Een nestje fokken met je hond, het klinkt zo leuk. Maar als je het goed wil doen, komt er heel wat bij kijken. Annelies Lambaerts van Saarlooswolfhonden-kennel Of Wolfs Whisper gunt ons 15 weken lang een unieke blik achter de schermen van hun recentste nestje puppy’s. Ze bespreekt alle aspecten van het honden fokken volgens de regels van de kunst, met bijzonder veel aandacht voor de gezondheid, het karakter en de socialisatie van de pups. Vorige week zwaaide Annelies ‘haar’ pupjes uit, die ondertussen veilig en wel bij hun nieuwe eigenaars wonen. In dit – voorlopig laatste – dagboekfragment gunt ze ons een blik in haar financiën: hoeveel kost het om een nestje te fokken, wat kost een puppy en hoeveel hou je eraan over? 

Hoeveel betaal je voor een puppy? 

Iedere fokker is vrij om een prijs te bepalen voor de pups die hij kweekt. Zelf volgen wij de richtlijnen van de Belgische Saarlooswolfhonden Vereniging, die een eerlijke pupprijs hebben vastgelegd in hun statuten. De adviesprijs van de BSWV is €1.300 per pupje
 
Omdat we een nestje hadden van zes gezonde pups en er één pup bij ons blijft wonen, hebben we dus in totaal €6.500 ontvangen bij de verkoop van dit nestje. Dat lijkt heel veel geld, maar vergis je niet: rijk word je niet van een nestje puppy’s. Wanneer we alle kosten op een rijtje zetten, houden we er nauwelijks iets aan over. Vergeet ook niet dat we beurtelings verlof nemen gedurende de ganse nesttijd, waardoor we 8 weken lang quasi geen andere inkomsten hebben. Fokken doen we dan ook vooral uit liefde voor het ras – en natuurlijk ook omdat we het gewoonweg heel leuk vinden om onze Saarlozen te zien verder leven in hun nageslacht. Alleen al dat idee, is alle opofferingen meer dan waard. 
 
 

Eenmalige kosten die je hebt als hondenfokker

Er zijn een heleboel kosten die je slechts één keer moet maken. Materiaal dat je eenmalig koopt en voor elk nestje opnieuw kan gebruiken. Wie regelmatig een nestje fokt – wij hebben maximaal één nestje per jaar – kan die kost dus spreiden over meerdere nestjes. Wanneer je slechts eenmalig een nestje wil met je hond, kan je beter uitkijken naar een fokker die je het nodige materiaal wil uitlenen of naar degelijk tweedehandsmateriaal. 
 
 • Werpkist: ongeveer €200 
   
 • Puppyren: €50 per paneel, in totaal €800
   
 • Buitenren voor de pups 240€
   
 • Vinyl om de vloer te beschermen: €100 
   
 • Allerlei: warmtelamp, weegschaal, slijmzuigertjes, handdoeken, vetbedden … : €400
 
Ik schat de totale kost aan herbruikbaar materiaal op zo’n €1500. Om je een idee te geven: dit is ons vierde nestje en de meeste spullen gaan al mee van in 2013. Voor dit nestje komt dat dus op €375 aan eenmalige kosten.  
 
 

Kosten vooraleer de pups geboren zijn 

Vervolgens moet vanalles in orde maken nog voordat je pups geboren zijn. Dat wil zeggen dat je al heel wat geld kwijt bent, nog vooraleer het eerste snuitje verschijnt. Een overzicht: 
 
 

1. Goedkeuring van de teef 

Om te mogen fokken onder de vlag van de Belgische Saarlooswolfhonden Vereniging – een vereniging die bezig is met het verbeteren van het ras zonder dat de genenpoel verkleint – moeten toekomstige ouders aan een aantal voorwaarden voldoen. De kosten daarvan zijn voor de rekening van de eigenaar van de hond. 
 
 • Om er zeker van te zijn dat een teef waarmee gedekt wordt, tegemoetkomt aan de rasstandaard, moet zij gekeurd worden door een erkende keurmeester op een show. De prijs voor zo’n aankeuring: €50.
   
 • Röntgenfoto’s om de heupen te beoordelen, gemaakt door de dierenarts + beoordeling door Sint-Hubertus: €250.
   
 • Jaarlijks moeten de ogen van de hond officieel onderzocht worden op erfelijke afwijkingen. Kostprijs per jaar: €80. Teefje Ostar is ondertussen al zes keer getest, omdat ze pas laat haar eerste nestje kreeg. In totaal betaalden we dus al voor oogonderzoeken: €480.
   
 • Twee DNA-testen om te onderzoeken of een hond drager is van het gen verantwoordelijk voor dwerggroei, en van het gen verantwoordelijk voor degeneratieve myelopathie: €200.
   
 • Het DNA van Ostar is ook volledig geanalyseerd en opgeslagen in de databank van MyDogDNA omdat dat interessant is voor populatieonderzoek ter rasverbetering. Kostprijs: 100€.
   
   

2. Dekgeld voor het inzetten van de reu

Reuen moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen als teven vooraleer ze mogen dekken, maar die kosten zijn voor de eigenaar van de reu. Wel betaalt de eigenaar van het teefje – de fokker van de toekomstige hondjes dus – zogenaamd ‘dekgeld’. Hoeveel dat precies is, wordt onderling afgesproken. Wij hebben voor ons nestje afgesproken dat de reu-eigenaar €100 krijgt per geboren puppy. Eén van de pupjes overleed tijdens de geboorte, zes pups kwamen gezond en wel ter wereld. We betaalden dus €700 aan dekgeld. 
 
 

3. Echografie tijdens de dracht 

Tijdens de dracht laten we één echografie maken, na ongeveer 30 dagen. Zo zijn we er zeker van dat ons teefje drachtig is en niet gewoon schijnzwanger. Het heeft geen zin om je hele huis overhoop te zetten, als er geen pups in aantocht zijn. Prijs van zo’n echografie: €150. Sommige fokkers laten ook later in het proces nog een röntgenfoto maken, om het aantal schedeltjes en wervelkolommen te kunnen tellen, maar die kost maakten wij niet om Ostar die stress (en straling) te besparen. 
 
 

4. Extra voeding

Tenslotte eet een teef veel meer tijdens de dracht, maar het is moeilijk om daar een precieze prijs op te plakken. Naar schatting hebben we voor de geboorte €150 extra aan voeder uitgegeven. 
 
Wanneer je alle terugkerende kosten die je maakt vooraleer de pups geboren worden, bij elkaar telt, kom je op €2080.

Kosten vanaf de geboorte van de pups

In de laatste acht weken van ons puppy-avontuur zijn er nog heel wat kosten die de kop opsteken – de meeste voorzien, maar soms ook onvoorzien: een overzicht. 
 
 • Crematie van het doodgeboren pupje: een kost die je als fokker nooit hoopt te moeten maken, maar soms liggen leven en dood wel erg dicht bij elkaar. Wij hebben ervoor gekozen om ons sterrenpupje te laten cremeren, net zoals we dat bij onze andere honden doen wanneer ze het tijdelijke voor het eeuwige inruilen. Kostprijs: €174.
   
 • Binnen de veertien dagen na de geboorte moet je elke pup aangeven bij de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus. Dat is nodig om later een officiële stamboom te verkrijgen. Kostprijs: €150 per levende pup, in totaal €900. 
   
 • Ons eerste bezoekje aan de dierenarts kostte €705, daarvoor kreeg elke puppy zijn eerste vaccin, werden alle pups gechipt en werd een DNA-staal afgenomen voor de DNA-kit die we van Sint-Hubertus toegestuurd kregen. Daarmee wordt getest of de pups wel echt nakomelingen zijn van de ouders die we hebben doorgegeven. 
   
 • Jonge puppy’s moeten om de twee weken ontwormd worden, dat betekent dus 4 dosissen per pup op acht weken tijd, 24 dosissen in totaal voor 6 pups, goed voor €276. Maar daar houdt het niet mee op, want tegelijkertijd moeten ook de moederhond én de twee andere honden in het gezin ontwormd worden. Kostprijs: €69
   
 • Vanaf week vier beginnen de puppy’s mee vast voedsel te eten, maar ook de moederhond eet veel meer omdat ze melk moet aanmaken. Op het hoogtepunt kosten moeder en pups ons ongeveer €50 aan voedsel per dag! In totaal moet je minstens op €1500 aan extra voeding rekenen voor een volledige dracht + puppytijd.
 
Wanneer je alle kosten die we maakten in de acht weken na de geboorte samen telt, kom je op €2814. 
 
 

Hoeveel houdt Annelies over aan haar nestje puppy’s? 

Bovenstaande kosten zijn allemaal kosten die je moet maken om een gezond en weldoordacht nestje te fokken. Daarnaast zijn er nog een heleboel zaken die je niet meteen doorrekent, maar die je wel aankoopt. Dan denk ik o.a. aan het hapje en drankje dat je aan al het bezoek aanbiedt wanneer ze komen puppyknuffelen. In ruil daarvoor krijg je meestal wel een leuk speeltje of een lekkere knabbel, waarmee we een leuk puppypakket kunnen samenstellen bovenop de spullen die we zelf al hadden voorzien. 
 
Maar hoeveel hou je er nu echt aan over? 
 
 • 5 verkochte pups = €6500
   
 • eenmalige kosten, afgeschreven over 4 nestjes: €375
   
 • kosten voor de geboorte: €2080
   
 • kosten na de geboorte: €2814
 
Van dit nestje houden we dus grofweg zo’n €1231 over, of iets minder dan €250 per pupje. Daar hebben we veel voor moeten opofferen: om ons nestje zo goed mogelijk te kunnen begeleiden hebben we al ons verlof in één keer opgenomen, hebben we acht weken hard gewerkt en hebben we veel gevraagd van het lichaam van onze lieve Ostar. Maar we hebben er ook veel voor teruggekregen: een prachtige puppy die de naam van onze kennel kan verderzetten, een mooi avontuur om nooit te vergeten en zes mooie nakomelingen van ons geliefde ras die hopelijk 15 mooie jaren zullen beleven bij hun nieuwe eigenaars.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen