Wanneer honden medische problemen ontwikkelen ter hoogte van hun milt, hebben ze daar initieel weinig last van. Bij hun eigenaar blijft de ziekte dan ook vaak lange tijd onder de radar. Tot het plots heel snel gaat en alle hulp te laat komt. “Hadden we het maar tijdig opgemerkt”, klinkt het dan bij diezelfde eigenaars, overmand door verdriet en schuldgevoelens. Toch hoef je jezelf niks te verwijten, volgens dierenarts Rob van DnA Dierenartsencentrum.

Hoe kan je miltproblemen bij de hond herkennen? 

De milt is een orgaan dat zich in de buik van je hond bevindt, vlakbij de maag. Ze bevat een grote hoeveelheid bloed, ongeveer een zesde van de totale hoeveelheid in een hondenlichaam. Wanneer de milt scheurt, bijvoorbeeld omdat ze vergroot is ten gevolge van een tumor, heeft dat dan ook desastreuze gevolgen. In één klap verliest de gedupeerde hond een belangrijk deel van zijn bloedvoorraad, waardoor de patiënt letterlijk doodbloedt. 
 
Maar vooraleer het tot zo’n fatale bloeding komt, verlopen miltproblemen vaak quasi symptoomloos. Je moet als eigenaar al met arendsogen het gewicht, de omvang en de algemene gesteldheid van je hond in de gaten houden om iets op te merken. Vaak zien patiënten er geleidelijk aan wat magerder uit, maar omdat er zich een dikke massa vormt in hun buik, blijft de weegschaal hetzelfde gewicht aanduiden
 
Een ander teken aan de wand zijn slecht doorbloede slijmvliezen. Dat kan je controleren door de lip van je hond op te tillen en met je vinger op het tandvlees te duwen. Dat moet binnen de twee seconden terug gezond roze kleuren. Ziet het tandvlees er ongezond bleek uit of duurt het langer eer de slijmvliezen zich weer vullen met bloed, ga dan zo snel mogelijk met je hond naar de dierenarts. 
 
Wordt je hond plots sloom en lusteloos, is hij extreem vermoeid of zakt hij zelfs in elkaar, dan is er écht geen tijd meer te verliezen. Vermoedelijk is de milt op dat moment reeds gescheurd en dan telt echt elke seconde. 
 
 

Met spoed naar de dierenarts met symptomen van een vergrote milt 

Waarom zo’n haast? Omdat een vergrote milt nooit goed nieuws is. In 60 procent van de gevallen is er sprake van een kwaadaardige tumor, in 40 procent is de vergroting goedaardig. Maar wat 100 procent zeker is, is dat de aangetaste milt er hoedanook uit moet, wil je de hond in leven houden. Want ook een vergrote milt met goedaardig karakter, kan uiteindelijk scheuren.  
Het rode orgaan is de milt, ze ligt vlakbij de maag van de hond
Met behulp van een echografie kan je dierenarts bekijken hoe de situatie in de buik van je hond is. Ziet hij een ongewone massa ter hoogte van de milt, dan wordt meteen overgegaan tot een operatie. Tenzij er elders in het lichaam uitzaaiingen gespot worden, bijvoorbeeld in de lever, de longen of de lymfeknopen. In zo’n geval is het soms beter om te beslissen die ingrijpende operatie niet meer uit te voeren. Een miltoperatie is immers niet zonder risico, er hangt een serieuze herstelperiode aan vast en door de uitgezaaide kanker is er geen kans op genezing op lange termijn. 
 
 

Hoe verloopt een operatie aan een vergrote milt? 

Omdat de milt zo boordevol bloed zit, is opereren altijd een riskante aangelegenheid. Alle bloedvaatjes die ermee in verbinding staan, moeten één voor één afgebonden worden om bloedverlies te beperken. Dat vergt heel wat kundigheid van de chirurg, die onder grote tijdsdruk moet presteren. 
  
Voor honden waarbij de milt reeds gescheurd is, moet de dierenarts immers zo snel mogelijk de milt verwijderen en het bloeden stoppen. Maar op dat moment heeft de patiënt reeds veel bloed verloren, waardoor het niet zeker is of zijn lichaam de extra stress van een operatie nog aankan. Regelmatig overlijden deze dieren op de operatietafel, ondanks alle inspanningen en kundigheid van het opererende team. 
 
Is de milt enkel vergroot, maar nog niet gescheurd, dan is de prognose beter. Na verwijdering kan de chirurg de massa laten onderzoeken, om te weten te komen wat de oorzaak van de miltvergroting is. Is die goedaardig, dan kan de hond volledig herstellen van zijn ziekte. Bij een kwaadaardige tumor hangt de prognose op langere termijn af van de mate waarin de kanker reeds is uitgezaaid. 
 
En wat na de operatie? Honden kunnen perfect verder leven zonder hun milt. Het bloederige orgaan is onderdeel van hun immuunsysteem, maar doorgaans kunnen honden de meeste ziektes ook zonder milt succesvol van binnenuit bestrijden. Het is dus een kwestie van er op tijd bij te zijn, maar voel jezelf niet schuldig als je de symptomen hebt gemist. Die zijn zo vaag en komen zo traag op gang, dat zelfs de meest bezorgde hondeneigenaar ze zomaar kan missen.  

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen