Vraag

Waarom blaffen honden?

Sommige honden zoals waakhonden blaffen meer dan andere, maar waarom blaffen honden eigenlijk? In dit artikel bekijken we enkele vaak voorkomende redenen om te blaffen én vertellen we je hoe je dit gedrag kan ombuigen! 

 
Honden communiceren door te blaffen
 

Blaffen is voor honden een manier om een emotie te uiten of om spanning kwijt te raken. Vaak blaffen ze ook als er iets gebeurt dat ongewoon is. Daarom zullen veel honden blaffen als hun normale leefwereld verstoord wordt, denk bijvoorbeeld aan de deurbel die rinkelt of een postbode die de post komt brengen. Er gebeurt in ons leven elke dag wel iets onverwachts, honden vinden dus vaak een reden om te blaffen! 
 
Blaffen is dus voor honden een manier om te tonen dat er iets gebeurt wat voor hen niet normaal is. Als je hond in de tuin zit, kan hij ook blaffen omdat hij een geluid hoort. Buiten hoort je hond namelijk allemaal verschillende geluiden. Hij kan een buurman horen of misschien zit er enkele huizen verder ook wel een hond in de tuin waarmee hij wil praten? Voor honden is blaffen een manier om te communiceren en ze gebruiken hun stem dan ook om op alle mogelijke geluiden te antwoorden!

 
 
Blaffen heeft vaak een positief gevolg voor de hond
 

Het is belangrijk om te weten dat blafgedrag vaak aangeleerd is. Denk bijvoorbeeld aan een hond die blaft naar de postbode: de postbode komt aan, de hond blaft naar hem en vervolgens gaat de postbode weer weg. Wij snappen natuurlijk dat de postbode weggaat omdat hij de post heeft gebracht, maar jouw hond zal denken dat zijn geblaf de oorzaak is! Daarom zal hij elke dag opnieuw blaffen naar de postbode om het huis te bewaken.
 
Honden leren dus dat blaffen een positief gevolg heeft in bepaalde situaties, voor hen lijkt het alsof hun gedrag beloond wordt. Andersom, bij de deurbel die rinkelt, weten honden dat er iemand op bezoek komt. Dat zorgt voor (vaak positieve) spanning. Honden blaffen dus ook omdat ze blij zijn!

 
 
Ongewenst gedrag ombuigen
 

Maar hoe kan je dat blaffen dan precies afleren? Dat is moeilijk, omdat het voor honden een heel natuurlijk gedrag is. Maar voor je buren is geblaf natuurlijk minder fijn om te horen. Om te beginnen moet je, net als bij elk ongewenst gedrag van je hond, eerst uitzoeken waarom je hond precies blaft. Dat is vaak niet eenvoudig, maar zodra je dat te weten komt, kan je het gedrag ombuigen.
 
Daarbij is het belangrijk dat je hond geen succes meer ervaart wanneer hij blaft. Zorg er bijvoorbeeld voor dat hij de postbode niet meer kan zien komen en gaan, zodat hij hem ook niet meer kan wegjagen met geblaf. Of ga zelf op de uitkijk staan en geef hem wat lekkers op veilig plekje, telkens als je de postbode ziet aankomen, maar voordat hij aan z'n blafconcert begint. Zo wordt de postbode een voorspeller van iets leuks. Misschien krijg je je hond wel zover om braaf in zijn mand te gaan liggen zodra hij de postbode in het vizier krijgt! 

 
 
Elke hond is anders
 

Er bestaat geen pasklare oplossing om het blaffen af te leren. Omdat honden blaffen bij onverwachte gebeurtenissen, helpt het al erg veel om hem voorspelbaarheid en controle te geven over de situatie. Wat die voorspelbaarheid betekent, is niet voor elke hond hetzelfde. Sommige honden blaffen omdat ze in de tuin niet kunnen zien waar al die vreemde geluiden vandaan komen. Voor zo'n honden kan het helpen om hen meer zicht op de buitenwereld te geven. Andere honden gaan juist blaffen omdat ze vanalles zien gebeuren. Zulke honden zullen pas rust vinden als ze niet meer geconfronteerd worden met zichtbare prikkels. 
 
Als het jou niet lukt om je hond het blaffen af te leren, vraag dan hulp aan een gediplomeerde gedragstherapeut. Voor een professionele buitenstaander is het vaak makkelijker om te zien wat het gedrag precies uitlokt en hoe je het kan ombuigen. Misschien kan je dierenarts of de hondenschool een geschikte gedragstherapeut aanraden? Onthoud ook altijd dat de gedragstherapeut goed moet passen bij jouw karakter en hoe jij denkt over het opvoeden van de hond.

Twee chihuahua's, de ene blaft