Een tropisch aquarium zorgt voor extra sfeer in huis. Toch kan een lukrake mengeling van vissen voor problemen zorgen: niet alle soorten kunnen onderling aarden en kleine visjes worden (soms) groot. Om een echte vissenvriendschap in jouw aquarium na te streven, hou je best de volgende tips in het achterhoofd.
 

Stem de omgeving af op de vissen en andersom

Verschillende soorten hebben verschillende wensen wat betreft hun omgeving. Combineer daarom vissen die soortgelijke eisen stellen aan de PH-waarde, temperatuur en hardheid van het water. Als je de inrichting van je aquarium aanpast aan de natuurlijke omgeving van je vissen, voorkom je ernstige gevolgen, zoals kleurverlies, visziekten en vroegtijdig overlijden. Ook op het vlak van lichtinval en waterplanten heeft elke soort zijn voorkeuren: zo schuilen labyrintvissen graag onder drijfplanten en houden barbelen van een normale, niet al te felle verlichting.
Blauw-gele vinvis

Zorg dat de vissen niet allemaal in dezelfde waterzone zwemmen

Vissen zwemmen van nature niet allemaal in dezelfde waterzone: sommige soorten verkiezen de bovenste laag, terwijl andere liever in het midden vertoeven en nog andere vissen op de bodem. Om een overbevolkte waterlaag te voorkomen, combineer je best vissen die niet allemaal van dezelfde zone gebruikmaken. Zo kan elke vis zijn eigen plekje vinden.

Let op: Veel soorten moeten in scholen gehouden worden. Voorzie dus voor al je vissen voldoende plaats in de waterzone die ze verkiezen.
 

Kies vissen die elkaar niet zullen aanvallen

Natuurlijk is het ook van belang dat je rekening houdt met het gedrag van de vissen: zijn ze verdraagzaam ten opzichte van elkaar en andere soorten, hoe territoriaal zijn ze en zijn ze druk of net heel rustig? Voorzie bijvoorbeeld voor cichliden een groot territorium: zij vertonen groepsgedrag en accepteren niet zomaar elke nieuweling. Heb je guppy’s op het oog, bekend door hun speciale, lange vinnen? Zet ze dan niet samen met vissen die de neiging hebben om aan vinnen te trekken, zoals de Sumatraan.

Daarnaast spreekt het voor zich dat een roofvis niet zomaar thuishoort in een gezelschapsaquarium. Ook andere grotere vissen kunnen een gevaar zijn voor de kleintjes, maar dat wil niet zeggen dat een grote vis per se in het voordeel is. Een vinnige school zalmpjes bijvoorbeeld, zal sneller bij het voedsel geraken dan een discusvis, ook al is deze laatste een stuk groter.
Clownvis

Combineer gezelschapsvissen

Om stress en visziektes te voorkomen, combineer je best enkel gezelschapsvissen, oftewel de ‘vriendelijke tropische vissen’: deze zijn niet territoriaal of roofzuchtig. De tegenhanger van gezelschapsvissen zijn de tropische (roof)vissen die lastig te combineren zijn. Zij vallen zieke of zwakke vissen aan, zelfs die van dezelfde soort. Laat deze onruststokers dus maar over aan ervaren aquariumhouders!

Nog meer vinnige tips voor je eerste aquarium? Ontdek ze hier!

 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen