Altijd al gedroomd van een reptiel als huisdier, maar nog nooit de sprong durven wagen? Misschien is de baardagame wel iets voor jou. Deze van oorsprong Australische hagedis is een prachtig dier dat erg tam kan worden. In vergelijking met andere hagedissen is hij relatief makkelijk te verzorgen, wat hem een geschikt huisdier maakt voor beginnende reptielenhouders. Maar vooraleer je tot een aankoop overgaat, check je toch best even wat je in huis moet hebben om het een baardagame naar zijn zin te maken. En - nog belangrijker - of deze geschubde koudbloed wel bij jou past.

Oorsprong – waar komt de baardagame vandaan?

 
De baardagame leeft in het wild in Australië. Daar kan je hem zowel in de woestijn, in het bos als tussen de rotsen spotten. Het is een koudbloedig dier dat voornamelijk overdag actief is. ’s Nachts kruipt hij – zoals de meesten onder ons – liefst knus weg voor een goede nachtrust. 
 
Baardagamen zijn solitaire dieren. Ze brengen dus graag tijd op hun eentje door en kunnen zichzelf perfect entertainen. Neem daarom liefst slechts één baardagame in huis, anders loop je het risico op onderlinge gevechten. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes durven dan hevig tegen elkaar tekeer te gaan. Alleen wanneer ze zich willen voortplanten, gedogen ze elkaars aanwezigheid.
 
Als rasechte koudbloed, rekent de baardagame op zon en schaduw om zijn lichaamstemperatuur te regelen. Wel is hij in staat om zelf kleine aanpassingen te doen, bijvoorbeeld door zijn bek wijd open te zetten om af te koelen. 
 

Uiterlijk – hoe herken je de baardagame? 

 
Je herkent de baardagame makkelijk aan zijn driehoekige kop en platte lichaam met stekels. In de hals heeft hij een stekelige huidplooi. De wildkleur van de baardagame gaat van lichtbruin tot grijs, maar er zijn ook oranje tot rode, gele en hypomelanistische varianten te vinden. Hun exacte kleur hangt niet alleen af van hun genen, maar ook door het type en de hoeveelheid licht waarin de baardagame gehouden wordt. Een beetje zoals wij, mensen, onder invloed van de zon bruiner (of roder) kleuren. Een volwassen baardagame wordt zo’n 40 tot 50 centimeter groot. 
 
Een rode variant van de baardagame.
De baardagame is ook in gele, rode en hypomelanistische varianten te vinden. 

Karakter en opvoeding – tolerant huisdier met winterrust

 
Deze hagedis staat bekend om zijn eenvoudig karakter. Hij zal zelden agressief uit de hoek komen en kan gemakkelijk tam gemaakt worden. Maar zijn handzame karakter wil niet zeggen dat de baardagame een knuffelaar is! Je kan je baardagame leren dat optillen oké is, maar ze zullen er altijd wel een beetje stress van krijgen. Deze hagedis is dus vooral mooi om naar te kijken, wil je je kinderen laten interageren met hun huisdier, dan kies je beter voor een andere diersoort. 
 
Heb je een exemplaar dat zich wel gewillig laat optillen en niet van zich afbijt, was dan steeds je handen na een aanraaksessie. De baardagame kan drager van kwalijke schimmels en bacteriën die je liever niet op jezelf overdraagt. Hoe klein de kans ook is dat je besmet raakt: always safety first!  
 
In de winter last de baardagame een periode van intense rust in, dat doet hij ook soms in het donkerste hoekje van zijn terrarium. In die periode van winterrust is hij veel minder actief en ook zijn eetlust keldert. Je hoeft je geen zorgen te maken als hij dan weinig tot niks naar binnen speelt, maar hou wel zijn gezondheid in de gaten. 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een baardagame nodig? 

 
Een baardagame is een omnivoor, wat wil zeggen dat hij zowel van planten als van dieren smult. Een echte bourgondiër! Op het menu staan 50% dierlijke gerechten zoals sprinkhanen, kleine knaagdieren, buffalowormen, krekels, zijderupsen, wasmotlarven, dola’s en dubia’s, maar ook 50% plantaardige maaltijden zoals andijvie, zonnebloem, paardenbloem, witloof, sperziebonen, paksoi … Opgepast met voeding zoals tuinbonen, broccoli en avocado’s. Avocado’s mogen momenteel wel hippe vruchten zijn, maar voor de baardagame zijn ze erg giftig. Er zitten veel oxaalzuren in, wat je hagedis juist ziek kan maken.
 
Een baardagame krijgt eten.
De baardagame is een echte bourgondiër. Hij lust van alles: zowel dierlijke als plantaardige gerechten.
Een volwassen baardagame mag je meerdere keren per week eten geven. Maar let wel op. Zijn bourgondische levensstijl durft makkelijk de overhand nemen en in dat geval zou je hagedis blijven eten. Daardoor is hij vatbaar voor overgewicht en dat is zeer schadelijk voor de gezondheid van dit diertje. Om tekorten aan mineralen en vitaminen te voorkomen, bestrooi je de voeding van de baardagame best met supplementen. Die kan je bij de dierenspeciaalzaak verkrijgen.  
 
Maar ook de hagedis zelf mag je bestrooien. Niet met supplementen natuurlijk, maar met water! Zo voorkom je dat het dier uitdroogt. Wel is het belangrijk om de wet van de gulden middenweg te hanteren. Hun schubben zijn vatbaar voor schimmels, vooral wanneer ze té nat gehouden worden. 
 
Je hagedis heeft ook een knusse thuis nodig. Lees hier enkele tips rond het onderdak voor je baardagame:
  • Alvorens je een baardagame in huis haalt, is je terrarium best al volledig klaar. Je kan niet voorbereid genoeg zijn.
  • Voor één baardagame heb je een terrarium nodig van minstens 100 x 50 x 50 centimeter, maar hoe groter, hoe beter!
  • Zet zijn huisje steeds op een rustige plaats.
  • Kleed je terrarium in met boomstronken en andere elementen waarop je baardagame kan zonnebaden. Zorg er ook voor dat hij kan schuilen wanneer hij dat wil. Op de bodem wordt vaak met zand gewerkt, dat liefst niet te grof is.
  • Het terrarium moet goed geventileerd worden doch vrij zijn van tocht.
  • De temperatuur in het terrarium is overdag best rond de 25 graden in het koudere deel en rond de 32 à 35 graden in het warmere gedeelte. De baardagaam is een leven in de woestijn gewoon en zit er dus graag warmpjes bij. ’s Nachts verkiest deze hagedis een temperatuur rond de 20 graden – kamertemperatuur dus.
  • Gebruik kwaliteitsvolle UVB-lampen en vervang die ten minste om de zes maanden. UVB-lampen zijn cruciaal voor de aanmaak van vitamine D. 
Een baardagame zit op een steen in het terrarium.
Kleed je terrarium in met boomstronken en stenen waarop de baardagame kan zonnebaden.

Gezondheid en levensverwachting – Voor welke kwaaltjes en ziektes is de baardagame vatbaar?

 
De levensverwachting van een gezonde baardagame is zo’n elf jaar. Maar er zijn er ook bij die wel vijftien jaar oud worden! We wensen het niemand toe, maar ook baardagamen voelen zich soms niet kiplekker. Daarom geven we je graag enkele tips om een gezonde baardagame te herkennen: 
 
  • Gezonde baardagamen hebben heldere ogen en zijn oplettend en alert.
  • Het gewicht van je hagedis moet stabiel zijn. Een baardagaam zit goed in zijn vel als hij een rond buikje heeft waarbij de heupbeenderen niet duidelijk te zien zijn.
  • De poten en staart van je hagedis moeten in goede staat zijn.
  • Een zieke baardagame herken je aan slijm in de neus en bek, afwijkende ontlasting en kromme, opgezwollen ledematen.
  • Een baardagame met gezondheidsproblemen heeft ook een verminderde eetlust - hou dus goed bij hoeveel je dier eet en wanneer.
  • Plaats zieke dieren steeds in quarantaine.
  
Diarree, stress, verstopping, mondrot, longaandoeningen, schimmelinfecties, parasitaire infecties en rachitis zijn vaak voorkomende aandoeningen bij baardagamen. Rachitis is een ziekte waarbij er een kalk- en vitaminetekort bij je hagedis ontstaat door een gebrek aan UV-straling. Dat kan leiden tot misvormde botten en breuken. Bij de vrouwtjes kan legnood ontstaan wanneer ze hun eieren niet kwijtraken. In het slechtste geval kan deze conditie dodelijk zijn.   
 
Heb je twijfels over de gezondheid van je hagedis? Raadpleeg dan je dierenarts en die zal je zeker kunnen bijstaan over het welzijn van je baardagame. Laat minstens elk jaar de mest controleren van je reptiel. Zo kan de aanwezigheid van maag-darmparasieten tijdig opgemerkt worden.
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een baardagame?

Let vooral goed op de gezondheid van je toekomstige, nieuwe huisdier: de staat van de poten, staart, ogen, huid… Vraag ook naar de voorgeschiedenis van de baardagame. Je kan een hagedis kopen in een reptielen- of dierenspeciaalzaak of bij een professionele kweker langsgaan. De prijs van een baardagame verschilt van enkele tientallen euro’s tot meer honderd euro. Hou ook rekening met de maandelijkse kost van prooidieren, die hoger uitkomt dan je misschien zou verwachten. 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen