Hoe oud een konijn wordt, hangt af van verschillende factoren. Niet alleen het ras, maar ook de leefomstandigheden spelen een belangrijke rol. Vergeleken met een kat of een hond worden konijnen niet zo oud, maar als je jouw langoortjes goed verzorgt, kunnen ze wel vijf tot tien jaar mee.

Kleine konijnenrassen leven langer

De maximumleeftijd van een konijn is moeilijk te bepalen. Wel weten we dat de gemiddelde levensverwachting van konijnen ergens rond de acht tot tien jaar ligt, met uiteraard de nodige uitschieters naar boven en naar beneden. En dat heeft veel te maken met het ras en de grootte van het konijn. Zo wordt een stevige klepper zoals de Vlaamse reus zo’n vijf tot acht jaar oud, terwijl een Nederlandse hangoordwerg – mits goed verzorgd – met gemak zijn tiende tot zelfs twaalfde verjaardag haalt. Een rex zit daar ergens tussenin en gaat gemiddeld zes tot tien jaar mee.
 
 

Het belang van goede levensomstandigheden

Vanzelfsprekend zal een gezond konijn dat goed verzorgd wordt langer leven. Behalve de genetische voorbestemdheid van het ras heb jij als konijnenbaasje dus ook een vinger in de pap te brokken. Hoe hou jij je langoortjes gezond en gelukkig? Zorg dat je konijnen een ruim en schoon hok hebben, waar ze genoeg plaats hebben om zich vrij te bewegen. Een konijnenren – binnen of buiten – geeft hen de kans om al snuffelend op verkenning te gaan. Daarbij hebben je konijnen ook voldoende mentale uitdaging nodig, zodat ze zich niet gaan vervelen. Verrijking in de vorm van een konijnenvriendje, voederspeelgoed, een tunneltje en een bak om in te graven is heel belangrijk om je konijnen gelukkig en gezond te houden!
 
Daarnaast is ook gezonde voeding essentieel om je konijnen een lang en gelukkig leven te gunnen. Hooi is het hoofdbestanddeel van elke konijnenmaaltijd, maar vergeet ook niet dat groenvoer een belangrijke aanvulling op het dieet vormt – al geef je groenten (en zeker fruit) wel best met mate. Oudere konijnen geef je ook best wat extra ondersteuning in de vorm van vitamines om hun afweersysteem te versterken. Zie je dat je konijnen zich anders gedragen dan normaal? Ga er dan zo snel mogelijk mee naar de dierenarts, want dan is de kans groot dat ze ziek zijn. Wie zijn konijnen jaarlijks laat inenten, bijvoorbeeld tegen RHD1, RHD2 en de dodelijke ziekte myxomatose, kan hen behoeden voor een kort en miserabel leven. 
 
 

Het oudste konijn ter wereld

Sommige konijnen zijn echte uitslovers, zoals de recordhouder die in het Guinness Book of World Records prijkt. Het Australische konijn Flopsy, die in de jaren 1960 in het wild geboren werd en een warme thuis kreeg bij zijn baasje in Tasmanië, bereikte de eerbiedwaardige leeftijd van exact achttien jaar, tien maanden en drie weken. Zijn opvolger Mick, een konijn uit een buitenwijk van Chicago, ruilde nog niet zo lang geleden na 16 jaar al het tijdelijke voor het eeuwige.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen