Time flies when you're having fun, en voor je het weet is je kat een senior. Wil je je kat goed verwennen op haar oude dag? Dan zijn onderstaande tips zeker de moeite waard.
 

Alles binnen pootbereik

Oude katten hebben stroevere gewrichten en springen niet meer overal moeiteloos op. Ligt je kat graag op de vensterbank? Help haar er makkelijk op te geraken door een trapje of kruk te voorzien. Gebruikt ze haar lievelingsmand minder? Probeer de mand dan eens te verlagen, misschien kon ze er niet meer aan! Zet ook haar kattenbak op een goed bereikbare plaats. Het optimale gemak? Een kattenbak met lage instap, zodat je kat zonder moeite naar het toilet kan.
 


Rust doet goed

Een oudere kat heeft meer behoefte aan rust en dan nog het liefst op een zachte, warme plek. Ga zelf creatief aan de slag met kussens en dekens of koop kant-en-klare warmtekussens die in de microgolfoven kunnen. Is je kat in dromenland? Laat haar dan ongestoord rusten en hou jonge kinderen even apart.
Maak haar omgeving veilig en vertrouwd door een voorwerp met een bekende geur in haar mandje te leggen.

Een voorspelbare omgeving

Zoals elke kat, heeft ook je senior graag voorspelbaarheid. Verander niet te veel dingen van plaats, zodat je poes gemakkelijk haar spullen en slaapplekjes terugvindt. Als je kat slechtziend is, zal ze je hier extra dankbaar voor zijn. Maak haar omgeving nog wat veiliger en vertrouwd door een voorwerp met een bekende geur in haar mandje te leggen.
 


Mauwnicure en pedicure

Oudere katten ravotten minder, waardoor hun nagels minder snel slijten. Een krabmat of -paal bestrijdt te lange nagels en vergroeiingen, maar ook de kattentrimster houdt lange nagels in toom. Een gouden tip: hoor je de nagels van je kat tikken op de vloer wanneer ze wandelt? Dan is het tijd om ze in te korten!

Besteed naast de nagels ook aandacht aan de vacht van je kat. Oudere katten kunnen zich vaak niet meer zo makkelijk schoonlikken, waardoor er klitten kunnen ontstaan, vooral in de buurt van de heupstreek. Geef je kat dus regelmatig een korte borstelbeurt om zoveel mogelijk losse haren te verwijderen.
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen