Een kat met een verhoogde lichaamstemperatuur voelt zich allerminst als een vis in het water. Maar hoe kom je te weten of je kat koorts heeft? Wat zijn de oorzaken? En wanneer moet je naar de dierenarts? Die vragen schotelen we voor aan Beestig-dierenarts Rob Lückerath

1. Hoe herken je koorts bij katten? 

Volgende symptomen kunnen wijzen op een verhoogde lichaamstemperatuur bij je kat: 
 
  • Je kat heeft geen honger en gedraagt zich lusteloos (vaakst voorkomend)
      
  • Je kat rilt, terwijl de omgevingstemperatuur normaal is
     
  • De hartslag van je kat is verhoogd (een gezond kattenhart slaat in rust ongeveer 2x per seconde)
     
  • Je kat ademt sneller en oppervlakkiger dan normaal (meer dan 10 à 20 keer per minuut)
 
Merk je bovenstaande symptomen op, meet dan dadelijk de lichaamstemperatuur van je kat om in te schatten of ze koorts heeft. 
 
 

2. Hoe meet je de lichaamstemperatuur van je kat? 

Het temperaturen van hun kat boezemt veel katteneigenaars angst in, maar met een goede thermometer en het nodige beleid is dat meestal een koud kunstje. Een goede thermometer is een snelle thermometer: hij geeft binnen de 10 seconden de gemeten temperatuur aan zodat je kat het eventuele ongemak maar kort moet doorstaan. Gebruik geen oorthermometer voor mensen bij je kat: die is niet in staat om nauwkeurig de temperatuur te meten in dierenoren die zo verschillend zijn van de onze. 
 
De enige goede manier om de temperatuur van je kat te meten, is dus via de anus. Smeer het topje van de thermometer in met wat vaseline en til de staart van je kat op. Duw de thermometer voorzichtig naar binnen en hou hem vast samen met de staart. Zo zorg je ervoor dat de thermometer netjes blijft zitten wanneer je kat beweegt. Let erop dat de thermometer voldoende diep ingebracht wordt: het zilveren gedeelte moet volledig in het rectum verdwijnen. Ga niet doorduwen als je weerstand voelt, maar kantel de tip van de thermometer een beetje naar boven om eventuele stoelgang te ontwijken.
Temperatuur of koorts meten bij een kat

3. Wat is de normale lichaamstemperatuur van een kat? 

Katten hebben een hogere basale lichaamstemperatuur dan mensen. Een gezonde kat heeft een temperatuur tussen de 38 en 39,5°C. Die temperatuur wordt continu op peil gehouden door het verbranden van energie (uit voedsel). 
 
Let op: een gestresseerde kat creëert zoveel inwendige spierspanning dat haar temperatuur makkelijk een halve graad kan verhogen. Ook kan ze het extra warm krijgen door de opgestapelde warmte in haar reismand. Op de behandeltafel van de dierenarts heeft dan ook bijna elke kat een (te) hoge lichaamstemperatuur. 
 
  

4. Wat is koorts en waarvoor dient het? 

We spreken van ‘koorts’ wanneer je kat een verhoogde lichaamstemperatuur heeft ten gevolge van een infectie of ontsteking. Zo reageert het lichaam op een indringer (virus, bacterie, gif …) in het lichaam. Wanneer de witte bloedcellen zo’n lichaamsvreemde stof aantreffen, zetten ze de hypothalamus (een controleorgaan in de hersenen) aan om de inwendige kachel extra warm te stoken. Er wordt een afweerreactie in gang gezet om bacteriën en virussen te bestrijden. 
 
Dat je kat koorts maakt is dus een goed teken: haar immuunsysteem trekt ten strijde om je huisdier weer beter te maken. Maar wanneer de koorts doorslaat in de verkeerde richting, kan dat erg gevaarlijk zijn. Vanaf 42°C beginnen de nuttige eiwitten in het lichaam van je kat te ‘koken’: ze denatureren, net zoals het eiwit van een kippenei stolt in de pan. Dat proces is onomkeerbaar: een te hoge lichaamstemperatuur richt onherstelbare schade aan in het kattenlichaam. Omdat katten een hogere ‘gezonde’ temperatuur hebben dan mensen, belanden zij sneller in de gevarenzone. 
 
 

5. Nog meer oorzaken van een verhoogde lichaamstemperatuur bij katten

Soms verhoogt de lichaamstemperatuur van katten zonder dat er een ontsteking aan de basis ligt. Dan spreken dierenartsen over een staat van ‘hyperthermie’. Op zo’n moment lukt het de kat niet om haar lichaamstemperatuur zelf weer naar beneden te krijgen, bijvoorbeeld door te zweten via haar voetzolen of door op een koude vloer te gaan liggen.  
 
Mogelijke oorzaken van hyperthermie bij katten: 
 
  • Bij grote inspanning of stress, die gepaard gaat met intense spieractiviteit, produceert het lichaam extra veel warmte. Daarom hebben katten bij de dierenarts meestal een hogere lichaamstemperatuur dan normaal. 
     
  • Een kat kan het ook letterlijk te warm krijgen door langdurig in de zon of bij een kachel te liggen. 
     
  • Oudere katten met een hyperactieve schildklier hebben een versnelde stofwisseling waardoor hun temperatuur omhoog gaat. 
 
Een kat die in een staat van hyperthermie verkeert, heeft hulp van buitenaf nodig om af te koelen. Je kan haar pootjes en buik nat maken of de dierenarts kan een verkoelend infuus aanleggen. 
 
 

6. Wanneer moet een kat met koorts naar de dierenarts? 

Katten bereiken sneller de gevaarlijke grens van 42°C dan mensen, daarom is snel handelen bij een verhoogde temperatuur noodzakelijk. Ga bij een temperatuur van 40°C of hoger altijd naar de dierenarts. Die controleert de lichaamsfuncties van je kat, onderzoekt
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen