Een dagje uit op het water met je hond? Ontdek hier ons succesrecept voor een zorgeloze kano-uitstap met je favoriete viervoeter aan boord. 

1. Huur een kano en geen kayak

In de volksmond worden deze twee boottypes vaak in één adem genoemd, maar er zijn grote verschillen tussen de twee. Met een (beginnende) hond kruip je best in een kano: een uitgeholde boot met veel ruimte voor Max om te gaan zitten of liggen. Een kayak is slanker en wendbaarder, met een gesloten kuip. Er schiet weinig plaats over om je hond comfortabel te vervoeren. 
   
 

2. Informeer vooraf of honden mee mogen in de kano

Niet alle verhuurfirma’s laten honden toe in hun kano’s. Een telefoontje vooraf voorkomt teleurstellingen. Soms mag de hond wel in de boot, maar niet in het busje dat je naar het vertrekpunt brengt. In dat geval kan je ervoor kiezen om achteraf terug te wandelen naar je wagen. Nog leuker is het om je wandeling vooraf te plannen, zodat je hond uitgelaten aan zijn avontuur begint. Maak goede afspraken met de verhuurder zodat hij perfect weet waar en wanneer jij een boot nodig hebt. 
 
 

3. Kies voor een route op traag water 

Voor jezelf mag het misschien wat avontuurlijker, maar wanneer je voor het eerst met je hond op het water gaat kies je best voor een traag stromende beek of rivier. Ook op sommige meren kan je mooie tochten maken. 
  
 

4. Kies voor instappen via een steiger

Vraag vooraf bij de verhuurfirma na op welke manier de boten te water worden gelaten. Op sommige plekken neem je plaats in de boot en word je via een soort ‘glijbaan’ het water in geduwd. Dat kan best overweldigend zijn voor een hond zonder ervaring. Voorkom dat je hond al bij het begin een nare ervaring opdoet door te kiezen voor een opstapplaats met steiger. Zo kan je straks rustig, samen met je hond, plaatsnemen en weg peddelen. 
 
 

5. Ken je pappenheimer  

Nu we het toch over het standpunt van je hond hebben: stel je vooraf oprecht de vraag of je je hond wel een plezier doet met dit type uitjes. Heeft je hond niks met water (of voelt hij er zich net onweerstaanbaar toe aangetrokken), is hij een stuiterbal die geen 5 minuten stil kan zitten of bestaat de kans dat hij je peddel aanziet als een gigantische stok die gevangen moet worden? Dan is kanovaren misschien niet het beste idee. 
 
 

6. Voorzie een gepaste uitrusting voor je hond 

Wanneer je gaat varen met je hond is het handig om hem een tuigje met handvat op de rug aan te doen. Mocht hij overboord gaan, kan je hem makkelijk weer in de boot tillen. Een zwemvest is trouwens geen overbodige luxe: het bouwt een extra veiligheid in - zeker wanneer je een hond hebt die onzeker is in het water of een hond die omwille van zijn bouw niet zelfstandig kan zwemmen. Ook fervente zwemmers halen trouwens heel wat voordeel uit een zwemvest. Vertrouw je er niet op dat je hond netjes in de kano blijft zitten? Dan zorgt een heupgordel met leiband ervoor dat je je handen vrij hebt om te peddelen. Maak de leiband van je hond in geen geval vast aan de kano zelf, dat kan erg gevaarlijke situaties opleveren. Tenslotte kan het handig zijn om een handdoek of dekentje mee te nemen waarop je hond tijdens het varen kan liggen. 
 
 

7. Laat je hond uit voor je de kano te water laat 

Een beetje kano-tocht is een spannende belevenis voor je hond en kan al gauw enkele uren duren. We raden daarom aan om ervoor te zorgen dat zowel zijn blaas als zijn darmen geleegd zijn voor de boot vertrekt. Breng poepzakjes mee om de natuur weer brandschoon achter te laten (en vergeet ze achteraf niet uit de kano te halen). 
 
 

8. Neem (veel) hondensnoepjes mee  

Is je hond braaf tijdens het kanoën? Beloon hem dan met wat lekkers. Ook tijdens de momenten die voorafgaan aan het varen (zie verder), komen beloningen goed van pas. Wil je je hond echt in de watten leggen? Geef hem dan tijdens het varen iets om op te kauwen. Dat geeft hem iets te doen en zorgt voor een leuke afleiding voor een tiental minuten. 
Hond met kind in kayak
In een kayak heeft een hond veel minder ruimte dan in een kano 

9. Neem een drinkbakje mee 

Water genoeg in de buurt, zou je denken? Dat klopt, maar je hond laten drinken vanuit de kano is niet alleen onhandig, het kan (zeker bij grote honden) je zo uit evenwicht brengen dat je met z’n allen omvalt. Neem daarom een kommetje mee om af en toe wat water uit de rivier te scheppen, waar je hond uit mag drinken. 
 
  

10. Laat je hond wennen aan kano en peddel op het droge

Heeft je hond nog nooit in een kano gezeten? Laat hem het vaartuig dan verkennen op het droge. Laat hem langs alle kanten snuffelen en toon hem hoe jij er comfortabel in gaat zitten. Geef hem de kans om een paar keer in en uit de boot te springen. Leg zijn handdoek op de gewenste plek en nodig je hond uit om erbij te komen zitten of liggen. Beloon je hond uitvoerig. Neem ook al eens een peddel ter hand en beweeg ermee zoals je te water zou doen. Laat je hond zo alvast wennen aan alle aspecten van het kanovaren, uitgezonderd het water. Vertoont hij tijdens ‘the real thing’ nog steeds tekenen van angst of bovenmaatse stress? Keer dan terug naar de oever en trek wat meer tijd uit om te wennen. 
 
 

11. Gebruik duidelijke opdrachten 

Honden houden van duidelijkheid - wat overigens niet wil zeggen dat je ‘streng’ moet zijn. Wat betekent het dan wel? Dat je zelf vooraf een goed plan bedenkt en je daaraan houdt. Wanneer je zelf zelfzeker overkomt, zal je hond zich ook beter voelen bij de situatie. Bepaal bijvoorbeeld vooraf of jij of je hond eerst in de kano gaat zitten (of uitstapt). Voor een ontspannen kanovaart helpt het enorm wanneer je hond de opdrachten ‘zit’, ‘lig’ en ‘blijf’ goed onder de knie heeft. Je kan hem dan op de gewenste plek laten plaatsnemen, waar hij een goed overzicht heeft en niet in de weg zit. 
 
 

12. Houd de gewichtsverdeling van je kano in de gaten 

Een kano is het makkelijkst bestuurbaar wanneer zijn zwaartepunt in het midden ligt. Dat wil zeggen dat er vooraan en achteraan evenveel gewicht in plaatsneemt. Zit je hond graag Titanic-gewijs op het voorsteven, compenseer dat dan door zelf helemaal achteraan te gaan zitten. Lijkt je kano onbestuurbaar en dwaalt zijn punt steeds af? Dan is het wellicht interessanter om je hond in het midden te laten plaatsnemen, zeker wanneer je met z'n tweeën roeit. 
 
 

13. Neem een waterdichte emmer of ‘dry bag’ mee

Waardevolle spullen - en dan vooral spullen die niet nat mogen worden - steek je best in een waterdichte emmer of ‘dry bag’. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan, mocht je boot toch onverhoopt kapseizen. Ben je rotsvast van plan om het zover niet te laten komen? Denk dan aan de hoeveelheid water die uit de vacht van je hond komt wanneer hij zich uitschudt. Godzijdank zitten je spullen dan veilig opgeborgen! 
 
 

14. Panikeer niet wanneer je hond overboord springt 

“Kan gebeuren” is de enige goede houding om jezelf te geven wanneer je hond besluit al zwemmend verder te gaan. Haal diep adem, meer je kano aan en nodig je hond uit om opnieuw plaats te nemen in het vaartuig. Is je hond een onverbeterlijke waterrat? Las dan om de zoveel tijd een beetje ‘doggy-time’ in door aan te meren en wat waterspelletjes te spelen. Zo komen jullie beide aan je trekken en wordt het voor je hond duidelijk dat braaf zijn in de kano betekent dat hij straks mag gaan zwemmen.  
 
 

15. Blijf thuis bij warm zomerweer 

Is het buiten zo warm dat je niet zou gaan wandelen met je hond? Dan is ook kanoën geen goed idee, hoe verfrissend het ook lijkt. Het is niet omdat je hond niet hoeft te bewegen, dat hij niet oververhit kan raken. Om in evenwicht te blijven in de kano verbruikt hij heel wat spierkracht en vaak kan je er niet voor kiezen om in de schaduw te varen. Op een hete zomerdag kies je dus beter voor een andere activiteit, of ga je ‘s morgensvroeg het water op. 
 
 

Ten slotte … 

Bovenstaande tips helpen je een heel eind op weg, maar hou er rekening mee dat elke hond en elke situatie anders is. De beste tip die we kunnen geven is daarom: ken je hond, ken jezelf, weet wat je doet en probeer er een allerleukste ervaring van te maken. Hou het bovenal ‘fun’ voor je hond. Beleeft die geen plezier op het water? Dan laat je hem beter thuis en trakteer je hem na jouw kanotocht op een activiteit waar zijn staart wél sneller van gaat slaan. Slaag je er wel in om jouw hond warm te maken voor deze avontuurlijke watersport? Dan houdt niets jullie tegen om samen de allergrootste avonturen te beleven in je gezellige boot. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen