Vraag

Hoe vind ik een plusbaasje voor mijn hond?

Op de momenten dat ik niet thuis ben, zou ik mijn hond graag een tweede gezin gunnen – en zo krijgt iemand anders wat hondenliefde zonder de volledige verantwoordelijkheid te moeten dragen. Hij is nog een pup, dus hij heeft nog wat opvoeding nodig, maar hij is wel zindelijk en kent al veel commando’s. Hoe vind ik zo'n plusbaasje voor mijn hond?
 
Honden zijn sociale dieren, die het gezelschap van hun baasje enorm op prijs stellen. Net daarom zijn we zo dol op hen! Alleen kunnen we er niet onderuit dat wij als mensen bepaalde verplichtingen hebben … Willen we onze trouwe viervoeters verwennen met vers voer in hun bak en een warm huis om in te slapen, dan moet er natuurlijk wel brood op de plank komen. Dus zijn we verplicht om op regelmatige tijdstippen te gaan werken en onze harige huisgenoten gedurende enkele uren of een hele dag alleen te laten. Sommige honden gaan daar prima mee om, maar evengoed kan het leiden tot verlatingsangst en andere gedragsproblemen.
 
Denk je dat jouw hond wel baat zou hebben bij een ‘pleeggezin’, waar hij naartoe kan tijdens jouw afwezigheid? Ga dan in de eerste plaats eens op zoek in je eigen omgeving. Wie weet heb je wel een gepensioneerde buurman of -vrouw die overdag vaak thuis is en droomt van een fluffy wandelpartner? Of misschien kan de hond van een van je familieleden wel een regelmatige playdate met een speelkameraadje gebruiken? Als het echt klikt met jouw hond, kan dit wel eens de start van een vriendschap voor het leven zijn!
 
Heb je niemand in je kennissenkring die staat te popelen om jouw hond op te vangen? Geen nood, er bestaan ook heel mooie initiatieven die hondenbaasjes zoals jij in contact brengen met gepassioneerde dierenliefhebbers met een beetje tijd (en liefde) op overschot. Bij AAP vzw bijvoorbeeld kunnen mensen zich opgeven als ‘plusbaasje’ om overdag voor een oppashuisdier te zorgen terwijl jij uit werken bent of om andere redenen niet thuis bent om bij je hond te zijn. En daar ben niet alleen jij mee geholpen! Dankzij hun nieuwe wandelmaatje genieten de plusbaasjes op hun beurt van het positieve effect op hun gezondheid en hun sociaal leven. Iedereen weet toch dat hondeneigenaars elkaar veel makkelijker aanspreken voor een babbeltje, niet? Geïnteresseerde, toekomstige plusbaasjes kunnen zich opgeven via de website van AAP vzw, waarna de organisatie een geschikt oppashuisdier in de buurt voor hen zoekt. Makkelijker dan Tinder!
Koppel met border collie in de sofa