Heb je een kameleon, een slang of een baardagame in huis? Dan weet je vast wel dat deze diertjes poikilotherm zijn – dit wil zeggen dat hun lichaam de temperatuur van hun omgeving aanneemt. Staat je terrarium voor een venster op het zuiden of branden de warmtelampen te fel tijdens een zomerse dag, dan loopt jouw reptiel wel degelijk het risico op oververhitting. Met deze tips voelt jouw geschubde huisdier zich gegarandeerd in zijn element!

 
Tip 1: Investeer in een goed terrarium

Vaak laten mensen zich verleiden door het exotische of esthetische aspect van een reptiel, maar houden ze er geen rekening mee dat er een heleboel komt kijken bij het onderhoud. Om te beginnen hoort zo’n diertje in een terrarium en niet los in huis, voor zijn eigen welzijn en gezondheid. Een terrarium is trouwens geen ‘visbak’, maar moet ingericht worden met planten, bodemsubstraten en lampen. Best een grote investering! Bezint dus eer je aan een leven als reptielenbaasje begint.
 
 

Tip 2: Zorg voor de juiste temperatuur

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om te weten welke soort je precies in huis haalt. Elk reptiel heeft namelijk een specifieke preferred optimal temperature zone – een ideale temperatuurzone waarin hij optimaal kan functioneren. Terwijl woestijndieren zoals de baardagame gek zijn op hoge temperaturen, hebben tropische dieren zoals de kameleon een omgeving nodig die niet te warm, maar vooral heel vochtig is. 
 
Hou je geen rekening met die optimale temperaturen, dan zal je reptiel al snel klachten beginnen te ontwikkelen. Maar liefst 70 procent van de zieke reptielen die bij de dierenarts belanden, hebben te maken met ‘managementproblemen’: foute voeding, onaangepaste temperaturen of een verkeerde vochtigheidsgraad in het terrarium.
Kameleon in terrarium
Elk reptiel heeft een ideale temperatuurzone waarin hij optimaal kan functioneren

Tip 3: Zet het terrarium op een neutrale plaats

Wanneer je terrarium op een warme plek staat, zoals een vensterbank boven de verwarming of voor een zonnig raam, kan de temperatuur snel oplopen in die glazen bak. Zelfs een woestijndier zoals een baardagame kan dan oververhit raken. Zet je terrarium dus op een neutralere plaats in huis. Zo kan je de temperatuur beter controleren en constant houden. 
 
 

Tip 4: Creëer een warmere en koudere zone

In het terrarium richt je vervolgens een koudere en warmere zone in, waarbij je rekening houdt met de preferred optimal temperature zone van jouw type reptiel. In de ene zone zorg je voor een temperatuur die overeenkomt met de ondergrens van zijn ideale temperatuurzone, in de andere zone streef je naar de bovengrens. Een digitale thermostaat in beide zones kan hierbij goed van pas komen: je stelt een minimum- en maximumtemperatuur in, waarna er automatisch wordt gesproeid als het te warm is en verwarmd als het te koud is. Handig!
Twee baardagamen in terrarium
Een baardagame kan hoge temperaturen verdragen, maar schuilt ook graag voor de hitte onder een steen
Hoe richt je deze twee zones in?
 
  • Met warmtelampen aan één kant van het terrarium voorzie je een aangenaam plekje waar je reptiel even kan opwarmen om energie te krijgen, om bijvoorbeeld actief te gaan foerageren. Loopt de temperatuur te hoog op in het terrarium, dan kan je altijd een van de lampen uitschakelen. Deze lampen, vaak met infraroodlicht, kan je in de dierenwinkel kopen.
     
  • Een schuilplaats in de koudere zone kan je – afhankelijk van de diersoort – creëren met een steen of tropische planten waar je reptiel onder kan kruipen. Ook regelmatig water vernevelen in het terrarium kan helpen om de temperatuur op peil te houden en oververhitting te voorkomen. 
 
Zo bied je jouw huisdier de mogelijkheid om zelf te kiezen waar hij wil gaan zitten, afhankelijk van zijn behoeften op dat moment.
 
Denk eraan dat een terrarium ook uv-lampen nodig heeft, die instaan voor de opname van vitamine D. Deze lampen vervang je best om de zes maanden, omdat ze gaandeweg aan kracht verliezen.
 
 

Tip 5: Herken de signalen van oververhitting

Zie je jouw reptiel met zijn bek open ademen? Dat wil niet zeggen dat hij dorst heeft, maar wel dat hij het te warm begint te krijgen. Dringend tijd om de temperatuur te laten zakken dus! Het is trouwens een misvatting dat reptielen niet drinken, maar al hun benodigde vocht uit hun voeding halen. Elk dier moet drinken, dus geef je huisdier zeker dagelijks vers water in een drinkbakje en zorg voor voldoende verneveling bij tropische dieren.
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen