Vraag

Moet je de tanden van je hond poetsen?

Of je de tanden van je hond dagelijks wil poetsen, is iets dat iedere eigenaar voor zicht beslist. Het is de moeite zeker waard, want zo zorg je ervoor dat je hond later minder tandproblemen krijgt. Denk er wel aan dat tandenpoetsen enkel effect heeft als je het dagelijks doet. Als je de tanden van je hond niet consequent poetst, ontstaat er tandplak en die krijg je niet weg met wat tandpasta. 

Hoe laat je je puppy wennen aan het tandenpoetsen? 


Als je een puppy in huis haalt, heeft hij nog melktandjes. Het is een goed idee om je pup op die leeftijd al te laten wennen aan de hondentandenborstel en de tandpasta. Doe dat altijd erg voorzichtig en neem kleine stapjes. Zorg er eerst voor dat je de bek van je hond mag vasthouden zonder problemen. Doe dat zoveel mogelijk langs de onderzijde, want een hand bovenop de snuit komt erg bedreigend over voor je hond. Daarna kan je proberen om je vinger met een beetje speeksel heel kort in zijn mond houden. Doe dat bij elke oefensessie telkens een beetje langer. Als je hond dat toelaat, kan je met je vinger zachtjes bewegen in zijn bek. Pas wanneer al het voorgaande goed lukt, doe je wat hondentandpasta op je vinger. De hond zal dan automatisch met zijn tong de tandpasta over zijn tanden verspreiden, waardoor hij z'n eigen tanden poetst. Als je je puppy hebt laten wennen aan de tandpasta, kan je een hondentandenborstel introduceren.
 

Hoe houd je de tanden van je hond gezond?  

 

Als je ertegen opziet om de tanden van je hond iedere dag te poetsen, dan moet je ervoor zorgen dat hij zijn eigen tanden schoonmaakt. Er bestaan speciale brokken waar honden doorheen moeten bijten om de brok kapot te maken. Je kan je hond ook kauwsnacks geven of zelfs speciale kauwbenen met enzymen. Die enzymen halen tandplak weg, maar worden niet door je hond zelf aangemaakt.