Een nieuwe puppy in huis? Reserveer meteen voldoende tijd voor de zindelijkheidstraining om ongelukjes te voorkomen. Hoe je die training zo snel mogelijk tot een goed einde brengt? Met de nodige portie geduld én met onderstaande tips!
 

Tip 1: Voorzie een kleine ruimte

Voor je nieuwe puppy is de wereld nog nieuw en vol verrassingen. Zijn enige zorg? Zijn behoefte zo ver mogelijk van zijn bed doen. Honden zijn namelijk van nature zindelijk, je nieuwe pup begrijpt alleen nog niet dat jouw volledige huis zijn ‘nest’ is. Zorg daarom voor een kleine ruimte waarin je pup zit als hij alleen is. Een bench waarin je hond net kan staan, ronddraaien en languit liggen, is ideaal. Omdat de pup in een kleine ruimte geen plaats heeft om zijn behoefte te doen zonder zijn slaapplaats vuil te maken, zal hij zijn plasje zo lang mogelijk ophouden. Ook ‘s nachts is een bench een welkome troef. Maar vergeet je wekker niet te zetten! Voorkomen van ongelukjes is beter dan ze te moeten afleren.
 

Tip 2: Zorg voor regelmaat

Zindelijkheidstraining draait om geduld en routine. Een vast dagritme is dus een must! Jouw taak bestaat erin om ongelukjes te voorkomen door je hond regelmatig uit te laten. Maak een schema en hou je aan vaste uitlaatmomenten: je pup zal zich hieraan aanpassen en zijn blaasspieren leren controleren.
 

Tip 3: Neem je pup naar buiten

Neem je puppy na elk dutje en na elk voeder-, spel- en trainingsmoment naar buiten. Dit zijn de tijdstippen waarop de kans groot is dat hij zijn boodschap moet doen. Ben je bang dat je pup het niet tot buiten volhoudt? Pak hem dan op en zet hem buiten. Geen zorgen, je kleren blijven droog, want puppy’s houden hun behoefte automatisch op als je ze oppakt.
puppy met oranje achtergrond

Tip 4: Let op zijn lichaamstaal

Naarmate je je pup beter leert kennen, zal je aan zijn lichaamstaal zien wanneer hij dringend naar het toilet moet. Mogelijke signalen zijn rondjes draaien, onrustig worden, piepen, aan de grond snuffelen en heen en weer lopen. Gaat er een van deze alarmen af? Breng je pup dan snel naar een plek waar hij mag plassen en beloon hem uitbundig wanneer hij dit doet.
 

Tip 5: Selecteer een aantal plaatsen

Waar mag je pup zijn behoefte doen? Kies een paar vaste toiletplekken, in de tuin of dicht bij je huis, en neem je puppy hier mee naartoe. Doet hij iets? Beloon hem! Wist je dat een hond al snel een voorkeur voor een bepaalde ondergrond ontwikkelt? Het makkelijkste is dus om hem van bij het begin op gras of zand te laten plassen (of op de ondergrond die jij verkiest).
 

Tip 6: Ga na een plasje niet meteen naar huis

Anders leert je pup dat een plasje doen hetzelfde betekent als weer naar binnen moeten. Veel puppy’s houden daarom hun plas op en beseffen eenmaal binnen pas dat ze eigenlijk moeten plassen. Hoe je dit oplost? Lijn je puppy aan en neem hem naar de door jou uitgekozen toiletplek. Gebeurt er na vijf minuten nog niets? Neem hem terug mee naar binnen en probeer het een kwartier later opnieuw. Gebeurt er wel iets? Ga dan met hem spelen of wandelen als beloning. Probeer lange wandelingen waarbij je hond op ontdekking mag gaan en plaswandelingen los van elkaar te zien.
Puppy die wordt beloond
Beloon je puppy
Puppy in de tuin

Tip 7: Straf je hond niet

Een ongelukje is snel gebeurd. Geen probleem, je pup zit in een leerproces! Als je boos wordt, zal je puppy alleen maar angstig en onzeker worden en niet meer durven plassen in jouw aanwezigheid. Zie je het ongelukje gebeuren? Til je pup dan op en neem hem mee naar zijn toiletplek. Doet hij daar verder zijn behoefte, beloon hem dan uitbundig. Is het al te laat? Ruim het ongelukje dan gewoon op en negeer het verder. Je pup zal de link nu toch niet meer leggen. Blijft je hond plassen op een ongewenst voorwerp (een kussen, een mat …)? Straf hem niet, maar neem het voorwerp voorlopig weg. Zo krijgt hij de kans niet om het fout te doen en leert hij sneller hoe het wél moet.
 

Tip 8: Belonen, belonen, belonen

Belonen na goed gedrag stimuleert enorm en al gauw zal je pup begrijpen wat je van hem verwacht. Geef hem een snoepje, beloon met je stem, speel met een balletje of ga wandelen. Zo wordt het fijn om een plasje te doen op de juiste plaats!
 

Tip 9: Ruim ongelukjes meteen op

Ruim ongelukjes zo snel mogelijk op, zodat de geur niet in huis blijft hangen. Dit werkt uitnodigend voor je pup om opnieuw in huis te plassen. Reinig en desinfecteer alles zo onopvallend mogelijk. Let op: gebruik geen schoonmaakmiddelen op basis van ammoniak. Deze geur lijkt te sterk op die van urine en je wilt je hond niet opnieuw stimuleren tot een ongewenst plasje. Gebruik bijvoorbeeld heet water in combinatie met azijn om de geur te neutraliseren.

Heb jij een hond die op oudere leeftijd plots onzindelijk wordt? Ga dan even langs bij de dierenarts om een medische oorzaak uit te sluiten.
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen