Vraag

Welk huisdier is geschikt voor een huurhuis?

Als je eraan denkt een huisdier te houden in een huurhuis, zijn er enkele belangrijke factoren om in overweging te nemen. Wij sommen ze graag voor je op zodat jij kan beslissen of jouw huurwoning geschikt is voor een bepaald huisdier. 


Wat staat er in de wetgeving?


Volgens de wetgeving hebben alle huurders recht op een huisdier. Huisbazen mogen je dus niet langer verbieden een huisdier te houden. Het is ook niet wettig om in een huurcontract huisdieren te verbieden. Je hebt dus recht op het houden van een huisdier in je huurwoning, maar dat betekent nog niet dat het altijd een goed idee is. Er zijn nog enkele andere elementen om rekening mee te houden. 


Jij moet de schade betalen


Ook al zijn huisdieren welkom, je hebt als huurder altijd de plicht om je huurhuis in goede staat achter te laten. Als je dat niet doet, moet je een schadevergoeding betalen wanneer de huurovereenkomst afloopt. Als jouw katten de deurlijsten van de huurwoning als krabpaal gebruiken, moet je nieuwe deurlijsten betalen. Woon je in een appartement? Denk dan ook aan de andere bewoners van het gebouw. Jij of je huisdieren mogen geen overlast veroorzaken. Denk maar aan blaffende honden of de geur van sommige knaagdieren. Vergeet niet om je huisdier preventief te behandelen tegen vlooien, want een vlooienplaag in een huis kan lang aanslepen. Als jij uit je huurhuis vertrekt moet het vlovrij zijn voor de volgende huurder.


Denk ook aan het welzijn van je huisdier


Soms is een huurwoning nu eenmaal niet geschikt voor huisdieren. Een prachtige parketvloer bijvoorbeeld, kan helemaal naar de knoppen gaan als je hond of kat een ongelukje heeft. Als je ervoor kiest om een huisdier te nemen, moet je altijd overwegen of je wel kan tegemoetkomen aan de basisbehoeften van het dier. Binnenkatten hebben bijvoorbeeld ruimte nodig om te kunnen spelen, ook in de hoogte. Een grote hond op een kleine studio, heeft onvoldoende bewegingsruimte. Er wordt wel eens gezegd dat je een grote tuin nodig hebt om een hond te kunnen houden, maar dat is niet noodzakelijk zo. Als je vaak met je hond bezig bent en meerdere keren per dag met hem gaat wandelen, is dat voor de hond waardevoller dan de hele dag in zijn eentje in de tuin doorbrengen. Op die manier bouw je ook een unieke band op met je hond!