terriër en American Staffordshire Terriër worden helaas het snelst geweigerd. Andere rassen moeten dan weer eerst in quarantaine.

Check altijd vooraf de website van jouw verblijf, of bel eens om de regels omtrent huisdieren na te gaan.


Leeftijd doet ertoe

Ook de leeftijd van je viervoeter bepaalt mee of hij mee mag of niet. Zo worden honden onder de 3 maanden vaak niet toegelaten, omdat ze nog niet volledig ingeënt zijn. In sommige gevallen mag je hond wel eenmalig de grens oversteken, al heb je dan vaak een medische verklaring nodig om aan te tonen dat je hond niet in contact is geweest met hondsdolle dieren.



Een slaapplek voor jou en je hond

Honden zijn op veel locaties voor kampeervakanties welkom. Als je geluk hebt, zijn er zelfs speciale voorzieningen, zoals hondentoiletten of -zwembaden, mooie uitlaatroutes of gratis poepzakjes. Hondvriendelijke hotels bestaan in iets mindere mate, maar zijn zeker niet uitzonderlijk. Check altijd vooraf de website van jouw verblijf, of bel eens om de regels omtrent huisdieren na te gaan.

Hond met baasje in een tent

Verzeker voor de zekerheid

Is jouw hond al verzekerd? Naast een ziekteverzekering sluit je best ook een aansprakelijkheidsverzekering voor je dier af. In veel Europese landen is dit zelfs verplicht. Check ook steeds voor welke schade je hond al dan niet zou worden gedekt. Ook hier bestaan natuurlijk uitzonderingen op.



Wat mag je niet vergeten?

Neem je je hond mee op (road)trip, maak dan ook voor hem een reistas(je). Vul het met een uitrollijn (honden mogen niet overal loslopen!), lekkere snacks, een bal of een ander leuk speeltje, een mat die als ligplaats kan dienen en een bakje voor zowel water als voedsel. Maak je er een strandvakantie van? Neem dan een pin mee die je in de grond kan draaien en waaraan je je viervoeter kan vastleggen. Enkel nog een EHBO-doosje (inclusief tekentang) en jullie zijn klaar voor vertrek!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen