Zit je aan je huis gekluisterd maar wil je toch je hond eens lekker moe maken? Tover je huis of tuin dan om in een waar speurparadijs! 

De voordelen van een speurtocht 

Sommige honden zijn helemaal gek van hun speeltje. Misschien houdt jouw hond enorm van apporteren? Dat is een bezigheid die vooral fysiek erg belastend is. Doe het best niet te vaak na elkaar, zodat het lichaam van je hond tijdig kan recupereren.

Als afwisseling - of wanneer je hond om medische redenenen niet meer mag apporteren - kan je je hond ook aanleren om zelfstandig zijn speeltje op te sporen. Je zal ervan versteld staan hoe moe je hond van dat spelletje wordt, want hiervoor moet hij zijn neus én z'n hersenen aan het werk zetten! 
 

Hoe leer je je hond zijn speeltje zoeken? 

In het begin ben je voor dit spel best met z'n tweeën.
  • Een persoon (altijd een volwassene!) houdt de hond vast, terwijl de andere persoon het speeltje gaat 'verstoppen'. Laat duidelijk zien dat je het speeltje meeneemt.
  • Leg het speeltje de eerste keer op een plaats die duidelijk zichtbaar is voor je hond, bijvoorbeeld voor de zetel aan de andere kant van de kamer.
  • Geef het commando 'zoek speeltje' en laat je hond los.
  • Laat je hond uitbundig weten hoe flink hij is wanneer hij het speeltje vindt en moedig hem aan om het terug te brengen.
  • Beloon je hond met een trekspelletje of ruil het speeltje om tegen wat lekkers. 

Extra tips om het moeilijker te maken

Dit spel kan je in huis spelen, maar ook in de tuin. Betrek je kinderen bij het spel door hen het speeltje te laten verstoppen. Laat je hond zien welke route ze nemen en vraag hen onderweg te doen alsof ze iets neerleggen. Zo wordt het extra spannend!

Let goed op de lichaamstaal van je hond wanneer je kinderen bij het spel betrekt. Niet elke hond is bereid om zijn speeltje te delen met jonge familieleden! Zie je negatieve spanning bij je hond, dan zoek je best een andere bezigheid uit. 

Maak de oefening geleidelijk aan moeilijker, door het speeltje bijvoorbeeld achter de zetel of op een stoel te leggen. Vindt je hond het ook wanneer je zijn buit onder een kussen verstopt? Als het spelletje heel goed gaat, kan je ook eens naar een andere kamer gaan tijdens het wachten, zodat je hond geen aanwijzingen meer krijgt. Een echte uitdaging voor jouw speurneus-in-spe!  
 

Speurtocht naar hondenkoekjes

Heeft je hond niks met speeltjes? Dan kan je hetzelfde doen met wat droge hondenkoekjes. Je leert het spel op dezelfde manier aan: gemakkelijk beginnen en geleidelijk aan meer uitdaging toevoegen. In huis leg je snoepjes op de grond, op een stoel, achter een kamerplant ... Ook je tuin heeft vast ontelbare verstopplekjes.

Verstop eens meerdere koekjes tegelijkertijd, zodat je hond een tijdje zoet is. Misschien kan je zijn eten zelfs op deze manier verstoppen, zodat hij er wat langer mee bezig is? 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen