Vraag

Wat zijn de verplichtingen verbonden aan fokken?

Iedereen mag per jaar een paar nestjes fokken met zijn hond zonder dat hij of zij een beroepsfokker is. Als je een beroepsfokker bent, moet je voldoen aan allerlei eisen. Zo moet je bepaalde hoeveelheid ruimte ter beschikking hebben voor de dieren die je fokt.

 

Nestjes fokken met rashonden 


Als je een nestje wilt fokken met een rashond, moet je aan de regels van je rasclub voldoen. Je mag dan enkel fokken met honden die een stamboom hebben en die eruitzien zoals de rasstandaard het voorschrijft. Ook het karakter van de honden waarmee je fokt, moet passen bij het ras. Of jouw hond voldoet aan de rasstandaard, wordt bekeken tijdens een exterieurkeuring. Afhankelijk van ras tot ras, zijn er ook enkele verplichte medische testen die je hond moet ondergaan alvorens je ermee mag fokken. Sommige honden zijn namelijk erfelijk belast en kunnen ziektes en aandoeningen doorgeven aan hun nakomelingen, zoals heup- en elleboogsysplasie. Alleen als reu en teef op alle vlakken goedgekeurd zijn én bij elkaar passen, kan je veilig voor een nestje kiezen. 
 

Nestjes fokken met bastaardhonden


Ook als je geen rashond hebt, wil je misschien wel eens een nestje fokken. Denk daar vooraf goed over na. Ook puppy's zonder stamboom verdienen de allerbeste kansen op gezondheidsvlak. Het kan dus zeker geen kwaad om je hond vooraf medisch te laten goedkeuren door een dierenarts. Die kan je ook alles vertellen over wat er komt kijken bij een nestje en over de risico's die ermee gepaard gaan. Je zal enkele weken verlof moeten nemen om de moeder te helpen, om de pups te socialiseren en het huis schoon te maken. En weet je al aan wie je de pups gaat toevertrouwen als ze groot genoeg zijn? Rashonden zijn veel populairder dan kruisingen, dus dat kan moeilijker zijn dan gedacht. Probeer vooraf kandidaat-kopers te vinden, want anders heb je binnenkort misschien wel tien honden in huis!