Voor ons mensen lijkt het vooral vermoeiend, onpraktisch of weinig hygiënisch, maar voor honden is het een onmisbaar onderdeel van hun dagelijkse look. Een hondentong zie je zelden binnensmonds! Maar waarom doen honden dat eigenlijk?

Wanneer zweten niet volstaat ...

Heb je jouw hond al eens goed bekeken? In tegenstelling tot een mens, die met laagjes textiel zijn temperatuur moet reguleren, is een hond voorzien van een natuurlijk bontjasje. Lekker warm in de winter! Maar in de zomer kan die dikke vacht niet uit ... Terwijl wij gewoon een kledingstuk uittrekken of via onze blote huid gaan zweten, is het voor een hond een pak lastiger om af te koelen. Een hond kan enkel zweten via zijn voetkussentjes. Overtollige warmte kwijtraken, doet hij hoofdzakelijk door te hijgen.

Zie je jouw hond zwaar in- en uitademen met zijn tong uit zijn mond? Dan betekent dat waarschijnlijk dat hij het een tikkeltje
te warm heeft! Al zijn er ook nog andere oorzaken voor dat hijgen te bedenken. Soms laat een hond ook zijn tong zien als hij moe is of stress ervaart. Aan jou als baasje om die zichtbare tong juist te interpreteren!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen