Niets zo rustgevend als kijken naar een slapende hond. Of hij nu opgekruld op een bolletje ligt te ronken of alle pootjes gestrekt in de lucht gooit: elke slaaphouding vertelt je iets over hoe je hond zich voelt. Wij zetten de meest voorkomende slaapposes van je hond even voor je op een rijtje!

De ‘Donut’

Honden rollen zich graag op een bolletje om te slapen, zeker als ze in een mand slapen. In de natuur zie je vaak vossen, maar ook sledehonden op die manier een tukje doen in de sneeuw, en dat is geen toeval. Door hun lichaam op te krullen, hun poten weg te stoppen onder hun kop en hun gezicht te laten rusten op hun staart, houden honden hun lichaamswarmte dicht bij hun lijf. Ideaal dus voor buitenslapers of kouwelijke types
 
Daarnaast is het ook een heel veilige slaaphouding, want zowel de poten als de kwetsbare lichaamsdelen zoals het gezicht, de keel en de organen zitten goed beschermd. Honden zullen deze houding dus vaak aannemen wanneer ze op een onbekend plekje slapen of het gevoel hebben met één oog open te moeten dutten. Het gebeurt ook regelmatig dat je uit zo’n hoopje hond plots een oor of een wenkbrauw omhoog ziet komen. Een hond die in een bolletje slaapt, is een alerte hond – of eentje die houdt van knusse gezelligheid.
Husky slaapt opgekruld in sneeuw
Door zich op te krullen tot een bolletje, kan een husky zelfs buiten in de kou een zalig dutje doen

De ‘Sideways’

Als je hond volkomen op zijn gemak is, hoeft hij zich niet zo klein mogelijk te maken. Om helemaal tot rust te komen, gaat hij vaak op zijn zij liggen met zijn vier poten ontspannen onder zich uitgestrekt. Dit is in feite de meest natuurlijke slaappositie voor een hond. Een hond die zijdelings slaapt, heeft geen schrik voor bedreigingen en zal dus best diep slapen of misschien zelfs dromen. Je ziet deze houding vaak bij honden die hun eigenaar 100% vertrouwen en een sterke band met hun baasje en de andere huisgenoten hebben. Leuke tip: in deze pose lijkt het alsof je hond rechtop staat wanneer je de vloer als achtergrond beschouwt. Dat schept Instagram-mogelijkheden!
Beagle slaapt op zij in zetel
Op de zij, met de vier poten naast het lichaam, is de meest natuurlijke en ontspannen slaaphouding voor een hond

De ‘Sfinx’

Katten zijn erg bedreven in deze houding, maar ook honden gaan al eens graag op hun buik liggen met opgetrokken achterpoten en uitgestrekte voorpoten. Echt slapen doet je viervoeter doorgaans niet in deze positie. Meestal neemt je hond deze houding aan om even uit te blazen na een energiek spelletje of een lange wandeling, liefst nog terwijl hij zijn kop op zijn voorpoten laat rusten. Ook bij waakhonden zie je deze pose vaak: waardig als een leeuw kunnen ze zo hun koninkrijk overschouwen om de boel wat in de gaten te houden, om af en toe even in te dommelen wanneer er weinig actie te beleven valt in de omgeving.
Zwarte hond ligt neer op vloer
Echt slapen doet een hond niet in deze houding, maar het is wel ideaal om even tot rust te komen

De ‘Chiller’

Ligt een hond op zijn rug, dan neemt hij zijn meest kwetsbare pose aan. In die houding zijn alle vitale organen immers blootgesteld aan aanvallen van buitenaf. Een wolf of wilde hond zal je dus nooit met de pootjes in de lucht zien liggen, want dat is vragen om problemen. Doet jouw hond dit wel, dan mag je jezelf als baasje een schouderklopje geven. Dit wil namelijk zeggen dat je een veilige, betrouwbare omgeving voor je viervoeter hebt gecreëerd. Rekt hij tijdens het slapen dan ook nog eens zijn poten gelukzalig uit, dan kan je echt spreken van de ultieme relaxatie. Enkel zorgeloze, gelukkige honden slapen op hun rug. Helemaal aandoenlijk wordt het als ze dan ook nog eens met hun bek open liggen te knorren. De ideale houding om wat af te koelen op een zwoele zomerdag!
Hond slaapt op zijn rug in bed
Een hond die op zijn rug slaapt, is erg kwetsbaar. Hij voelt zich dus 100% veilig in zijn omgeving

De ‘Superman’

Plat op de buik met de vier poten voor- en achteruit gestrekt: dat is een houding die je vaak ziet bij speelse honden of jonge puppy’s. Soms lijkt het wel of ze tijdens het rennen plots van het ene op het andere moment in slaap zijn gesukkeld … Het voordeel van deze houding is dat je hond op die manier snel kan reageren en op z’n pootjes kan staan wanneer er gevaar in de lucht hangt – of er iets minder dreigends gebeurt zoals een deurbel die rinkelt. Ideaal dus voor een korte powernap, maar minder geschikt voor een langer slaapje. Honden gaan ook graag plat op hun buik liggen op een frisse tegelvloer bij warm weer. Denk er een flapperende cape bij en je hebt … Superdog!
 
Hond slaapt uitgestrekt op buik
Plat op de buik met de poten uitgestrekt is een hond altijd klaar om recht te springen voor een spelletje

De ‘Human’

Sommige honden genieten ervan om lepeltje-lepeltje te liggen met hun baasje of een van de andere dieren in huis. Als kleine puppy in het nest heeft hij deze gewoonte al aangeleerd om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Honden kunnen die namelijk niet zo goed zelf regelen, dus profiteren ze graag van de warmte van hun broers, zusjes en mama. Komt je hond zich tegen jou aanvleien, dan betekent dat in de eerste plaats natuurlijk dat hij jou graag ziet en liefst zo dicht mogelijk bij je bent. Maar daarnaast is hij dus ook op zoek naar een trip down memory lane en wil hij weer even gewoon puppy zijn. En wie ben jij om daar tegenin te gaan, toch? Ben je niet thuis, dan volstaat een dutje bovenop je kleren met jouw lichaamsgeur erin meestal ook wel.
Hond en kat slapen samen
Honden houden ervan dicht tegen jou of je andere huisdieren aan te kruipen voor wat extra warmte en genegenheid

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen