Tandproblemen vormen de vaakst voorkomende reden waarom baasjes met hun konijn naar de dierenarts komen. Maar als we enkel naar konijnenziektes kijken, dan steekt er één aandoening met kop en schouders bovenuit, en dat is … snot. Een snotterend en niezend konijn kan last hebben van een infectie, maar evengoed ligt de oorzaak bij een allergie of een sprietje hooi, dat vastzit in het neusje. Hoe je dit te weten komt? De Beestig-redactie ging aankloppen bij Dierenartsenpraktijk Trigenio en viste vakkundig de pieren uit de neus van dierenarts Tom!

 
Oorzaken van snot en niezen bij konijnen

Heeft je konijn last van een snotneus en moet hij regelmatig niezen? Er kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen:
 
  • Een infectie, zoals een verkoudheid bij mensen.
  • Een allergie, meestal aan stof.
  • Een vreemd voorwerp, zoals een sprietje hooi dat vastzit in de neus.
  • Rinolieten, dit zijn steentjes of verkalkingen die zich vormen in de neusgangen.
  • Tumoren, al komen die in de neus weinig voor bij konijnen.
  • Problemen met de tanden.
   
 

Hoe behandel je snot en niezen bij konijnen?

Om te bepalen welke behandeling aan de orde is, check je best altijd eerst de kleur en de consistentie van het snot. 
 
 

Scenario 1: het snot is waterig en doorzichtig

Dan mag je rustig even afwachten. Net als bij mensen kan er bij een konijn sprake zijn van een simpele neusverkoudheid en die hoef je zeker niet met antibiotica te behandelen – wat in de praktijk helaas nog veel te vaak gedaan wordt. Zo’n verkoudheid gaat doorgaans vanzelf over na een zevental dagen. 
Nog veel te vaak worden antibiotica gebruikt bij een simpele neusverkoudheid. Dit is absoluut onnodig!
Weet wel dat een konijn een neusademer is, net zoals paarden. Een konijn met een verstopte neus zal dan ook makkelijk in paniek raken wanneer het niet goed kan ademen. Als je hoort dat dit het geval is – dit wil zeggen: als je konijn een ‘snuivend’ geluid maakt bij het ademen – dan kan je hem eventueel wel een ontstekingsremmer geven, zodat het neusje kan ontzwellen. De meeste konijneneigenaars hebben dit standaard in het EHBO-setje voor hun huisdier zitten. 
 
Ademt je konijn door zijn mond? Dan is er meer aan de hand, want dit doen zij in normale omstandigheden nooit. Neem in dat geval zeker snel contact op met je dierenarts, want mogelijk heeft je langoortje dan last van longproblemen.
 
 

Scenario 2: het snot is dikker en geel-groen van kleur

Dan is een bezoekje aan de dierenarts wél aan te raden. Je konijn maakt dan ook vaak een reutelend geluid, dat echt uit de neus en niet uit de longen komt, zoals bij de meeste andere zoogdieren. Meestal zal de dierenarts dan een staaltje uit de neus van je konijn nemen en naar het labo sturen, om te achterhalen of er een bacterie mee gemoeid is. 
  
  • Gaat het om een neuslijmvliesontsteking, dan zal die lokaal behandeld worden met een neusspoelmiddeltje op basis van fysiologisch water. Zo komen de slijmen in de neus los en wordt de neusgang weer vrijgemaakt, waardoor het konijn beter kan ademen en de ontsteking kan genezen. 
     
  • Blijkt uit het staaltje dat er een bacterie in de neus van het konijn zit, dan kan er eventueel een antibioticum aan het neusspoelmiddel toegevoegd worden. Dankzij deze lokale behandeling heeft het konijn geen algemeen antibioticum nodig. Dit heeft als voordeel dat het antibioticum niet in de bloedbaan of de darmen terechtkomt, en de darmflora gespaard blijven. In ernstige gevallen kan het nodig zijn om toch een algemeen antibioticum toe te dienen, maar wanneer dit kan vermeden worden, is deze optie altijd te verkiezen.
Konijn met flesje en spuit
Verstopte konijnenneus? Met een spuitje kan je een spoelmiddel in de neus van je konijn spuiten
Vind je het een beetje eng om zelf de neus van je konijn te spoelen? Vraag dan aan de dierenarts om het even voor te doen, dan zal je zien dat het best makkelijk is. In de meeste gevallen laat een konijn dit ook heel goed toe. Je zet je konijn hiervoor best op een zachte handdoek, die je indien nodig ook voorzichtig over het diertje kan leggen, als een bunny wrap. Je doet het spoelmiddel in een klein spuitje van 1 tot 2 cc – afhankelijk van de grootte van het konijn – dat je op het neusgat plaatst. Vervolgens spuit je het middeltje met volle kracht in het ene neusgat, waarna het vocht uit het andere neusgat weer naar buiten komt. Zo spoel je alle viezigheid er in één keer uit. 
 
 

Wat bij ernstiger problemen?

Zijn de problemen niet op te lossen met een neusspoelmiddel, eventueel met toegevoegd antibioticum? Dan moet je op zoek naar een andere onderliggende oorzaak, zoals een tumor, rinolieten of verkalkingen in de neus of tandproblemen. In dat geval zal de dierenarts dikwijls foto’s van de tandwortels nemen en kan hij door middel van een klein cameraatje een rinoscopie maken om te achterhalen wat er in de neusgangen te zien valt. 
 
  • Gaat het om rinolieten of zit er een sprietje hooi vast, dan kan de dierenarts dit voorzichtig weghalen.
     
  • Opgehoopt etterig snot kan dan weer door middel van afzuiging of spoeling zo goed mogelijk verwijderd worden.
     
  • Bij konijnen komt een tumor in de neus amper voor, maar indien nodig kan een biopsie altijd duidelijkheid brengen.
 
Valt er geen enkele onderliggende oorzaak te vinden, maar blijft je konijn wel snotteren en niezen? Dan bestaat de kans dat je langoortje allergisch is, doorgaans aan het stof in zijn hooi. Jawel, ook konijnen kunnen last hebben van hooikoorts! Je kan dit grotendeels oplossen door het hooi gewoon even af te spoelen onder de kraan en te laten opdrogen voor je het aan je konijn aanbiedt, of te kiezen voor een type hooi dat meer stofvrij is. Hooi dat op grote schaal machinaal gedroogd wordt, geeft doorgaans meer stof en verliest veel van zijn voedingsstoffen. Met hooi van goede kwaliteit dat in de zon gedroogd wordt, heb je dit probleem sowieso al veel minder, en bovendien is het voedzamer voor je konijn. Je geeft dus beter ietsje meer geld uit aan degelijk hooi!
Konijn in hooi
Jawel, een konijn kan ook last hebben van hooikoorts! Vaak is dit makkelijk op te lossen door hooi van goede kwaliteit te gebruiken

Tranende oogjes: vaak in combinatie met snot

Een tranend oogje zien we ook vaak bij konijnen, en dan meestal in combinatie met een snotneusje. Vaak gaat het hier om een verstopt traankanaal, dat van het oog naar de neus loopt. Met een lokaal druppeltje verdoving en een heel fijn buisje kan de verstopping doorgespoeld worden, waarna het traankanaal kan genezen. Een delicaat werkje dat de nodige nauwkeurigheid en expertise vereist! 
 
Een andere oorzaak moeten we bij de snijtandjes zoeken. Worden de wortels van die tanden te lang, dan kan het traankanaal dichtgeduwd worden waardoor de tranen er niet meer door kunnen en uit het oogje gaan lopen. In dat geval zit er voor de dierenarts niets anders op dan – na grondig onderzoek – de snijtanden te trekken.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen