Paarden kunnen de koude temperaturen veel beter verdragen dan wij, maar toch verlangen ook zij in de winter naar wat extra verzorging. Wil je zeker zijn dat jouw ros 100% winterproof is? Vink onderstaande vereisten af!
 

Een gezond paard

Een paard dat buiten staat moet eerst en vooral gezond zijn. Gedraagt je paard zich passiever of eet hij minder? Wees dan extra waakzaam. Twijfel je of hij zich wel goed in zijn vel voelt, contacteer dan op tijd je dierenarts. Je kan de weerstand van je paard ook zelf een boost geven door hem voedingssupplementen te geven, zoals deze Broncho mix of Resistance Plus van AVEVE.
 

Onbevroren water

Het belang van water is ook in de winter niet te onderschatten. Voorzie vers drinkwater en controleer dagelijks, zodat het niet kan bevriezen. Als je paard onvoldoende vers water krijgt, dan kan zijn lichaam niet goed functioneren en zal hij ook op het vlak van algemene gezondheid en weerstand nadelen ondervinden.
 

Voldoende voedsel

Paarden hebben voldoende eten nodig, zeker wanneer de temperatuur onder nul gaat. Hoe kouder het is, hoe meer energie je paard nodig heeft om warm te blijven. Kies voor uitgebalanceerde voeding met de juiste vitaminen en mineralen, zoals deze mix van AVEVE. Daarnaast moet een paard dat 's winters buiten leeft onbeperkt hooi krijgen. Zo nu en dan een lekker snoepje, zoals deze lekkere Jumpi Treats , en jouw paard is ook in de winter in zijn nopjes!


Een knusse paardenstal

Vocht en tocht kunnen erg schadelijk zijn voor paarden. Zorg dus dat ze een tochtvrije schuilplaats ter beschikking hebben waar ze droog kunnen staan. Een natte ondergrond geeft problemen aan de onderbenen. Een inloopstal of schuilhok dat altijd bereikbaar is, kan perfect dienen tegen regen en sneeuw. Ook rust en slaap zijn belangrijk voor je dier en hoewel paarden staand kunnen slapen, gaan ze ook graag liggen. Om dan warm te blijven, breng je een goede laag stro aan op de bodem. Ook hooi kan dienen als isolatiemateriaal, al zal dit sneller slinken omdat je paard er graag van eet.
Paard in staat in de wei


Een warme wintervacht

Wanneer je paard het hele jaar door buiten vertoeft, zal hij vanzelf een isolerende wintervacht opbouwen. Paarden met veel wintervacht krijgen bij koud weer echter vaak luizen en mijten op bezoek. Is jouw paard hier gevoelig voor? Geef hem dan preventief beschermende voeding, zoals Finecto+ Horse. Merk je het pas later? Behandel de achtergebleven wondjes dan met een speciale spray, zoals de Finecto+ Protect.


Een tochtje maken?

Ga je ook in de winter met je paard rijden? Let er dan extra op dat zijn spieren goed opgewarmd zijn om blessures te voorkomen. In de koude maanden duurt deze spieropwarming namelijk langer! Stap dus lang genoeg los alvorens je gaat draven. Is je paard nat van het zweet na een tochtje rijden? Leg dan even een deken op, zodat hij vooral niet nat terug de wei in gaat. Kies niet per se de dikste deken, maar vraag in een speciaalzaak welke stof voor jouw paard geschikt is. 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen