Klinkt volgend scenario jou bekend in de oren? Het is dinsdagavond, je zit gezellig voor de televisie met je gezin, geniet van een welverdiende glas wijn en een koekje, wanneer plots de hel losbarst. De deurbel rinkelt en binnen de halve seconde begint je hond als een gek te blaffen, te rennen en rond te springen. In een poging de gemoederen te bedaren, roep je luidkeels ‘foei, mag niet, gedaan, zwijg’ en nog meer verwensingen naar het hoofd van je hond, wurm je je naar de hal en open je onder het gemompel van duizenden excuses de voordeur. Met op de achtergrond een hond die nog steeds blaft, jankt en piept alsof zijn leven ervan afhangt. Soms zou je wensen dat er nooit bezoek kwam aanbellen … 
Adem in, adem uit, tel tot drie en laat volgende woorden even tot je doordringen: Je. Bent. Niet. Alleen. Meer nog: met een paar kleine aanpassingen en een korte, maar intensieve trainingsperiode, is het mogelijk het tij te keren. Hoe je je hond leert om braaf te zijn wanneer de bel gaat, lees je in dit artikel. 
 

Waarom blaft je hond? 

Helaas kunnen we niet aan onze hond vragen waarom hij precies uit zijn dak gaat bij het horen van de deurbel. Eén ding is zeker, het heeft alles te maken met wat er gebeurt vlak ná het belgerinkel: het binnenkomen van onverwachts bezoek. Er zijn verschillende beweegredenen mogelijk vanuit het standpunt van je hond:
 
  • Je hond houdt van bezoek en kan niet wachten om hen te overladen met vreugdesprongen, knuffels, hondenpoten en likjes. Hij wil kortom spelen met zijn ‘verrassingsvriend’ en laat dat luid en duidelijk horen. 
  • Je hond houdt niet van bezoek en probeert je gast in alle toonaarden duidelijk te maken dat hij moet wegwezen, en liefst zo snel mogelijk. 
  • Je hond is bang van vreemde mensen en trommelt versterkingstroepen op. Hij roept zijn gezinsleden bij elkaar omdat je samen nu eenmaal sterker staat. 
  • Het kan ook zijn dat je hond niet probeert te communiceren met jou of met de bezoeker, maar dat hij in een emotionele staat belandt waarin hij niet anders kan dan zijn stem te laten horen. 
 
  

Waarom luistert je hond niet wanneer je hem vraagt om te stoppen met blaffen? 

Het is een natuurlijke reflex: wanneer je hond begint te blaffen naar bezoek, probeer je zijn geluid te overtreffen door hem vanalles toe te schreeuwen. Die tactiek brengt echter zelden zoden aan de dijk. Je hond verstaat immers geen Nederlands: al wat hij hoort is dat zijn baasje lustig meeblaft. Je versterkt dus zijn gevoel dat hij het juiste doet: samen met jou blaffen naar de vreemde man of vrouw voor de deur! 
Jack russel in mandje
Leer je hond om naar zijn mand te gaan wanneer de bel rinkelt 

Hoe kan je je hond leren om niet meer te blaffen naar de deurbel? 

Je kan nog zoveel moeite doen om je hond duidelijk te maken dat blaffen als de bel gaat ongewenst is, daarmee weet je hond nog niet wat dan wél goed gedrag is in jouw ogen. Daarom is het veel handiger om je hond te leren wat je van hem verwacht wanneer de bel gaat, bijvoorbeeld braaf in zijn mand gaan liggen. Met deze tips ligt dat droomscenario ook binnen jouw handbereik: 
 
 

1. Leer je hond naar zijn plaats gaan

Oefen eerst zonder de deurbel. Leer je hond om op het commando ‘plaats’ in zijn mand te gaan liggen en te blijven liggen. Wanneer hij het commando goed onder de knie heeft, kan je een stapje verder gaan. 
 
 

2. Deurtraining zonder deurbel

Oefen nog steeds zonder deurbel. Ga naar de voordeur, raak de klink aan en geef je hond het commando ‘plaats’. Beloon uitvoerig wanneer hij flink in zijn mandje ligt. 
 
 

3. Deurbeltraining zonder bezoeker

Nu kan je het geluid van de deurbel toevoegen aan je training, maar ga voorlopig nog niet naar de deur. Laat iemand buiten op de bel drukken of speel het geluid af op je smartphone. Telkens geef je meteen na het horen van de deurbel het commando ‘plaats’.  

 

4. Deurtraining met deurbel

Als dat goed lukt, laat je de deurbel horen, vraag je je hond naar zijn ‘plaats’ te gaan en wandel je naar de voordeur. De deur gaat nog steeds niet open. Pas als dat goed lukt, kan je de deur openmaken (zonder dat er een bezoeker voor de deur staat). 
 
 

5. Deurbeltraining mét bezoeker

Bovenstaand trainingsschema kan enkele weken in beslag nemen. Je hoeft dit niet dagelijks te oefenen, soms is het goed om enkele dagen pauze te nemen. Pas als stappen 1 t.e.m. 4 goed gaan, ben je klaar voor het grote werk: een bezoeker die aanbelt, je hond die braaf in zijn mand gaat liggen en jij die de deur openmaakt. 
 
 

6. Verander het geluid van je deurbel

Als je een elektronische bel hebt waarvan je het deuntje kan veranderen, loont het de moeite om bovenstaande training te doorlopen met een nieuw geluid. Wanneer de training helemaal rond is, verander je het geluid van de bel en hoeft je hond die oude trigger nooit meer te horen. Gaat dat niet, dan kan je eventueel tijdelijk de bel uitschakelen en een papiertje op de deur hangen met de vraag je op te bellen wanneer er iemand voor de deur staat. 
 
 

7. Informeer je bezoekers

Zo’n papiertje is trouwens altijd een goed idee tijdens het trainen van de deurbel: laat bezoekers weten dat het enkele minuten kan duren eer je de deur opent, omdat de hond in training is. Je kan meteen ook meedelen dat ze de hond best enkele minuten negeren na het binnenkomen: zo leert hij dat een bezoeker helemaal niet spannend hoeft te zijn en dat hij er niet hoeft mee te spelen (als hij bezoek leuk vindt) of van weg te rennen (als hij angstig is). 
 
 

8. Geef je hond een bezigheid

Sommige honden vinden blijven liggen gewoonweg té spannend. Leg daarom een kluifje, kauwsnack of gevulde kong klaar om te geven wanneer bezoek zich aankondigt. De bel gaat, Fido gaat naar zijn plaats en knabbelt op zijn lekkers tot het bezoek zich geïnstalleerd heeft. 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen