Dat alle honden kunnen zwemmen, is een fabeltje. Sommige honden hebben hun bouw niet mee, waardoor het ronduit gevaarlijk kan zijn wanneer ze plots in het water terecht komen. 


Waarom kunnen sommige honden dan niet zwemmen?

Een van de redenen waarom ze dat niet kunnen, kan hun dikke ondervacht zijn. Die wordt veel te zwaar wanneer de hond nat wordt en trekt hem mee naar beneden. Bij andere hondenrassen is de lichaamsbouw dan weer een probleem: honden met een lang lichaam en korte poten, zoals de teckel, hebben veel oefening nodig voor ze het water kunnen trotseren (en zullen nooit zo goed kunnen zwemmen dat ze in woelig water durven). Ook honden van het bulldogtype met een korte snuit, zoals de Franse bulldog en de boxer, zijn geen geboren zwemmers. Hun voorhand is zo zwaar, dat ze dreigen kopje onder te gaan. Bovendien is zwemmen voor deze honden zeer vermoeiend en kunnen ze met hun korte snuit niet voldoende zuurstof binnen halen.
 
 

Welke hondenrassen kunnen wel zwemmen?

Enkele hondenrassen die extra goed zijn in zwemmen zijn de golden retriever, Welsh springer spaniëlIerse setter en de newfoundlander. Deze honden worden van oudsher gebruikt in en rond water, bijvoorbeeld om geschoten waterwild op te halen of drenkelingen te redden. 

Hond zwemt in water
Sommige honden kunnen van de eerste keer zwemmen, andere hebben zwemlessen nodig 


Niet alle honden houden van water

Zelfs al heb je een hond die volgens de bovenstaande regels perfect zou kunnen zwemmen, dan betekent dat nog niet meteen dat je hond wil zwemmen. Sommige honden houden van water, andere honden zijn er dan weer doodsbang van. Sommige honden worden al gek als er nog maar enkele druppels water op hun vacht komen, laat staan dat ze in een meertje zouden zwemmen. Voordat je je hond wil leren zwemmen, moet je dus altijd kijken of hij dat eigenlijk wel leuk vindt! Als je merkt dat je hond absoluut niet in het water wil, hoef je hem ook niet te dwingen. Zo veroorzaak je paniek en heeft hij de volgende keer nog minder zin om een poot in het water te zetten. 
 
 

Zwemvesten voor honden

Wist je dat er zwemvesten bestaan voor honden? Die kan je gebruiken als je hond hebt van een ras zonder aanleg voor zwemmen, maar die wel een gezonde interesse in water vertoont. Met behulp van het drijfvermogen van zo'n zwemvest, kunnen ook deze honden de geneugten van een lekkere hondenplons ontdekken.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen