Vraag

Hondenparfum, is dat wel goed voor je hond?

De Britse koningin Elizabeth bracht onlangs haar eigen luxe hondenparfum op de markt: de Happy Hounds Dog Cologne. Het geurtje bevat een basisnoot van muskus, met een vleugje bergamot en een flinke zweem nostalgie die doet denken aan lange strandwandelingen. Maar ook bij minder royale producenten kan je terecht voor een flesje parfum op maat van je viervoeter. De vraag is echter: wat heeft je hond hieraan? En hoe gezond zijn is zo’n eau de cologne eigenlijk?
Terwijl wij mensen onszelf graag hullen in een mist van fruitige, bloemige of houtachtige aroma’s om onze eigen neus én die van ons gezelschap te verwennen, hebben honden niet zo veel nood aan een artificieel geurtje. De uitvinder van het concept ‘hondenparfum’ kwam er vermoedelijk mee op de proppen omdat hij niet zo’n fan was van de typische geur van zijn viervoeter – die nog eens extra versterkt wordt na een wandeling bij regenweer. Een hondenparfum is dus in de eerste plaats een cadeau voor het baasje.
 
Op de vraag of je hond er zelf iets aan heeft, is het antwoord dus ‘niet echt’. Meer zelfs: honden hebben een hypergevoelige speurneus, ze ruiken tot veertig keer beter dan wij! Je kan dus maar beter opletten met het vernevelen van al te sterke geurtjes in de buurt van je hond. Elke geur zorgt voor een prikkel bij je huisdier en wanneer hij teveel prikkels tegelijk moet verwerken of ze te sterk binnenkomen, kan dit best wat stress opleveren. 
 
Wil je jouw hond per se met een eau de cologne besprenkelen? Hou er dan rekening mee dat je hem met bepaalde aroma’s echt geen plezier doet. Citrus is bijvoorbeeld zo’n geur waar honden echt hun snuit voor ophalen – ze kunnen er zelfs schade aan hun neus of luchtwegen door oplopen. Of de Queen dus veel hondenzieltjes zal winnen met dat vleugje bergamot (dit is een citrusvrucht), is nog maar de vraag …
 
Hoe milder of neutraler de geur, hoe beter. Kies bovendien altijd voor een natuurlijk product dat speciaal voor huisdieren is ontwikkeld en dus geen alcohol of andere schadelijke stoffen bevat. Zo bestaan er parfums die dezelfde pH-waarde hebben als de hondenhuid en bijgevolg op natuurlijke wijze de typische ‘hondengeur’ neutraliseren.
Hond ruikt aan flesje parfum in het gras